Преминула европска шампионка Бобана Момчиловић Величковић

Репрезентативка Србије у стрељаштву Бобана Момчиловић Величковић преминула је у 31. години после краће и тешке болести.

Бобана је у фебруару ове године освојила титулу првака Европе у дисциплини ваздушни пиштољ 10м у Вроцлаву у Пољској.

Рођена је 25.јануара 1990. године у Бору. Стрељаштвом је почела да се бави са девет година у родном граду и била је чланица клуба Бор 030. Прву медаљу на великим међународним такмичењима освојила је 2007, када је на Европском првенству у Довилу изборила бронзу ваздушним пиштољем у јуниорској конкуренцији.

У сениорском дебију на највећим такмичењима, на шампионату Европе у Меракеру 2010. постала је шампионка Европе ваздушним пиштољем. Исти успех поновила је и на ЕП у Виерумаекију 2012, као и ове године на Европском шампионату у Вроцлаву.

Једна од најбољих светских такмичарки пиштољем у 21.веку. На Европским првенствима ваздушним оружјем одржавала је континуитет високих пласмана и годинама доказивала да припада елитном кругу стрелаца.

На готово сваком шампионату Старог континента борила се за медаљу гађајући ваздушним пиштољем. Од свог дебија у сениорској конкуренцији 2010, у једанаест учешћа, чак осам пута пласирала се у финални део такмичења, међу осам најбољих. Освојила је четири медаље, три златне и једна бронзана, у Ђеру 2018. године.

На Олимпијским играма учествовала је два пута, у Лондону 2012. и Рију 2016. године. Пре четири године у Бразилу је освојила седмо место ваздушним пиштољем.

У ризници има и једно злато и једно сребро на турнирима Светског купа.

Женски тим Србије ваздушним пиштољем је последњих десет година, са Бобаном као стандардном чланицом састава, нанизао велики број медаља. Као чланица екипе Србије је пет пута била шампион Европе (2010, 2011, 2013,2017, 2020), а 2014. у Гранади се окитила и титулом шампиона света. Сем пет златних медаља, Бобана је, као чланица екипе Србије, освојила и по једно сребро и бронзу на шампионатима Европе.

У свом последњем наступу за репрезентацију Србије, поред титуле појединачног шампиона Старог континента, дала је допринос у освајању екипне титуле нашег националног тима и са два злата постала једна од најуспешнијих учесница такмичења у Вроцлаву.

"Иако је прерано напустила животну сцену, Бобана Момчиловић Величковић је оставила неизбрисив траг у историји српског стрељаштва. Место и време испраћаја Бобане Момчиловић Величковић ће бити накнадно саопштени", наводи се у саопштењу Стрељачког савеза Србије.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи