Сурова, брза и паклена машина чека Тајсона на повратку у ринг

Боксерски свет дочекао је у четвртак велику вест, када је легендарни Мајк Тајсон објавио повратак у ринг. Тајсон је објавио да ће у септембру имати прву борбу по повратку из "пензије", а противник ће му бити Рој Џонс јуниор.

Тајсон и Џонс су се договорили да 12. септембра одраде егзибициони меч од осам рунди, без заштитних кацига, са мало већим рукавицама. Наравно – неће "запињати", односно ићи на нокаут.

Тајсон, који има 54 године, није се борио од 2005, када је изгубио од Кевина Мекбрајда.

И, док готово сви знају готово све о "гвозденом Мајку", његов ривал има мало другачију причу.

Три године је млађи, у каријери је остварио 66 победа из 75 мечева, а последњи пут боксовао је пре две године.

Рој Левеста Џонс јуниор, како му је пуно име, рођен је у Америци, али има и руско држављанство. Каријера му је трајала скоро 30 година и занимљиво је да је освајао титуле у четири различите категорије.

Једини је боксер у историји ове племените вештине који је каријеру почео у велтер категорији и успео да освоји појас и у тешкој.

Џонса је одликовала невероватна брзина при ударцима, имао је страховит кроше левом руком, а рани период каријере обележио скандал у којем је извукао "дебљи крај". Било је то на Олимпијским играма 1988. у Сеулу, када је до финала стигао без изгубљене рунде.

Међутим, тада је одлуком судија изгубио од Парк Си-Хуна из Јужне Кореје, резултатом 3:2, иако је противнику задао 86 удараца, наспрам само 32 примљена.

"Не могу да верујем да ти ово раде", рекао му је италијански судија Алдо Леони док је дизао руку Јужнокорејцу, који му се извинио после "победе". Ипак, свих петоро судија је суспендовано и, иако није било доказа, спекулисало се да су Јужнокорејци подмићивали арбитре из Мађарске, Совјетског савеза, Марока, Уругваја и Уганде.

Ушао је потом у професионалне воде, 1993. први пут дошао до светске титуле у средњој категорији, тријумфом над до тада непораженим Бернардом Хопкинсом, док је годину касније радио борбу која му је обележила каријеру.

Противник за ИБФ био му је Џејмс Тони и први пут је био аутсајдер.

Током 12 рунди Џонс је показао сву своју величину. Играо је око Тонија, у круговима избегавао много јачег ударача и својом брзином и атлетицизмом диктирао ритам борбе. Када год би га противник притискао, узвраћао је снажним и брзим комбинацијама.

Левим крошеом оборио је у нокдаун Тонија већ у трећој рунди и потом имитирао борбеног певца, а победу је извојевао једногласном одлуком судија.

Магазин Ринг је Џонсов тријумф прогласио најдоминантнијом победом у последњих 20 година, пошто је погодио 285 од 614 покушаја (46%), а примио 157 од 451 ударца Тонија (35%).

Крај каријере дочекао је са скором 66-9, а у септембру ће у спектакуларној борби, хуманитарног карактера, моћи да се покаже против једног од највећих – Мајка Тајсона.

среда, 11. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару