Редскинси после 87 година одлазе у историју

Један од најстаријих и најславнијих америчких спортских брендова, НФЛ клуб Вашингтон Редскинс, и званично ће променити име. Највећи спонзори екипе схватили су након 87 година да је име Редскинс, односно Црвенокошци, расистичко и да не представља на прави начин америчке староседеоце.

Редскинси после 87 година одлазе у историју Редскинси после 87 година одлазе у историју

Власник клуба Дaнијел Снајдер био је протеклих недеља под великим притиском јавности и спонзора да из имена клуба избаци Редскинс.

Федекс, Најк, Пепси и Банк оф Америка су запретили Редскинсима да ће их престати спонзорисати уколико не промене име које је расистичко према Индијанцима.

Клуб из Вашингтона познат под тим именом још од 1933. године, када је седиште било у Бостону.

Током 87 година постојања Редскинса није било говора о томе да је то погрдан назив, а при томе је и лого клуба красио индијански поглавица. Ипак, у јеку борбе против расизма под слоганом "Црни животи су важни", покренуто је и питање вређања Индијанаца на расној основи кроз назив Редскинс.

Власник Данијел Снајдер је од дечачких дана навијач Редскинса и заклео се да никада неће променити име екипе, сматрајући да оно представља "понос, поштовање и част"... Ипак, тим из Вашингтона мораће да пронађе ново име...

среда, 11. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару