Елек: Бициклисти повезују регију будућности

Јахорина ће другу годину за редом бити домаћин старта међународне бициклистичке Трке кроз Србију. Прва етапа биће вожена 1. септембра са Јахорине до Златибора, а 150 бициклиста из 30 светских земаља  повезаће туристичку регију која има огроман потенцијал на глобалном нивоу. 

"Прошлогодишња манифестација је заиста одлично пропраћена, у свим сегментима, поготово медијски и ми смо презадовољни прошлогодишњом трком, а ове године заједно са градом Источним Сарајевом, заједно са свих шест градских општина, покушаћемо да унапредимо саму организацију Трке кроз Србију. Имамо и велику помоћ Владе Републике Српске, тако да мислим да ћемо се ове године показати у правом светлу, како то и заслужује Трка кроз Србију", истакао је Недељко Елек, председник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина.

Од 31. августа 150 бициклиста из 30 светских земаља окупиће се на Јахорини, одакле ће 1. септембра стартовати краљевска етапа на Трци кроз Србију све до Златибора, где ће на тргу, у центру чувеног туристичког центра бити и циљ уводне етапе која ће можда и решити питање победника трке.

"Ми морамо бити свесни да је за нас примаран бизнис и скијање и наши људи који су запослени овде, сутручњаци су за скијање. Ми сада излазимо из неког оквира нашег пословања, и укључујуемо се у организацију и бициклистичких трка, а ево видели сте да смо организовали и ултра траил трку и да смо ми власници тог бренда и саме трке. Ми ћемо ове године да понудимо много више садржаја него што је то било прошле године. На језеру имамо нов ски бар, прошле године није било гондоле, она је сада пуштена. Ту је и нова стаза Новак Ђоковић, прошле недеље смо имали ту част да нас посети најбољи тенисер света. Дакле, Јахорина заиста постаје озбиљна спортска средина, све је више клубова који долазе да се припремају овде, а у плану је и изградња једне велике мултифункционалне спортске хале, где ће да буде не само садржај са припрему спортиста, већ и велнес центар, теретана, хотел. Дакле то ће бити прави велики спортски центар", рекао је Елек.

Председник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина најавио је и велике инфраструктурне пројекте на Јахорини.

"У следеће две године су планирани велики инфраструктурни пројекти тако да све ово што видите данас, следеће године нећете моћи да препознате. Ми покушавамо да направимо једну велику туристичку регију од Јахорине, Вишеграда, Андрић града, Мокре Горе и Златибора. Туристима из иностранства је лакше да слете на аеродром у Сарајеву него у Београд ако иду на Мокру Гору на Мећавник. Ми смо мали на светкој туристичкој мапи, али та једна туристичка регија која би укључила и Јахорину и Мокру Гору и Златибор, и оно што је нама изузетно важно то је та Перућица која је једина прашума у Европи и има седам језера. То када би понудили на светском тржишту, онда би заиста добили један конкурентан производ који би могао да се пореди са било којом туристичком регијом у свету, рекао је Недељко Елек, предедник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина.

Током августа, на Јахорини ће бити организован и бициклистички маратон чији је промотер наш четвороструки олимпијац Иван Стевић, али и наша прослављена бициклисткиња Јована Црногорац која је представљала Србију на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Још једна потврда да Јахорина постаје не само један од највећих спортских цетара у региону, већ и истински центар циклотуризма.

"Оно што нам је нам је било најважније на почетку јесте да најпре заједно организујемо Трку кроз Србију јер нам је то била иницијална каписла и тако смо покренули све остало. Имамо и један интересантан пројекат који покушавамо да реализујемо заједно са Европском комисијом, а то је коришћење те старе трасе куда је ишао воз, чувени Ћира који је ишао из Сарајева до Вишеграда. Покушавамо да дуж те трасе направимо бициклистичку стазу. Када би смо то успели да спојимо, ми би смо добили 300 километара стаза, које би почињале и завршавале се на Јахорини. Мислим да би то изазвало велики одјек у читавом региону, и већ смо далеко одмакли са Европском комисијом уз помоћ Владе Републике Српске и мислим да ћемо већ наредне одине почети са отварањем те велике стазе, додао је Елек.

Портпарол Олимпијског центра Јахорина Сања Ћеремиџић истакла је да је Јахорина спремна за старт јубиларне 60. Трке кроз Србију и да планинска лепотица итекако има шта да понуфи својим гостима, спортистима и туристима из целог света. 

"Прошле године када смо се упознали и почели да радимо, опчинио ме је тај дух традиције који имамо на Трци кроз Србију. Ми смо народ који нажалост прошао све што је прошао. Имамо мало институција старијих од 100 година и онда када кажете да имамо неку трку трку или спортску манифестацију која је стара 81 годину, онда је то част. Част нам је и што је то овде на Јахорини и надам се да ћемо оправдати ово поверење. Две речи - част и традиција, то су моје прве асоцијације на Трку кроз Србију, истакао је Недељко Елек.

Ове седмице, на Јахорини ће бити организована и прва збанична конференција за медије, на којој ће бити представљен сам Олимпијски центар али и детаљи око старта и руте прве етапе на Трци кроз Србију која повезује два изузетна туристила центра, Јахорину и Златибор.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару