Качмареку жута, а Калаби црвена мајица

Победник најтеже етапе 14. издања трке "Београд - Бањалука" која је вожена од Бијељине до Власенице је бициклиста екипе Мазовја срце Пољске Јакуб Качмарек, који је 181 километар превезао за 4:25,44 часова. Он је у циљ стигао испред Уругвајца Фабрисија Ферарија који вози за кинески тим ССИОС, док је треће место заузео Марти Маркез из шпанске Керн фарме.

Сјајна публика у Власеници које је само због строгих епидемиолошких мера било мање него прошле године ипак је током церемоније проглашења победика најгласније поздравила Бањалучанина Душана Калабу који је сјајном вожњом освојио црвену мајицу намењену најбољем спринтеру.

Како је много раније током етапе испунио циљ, Калаба је стигао у другој групи возача, а највише снаге за паклен финиш и десетак километара узбрдице имао је Качмарек који је задужио жуту мајицу за лидера у генералном пласману.

"Било је изузетно тешко и напорно, али су ми тимске колеге много помогли на одлучујућем брду. Не знам још какву тактику ћемо имати у преостале две етапе, али сам оптимиста и надам се да могу задржати прво место у генералном пласману", рекао је Качмарек који има 18 секунди предности испред Мартија Маркеза.

Сјајан наступ на Трци кроз Србију и победу Душана Рајовића у посљедњој етапи од Зрењанина до Новог Сада крунисан је Калабиним преузимањем мајице за најбољег спринтера.

"Пре етапе смо одлучили да будемо агресивни и да нападнемо црвену мајицу. Успио сам у томе јер сам био први на два пролазна циља, наравно уз помоћ колега, а прошао сам први и на брдском циљу. Презадовољан сам, а с обзиром да имам прилично велику предност у односу на конкуренте, оптимиста сам да ћу сачувати мајицу у преостале две етапе", рекао је Калаба.

Сјајан домаћин другу годину заредом била је Власеница, а начелник Мирослав Краљевић је у неколико речи објансио шта је био највећи проблем приликом организације.

"С обзиром на услове у којима тренутно живимо покушао сам у претходних неколико дана да апелујем на грађане, прилично непопуларно, да не праве гужву на циљу. Добар део њих ме је послушао, што је одлично, а верујем да ће хиљаде Власеничана већ идуће године поздравити ове савремене гладијаторе. Ово је најважнији спортски догађај у нашем граду икада, а много више је од спортског јер спаја Београд и Бањалуку", рекао је Краљевић.

Лепо је било и на пролазном циљу у Лопарама, а начелник Радо Савић нагласио је велики значај трке с обзиром да је окупила учеснике из 18 земаља света.

"И прошле године смо били домаћини, срећан сам да смо и ове. Драго ми је да постоје људи који се нису предали у ситуацији каква нас је затекла и да су се одлучили да организују овако нешто. Ми смо им били на услузи јер желимо да се чује и за нашу општину, а бићемо и следеће", рекао је начелник Лопара Радо Савић.

Први човек Угљевика Василије Перић већ је најавио да би ова општина идуће године жељела да буде домаћин старта или циља једне од етапа.

"Била би ми част да добијем такву понуду јер је ово по многим параметрима један од највећих догађаја у Републици Српској. Имамо све услове да угостимо караван, имамо шта да покажемо и надам се да ћемо идућег издања трке бити домаћини поласка етапе или њеног завршетка", рекао је Перић.

Сутра је на програму трећа етапа од Теслића до Прњавора преко Добоја и Дервенте, а ко ће понети титулу укупног победника сазнаћемо у понедељак када ће бициклисти возити од Дервенте преко Српца, Градишке и Лакташа до Бањалуке где ће трка традиционално завршити круговима.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару