"Београд шири руке“, Светско првенство рвача у Београду

Гости Магазина на првом, Првог програма Радио Београда били су члан Извршног одбора Међународног олимпијског комитета и председник Светске рвачке федерације Ненад Лаловић и председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић.

Наш главни град требало би први пут да буде домаћин светског рвачког првенства почетком децембра и то не једног, него је реч о два шампионата - јуниорском и сенироском. Између та два такмичења која, планира се, да се одрже у Београдској арени, одржаће се Конгрес Светске рвачке федрације, на којем ће Ненад Лаловић добити нови шестогодишњи мандат.

То је извесно, јер противкандидата нема, рвачки свет је једногласан да Лаловић треба да их и даље води. А и како не би били јединствени, јер их је наш спортски амбасадор својим и утицајем чак и на председника Русије Владимира Путина, Америке и Ирана оставио у програму Летњих олимпијских игара.

"Били су то за рвање тешки дани", присећа се у Магазину на првом Првог програма Радио Београда Ненад Лаловић догађаја од пре седам година и у даху наставља: „Успели смо да овај древни спорт модернизујемо, учинимо атракивнијим за публику, како у дворанама, тако и гледаоцима крај малих екрана."

"Пандемија је пореметила читав спортски свет, многа такмичења су одложена, чак и отказана, а ми смо у рвању кренули корак напред. Ове године није било предвиђено првенство света, ми смо га „угурали" у календар како рвачи не би скоро годину дана били без такмичења."

"Београд се прихватио незахвалног посла у време пандемије и ево нас два месеца пре почетка. Надамо се да нас корона неће пореметити, Београд је један од епидемиолошки најсигурнијих градова у свету, ослушкујемо шта се догађа на целој планети, рвачи углавном тренирају, надамо се да ћемо моћи да окупимо око 2.500 учесника, из око 70 земаља, што би био велики успех. Ипак, здравље је на првом месту, нећемо дозволити било какав ризик, али видите да се спортски живот полака враћа у какву-такву нормалу", каже за Први програм Радио Београда Ненад Лаловић.

Коначна потврда организације шампионата добиће се, верујемо, најкасније до средине октобра, а у српском Рвачком савезу вредно раде надајући се да ће Београд први пут угостити светску елиту.

"Наш главни град био је домаћин првенства Европе 2012. године, пре неколико година исто такмичење организовао је Нови Сад, а сада жељно ишчекујемо пријатеље са свих светских меридијана", каже један од најуспешнијих председника спортских савеза Жељко Трајковић, који је у нашем рвању наследио Ненада Лаловића пре 13 година.

"Велики је изазов у данашње време организовати било шта, а ово ће бити наш „дипломски рад", наставља Трајковић. „Имамо све капацитете за тако нешто, људе који су мајстори у свом послу, поготово када треба доста тога и импровизовати, а у томе смо непревазиђени. Видећете, биће то догађај о коме ће се касније причати и препричавати, како због организације, а верујемо више због наступа српских рвача."

Најсикуснијима у репрезентацији, најстаријима и уједно најтрофејнијима првенство света у Београду биће и дефинитивни опроштај од репрезентације, то се односи на Давора Штефанека, Кристијана Фриса и Александра Максимовића. Али, ту су нови, млади момци које предводе браћа Немеш, Виктор и Мате, а оно што радује је и прилив најмлађих репрезентативаца жељних доказивања.

Била је ово прилика да члан Извршног одбора Међународног олимпијског комитета каже неколико речи и о све јачим „гласинама" да би на месту председника МОК-а могао за 5 година да замени Немца Томаса Баха:

"И ја сам нешто чуо о томе, све гласније се говори о таквој могућности и у самом МОК-у, али ја прво морам да кажем да Бах одлично ради свој посао и да смо у готово свакодневној комуникацији. Сваки спортиста жели да освоји златну олимпијску медаљу, па ваљда и сваки спортски функционер жели највише."

"Ипак, место председника МОК-а је изузетно захтевно, тражи превише, што је и нормално, то је "јача" функција него председник Генералне скупштине Уједињених нација. Ипак, сачекајмо, ништа није немогуће, а ако се тако нешто и догоди обећавам да ћу први интервју дати Првом Програму Радио Београда, са осмехом је завршио гостовање у Магазину на првом Ненад Лаловић.

 

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару