Куваља: Јахорина ће бити регионални центар цикло туризма

Јубиларна 60. међународна бициклистича ”Трка кроз Србију” стартоваће и ове године са Јахорине. Прва етапа возиће се 1. септембра, а караван са више од 150 бициклиста из 30 светских земаља возиће првог дана спектакуларну етапу са Јахорине до Златибора, која ће бити и спортски али и туристичку веома значајна за читав регион.

Олимпијска лепотица Јахорина у годинама које долазе биће права оаза за бициклисте, како професионалце тако и рекреативне с обзиром на најаву проширивања сарадње менаџмента Олимпијског Центра Јахорина са челницима нашег бициклизма.

Професионална "Трка кроз Србију" прошле године је први пут стартовала са Јахорине, а договор је да се то поново деси и ове године и то 1. септембра.

То је одличан замајац за велике планове у будућности. Око 150 бициклиста из свих крајева света за нешто више од месец дана наћи ће се на старту јубиларног 60. издања најстарије трке у овом делу Европе, наравно ако епидемиолошки услови то дозволе.

”Драго нам је што ћемо поново бити домаћини, технички организатори и један од спонзора трке заједно са градом Источно Сарајево и свих шест његових општина. Ово је сјајна прилика да представимо потенцијале које несумњиво имамо и морамо да их искористимо, а пошто прва етапа завршава на Златибору да и на тај начин повежемо два велика туристичка центра. Захваљујући садржајима које имамо и градимо лета на Јахорини постају све занимљивија, а ова трка је један од највећих догађаја”, рекао је председник Надзорног одбора ОЦ Јахорина Недељко Елек.

Међутим, ту тек почињу амбициозни планови руководства Олимпијског центра Јахорина које је са са директором Трке кроз Србију и Бициклистичког савеза Републике Српске Владимиром Куваљом причало и о проширењу сарадње. Заједнички циљ је позиционирање Јахорине у бициклистички центар региона.

”Имамо одличну сарадњу са представницима Бициклистичких савеза Србије и Републике Српске. Јахорина има огороман потенцијал посебно када причамо о цикло туризму, и било би сјајно да заједничким радом постане регионални центар. Постоји обострана жеља за што успешнију сарадњу. Чак смо разговарали и да на Јахорину доведемо и Светско првенство у бициклизму, што је могуће једино уколико удружмо снаге. Сматрам да је бициклизам као област сродна Јахорини и свему ономе што ми промовишемо и част нам је бити дио ове дивне приче”, рекао је директор Олимпијског центра Дејан Љеванић.

Предивна природа, стазе, чист ваздух, смештајни капацитети, саобраћајна инфраструктура и близина аеродрома само су неке од предности које Јахорина мора да искористи како би постала оно што је тежња свих нас, рекао је Куваља.

”Обишао сам много места, али овакав потенцијал нема нико. Зато верујем да ћемо заједничким снагама направити велике ствари. Најбитније је када имате добру идеју и добру вољу свих страна да је реализујете. Већ идуће године бисмо могли да добијемо квалификациону трку за Гранфондо Светско првенство, а према оном што сам до сада видео у свету, стаза на Јахорини и око ње била би без претеривања најатрактивнија у календару. Учинићемо све да од наше планинске лепотице направимо регионалног лидера у циклотуризму, а томе у многоме доприноси и прифесионална ’Трка кроз Србију’”, рекао је Куваља.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару