Бициклизам међу најбезбеднијим спортовима у доба короне

Бициклизам се показао као један од најбезбеднијих спортова за такмичаре у целом свету у време пандемије коронавируса, што потврђује и организација највећих светских трка попут Тур де Франса и трке Ђиро Д'Италија.

Тур де Франс ће се возити од 29. августа до 20. септембра, а трка Ђиро Д'Италија од 3. до 25. октобра. Шпанска Вуелта одржаће се од 20. октобра до 8. новембра. Трка Милан - Сан Ремо возиће се 8. августа, а у току су и Трка око Пољске, али и Трка око Чешке.

Бициклизам је један од првих спортова чија су такмичења настављена у свету али и у Србији и за сада на тркама широм планете није било великих проблема и случајева ковида 19 од маја, када су трке у свету настављене.

Захваљујући најоштријим мерама Светске бициклистичке Федерације (УЦИ) које се максимално поштују, такмичења у бициклизму одржавају се несметано, те су тако у последње две седмице вожене и трке у региону, у Румунији и у Бугарској.

На тим тркама наступили су и неки од најпознатијих бициклиста на свету у овом тренутку, као и репрезентативци Србије.

Челници нашег бициклизма обављају последње припреме за јубиларну, 60. међународну Трку кроз Србију (31. август - 3. септембар) и 14. издање трке Београд - Бањалука (од 4. до 7. септембра).

Сваки члан тима који наступа на тркама из календара Светске бициклистичке Федерације у којем се налазе и Трка кроз Србију и трка Београд - Бањалука, мора имати негативан ПЦР тест не старији од 72 сата. 

"На нашим тркама поштоваће се све мере безбедности које је прописала Светска бициклистичка Федерерација (УЦИ). Наша репрезентација је возила трке у Бугарској, Вељко Стојнић је освојио чак и белу мајицу и заузео друго место у генералном пласману. Велика је заинтересованост иностраних тимова, а на Трци Kроз Србију и трци Београд - Бањалука наступиће више од 150 бициклиста из 30 светских земаља", изјавио је директор Трке кроз Србију и трке Београд - Бањалука Владимир Kуваља и додао:

"Светска бициклистичка Федерација прописала је строго правило да сваки члан тима који наступа на међународним тркама из календара Светске бициклистичке Федерације мора имати негативан ПЦР тест не старији од 72 часа. У супротном, неће моћи да учествује на тркама. Водићемо рачуна о најситнијим детаљима, почевши од смештаја екипа до церемоније проглашења најбољих возача".

Бициклизам је спорт у којем нема контакта међу такмичарима и одржава се на отвореном простору.

Поред оштрих мера које је прописала Светска бициклистичка Федерација, спортски директор Трке кроз Србију и трке Београд - Бањалука Саша Гајичић напомиње да читав тим стручњака даноноћно ради на организацији како би на нашим најпознатијим бициклистичким манифестацијама све протекло без икаквих проблема, што се тиче безбедности свих учесника.

"Поред свих мера које је прописала Светска бициклистичка Федерација, придржаваћемо се и свих прописаних мера које је прописао кризни штаб за сузбијање заразне болести Kовид19. Такмичари ће бити смештени на више локација, то јест у више хотела и неће имати никакав контакт са другим људима ван каравана. Екипе, то јест такмичари неће имати међусобан контакт пре и након сваке етапе. Свакодневно ће се по неколико пута мерити температура свима у каравану", истакао је Саша Гајичић, спортски директор Трке кроз Србију и трке Београд - Бањалука.

"Поштоваће се дистанца чак и на старту сваке етапе, а током церемонија проглашења најбољих, по један такмичар ће излазити на бину и примати награде и мајице немањене најбољима које ће бити постављене на специјалном сталку и бициклисти неће имати никакав контакт са другим особама. На церемонији проглашења најбољих, сви ће носити заштитне маске", каже Гајичић.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару