Каракашевић: Упркос свему очекујемо одличне резултате

Председник Стонотениског савеза Србије Александар Каракашевић који је пре пар дана изабран за члана борда Светске стонотениске федерације као представник Европске стонотениске уније, гостовао је у Јутарњем програму РТС-а и уз присећања на богату спортску каријеру говорио и о тренутној ситуацији у овом спорту.

Изабрани сте на онлајн Генералној скупштини, шта за Србију значи да има члана у борду Светске стонотениске федерације?

„Морам да кажем да прво то мени много значи, јер први пут сам номинован и први пут сам ушао у ту светску стонотениску политику. Изузетно ми је драго, не само што сам ја изабран већ зато што су сви бивши тенисери изабрани. То је изузетно важно јер стони тенис у последњих пар година није на светском нивоу на коме је некад био. Наравно, за нас је то изузетно значајно јер ћемо имати информације из прве руке, а и можемо добити домаћинства разних великих такмичења и турнира који нам сада фале."

Шта ће конкретно бити ваш посао и колико то може да помогне самом развоју стоног тениса у србији?

„Мој посао ће бити да пробам да променим неке ствари јер сматрам да је стони тенис много изгубио јер смо у последњих двадесет гонима много измењали правила, чиме смо више изгубили него добили. Азија је преузела велики примат и мој неки циљ, и свих који смо изабрани, је да вратимо Европу у позицију да јој буде добар конкурент. Од десет најбољих играча света имамо и Бразилца а Европљана нема ни један. И наравно, пробаћемо и наш тенис да подигнемо јер тренутно имамо пет олимпијаца. Мислим да нико други, поред Немаца, нема толико и мислим да је то нешто најбоље што је наш савез урадио у последњих двадесет година."

Србија је категорисана међу двадесетпет земаља у свету, односмо међу петнаест у Европи, шта заправо то значи?

„Упркос разним причама и повремених незадовољстава, очито је и по овоме да наш савез добро ради. Наравно било је ту и пуно грешака, али су то ситне грешке за које се понекад људи одмах хватају и занемарују ширу слику која је много важнија у овом тренутку.", истакао је Каракашевић.

На почетку године имали смо тај историјски успех са пласманом на Олимпијске игре у Токију које су на жалост померене, тј одложене због свега што се у свету дешава са пандемијом коронавируса. Како наши олимпијски представници сада у овим условима одржавају форму?

„Па, та сутуација је пореметила свашта и то није добро. Али на другој страни имамо и годину дана више да се спремимо, ако се и тада буде играло, јер ја сам и по том питању нисам велики оптимиста како ствари стоје. Имамо одличног младог играча који се доказао, тако да њему једна година више много значи. Отишао је да игра за најбољи клуб тренутно у Европи код Слободана Грујића и има све услове да буде само још бољи. Што се тиче осталих играча који су у Србији, они су тренутно препуштени самима себи и због тренутне ситуације ми не знамо ни како припреме можемо да направимо, међутим за то још има времена. Ја се само надам да ће се Олимпијске игре одржати. Наш буџет је, морам да кажем, у односу на било коју европску земљу је смејурија."

Сами сте рекли да сте желели да на Олимпијским играма одиграте микс дубл са Изабелом Лупулеску и да се са медаљом опростите и од Европских првенстава идуће године када славите 30 година од свог првог наступа али је ова ситуација све изменила. Који је сада нови план?

„Због свеча што се десило ја сам продужио за годину дана професионалну каријеру и играћу прву Бундес ллигу после 6-7 година, што ми је велика част и задовољство. У нашој земљи прво што што ме питају је ти још играш, а у иностранству су сви одушевљени што игам са 45 година. Ја још играм на неком нивоу од пре 15 година и могу да изненадим скоро све играче у Европи, тако да сам пролонгирао каријеру за ову годину. Планирам опроштај од каријере наредне године ако се буде играла та Европска лига у Београду наредне године и то ће бити моја последња професионална година."

Колико вам је потребно да се вратите у форму после ове паузе коју је изазвало коронавирус?

„Није лако обзиром да смо имали пет месеци паузе и да је јако тешко јер се не зна до када ће све трајати. Али добро, искуство је ту и мени је најважније да сам здав и да ме ништа не боли."

Већ сте поменули да се стонитенис много променио, али сте изјавили и да вам не пријају те промене, пре свега замењене су лоптице и слично.

„Па све је промењено. Буквално је све измењено, сва правила од 91. а од 2000. све друго. Сад је стони тенис, рецимо, изгубио ротацију по чему је био најпознатији, а онда су почели да праве нове материјале, нове гуме... Много је теже играчу од 40 година да се прилагоди свим променама него некоме са 17."

Када путујете за Немачку?

„У петак. Први меч играм у недељу."

Пуните 45 година деветог децембра, шта би другачије?

„Верујте не бих ништа. Имао сам предивну каријеру и наравно да је могло можда и боље... Но да се не враћамо у историју, рођени смо и играли у време санкција, пет година смо путовали преко Будимпеште, путовали по 25 сати, спавали на аеродромима...Што многи не могу да разумеју, али то су ствари које су у многоме одредиле нашу каријеру. У каквим смо условима играли те турнире, ми смо направили наш максимум."

Председник Стонотениског савеза Александар Каракашевић говорио је и о својој богатој каријери и освајању медаља, присећајући се анегдота и сусрета са бројним домаћим и страним играчима.

На крају разговора је Каракашевић је истакао да имамо много младих заинтересованих за стони тенис, да треба урадити све како би добили што више нових младих играча. Посебно је истакао да имамо младу женску екипу која ће уз добар рад у наредне четири године сигурно постићи изванредне резултате.
 

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару