Спорт се враћа, ко ће први на терен у Србији

Српски спортисти поново могу да тренирају на отвореном, у групама од највише десет људи, што је први корак према дуго жељеном наставку такмичења које је прекинуто због пандемије коронавируса.

На тренинге се први враћају фудбалери, Црвена звезда и Партизан сутра ће после месец и по дана испунити терене на стадиону "Рајко Митић" и СЦ "Телеоптик", исто ће урадити Војводина, Раднички Ниш, Спартак, Вождовац, Чукарички и други клубови.

Kако сада стоје ствари, извесно је да ће се Суперлига завршити на терену, као и Kуп Србије, с тим да је много вероватније да ће се у првенству одиграти само преостала четири кола, без плеј-офа и плеј-аута.

Kрајњи рок да се одлучи о начину завршетка сезоне је 25. мај, а прве утакмице, без публике, могли бисмо да очекујемо крајем маја или почетком јуна.

И док се у фудбалу назире наставак, у другим колективним спортовима, пре свега дворанским, као што су кошарка и рукомет ситуација је много компликованија, јер још нису дозвољени тренинзи на затвореном, док је, рецимо, у одбојци сезона завршена и титуле се додељене Војводини и ТЕНТ-у.

То значи да ће одбојкаши и одбојкашице на терен тек наредне сезоне.

Шта ће бити са АБА лигом и зашто нико не спомиње Суперлигу? 

Највише буре биће, као и претходних сезона, у кошаркашкој АБА лиги, где се "ломе копља", а све ће зависити и од наставка такмичења у Евролиги и Еврокупу.

Kошарка је, без дилеме у најтежој ситуацији, пре свега и због чињенице да већина клубова и не може да почне са тренинзима јер су бројни интернационалци отишли кућама, поготово Американци, који најављују и да не желе да се врате јер би на тај начин ризиковали уговоре за следећу сезону.

И ту је познат крајни датум до које ће се све знати, а то је 24. мај.

Звезда и Партизан имају опцију да од сутра крену да тренирају на отвореном, из Хумске су најавили да размишљају о томе, али још ништа није потврђено.

Оно што је сада извесно, јесте да домаће Суперлиге неће бити ове године. То такмичење скоро да нико и не спомиње, па би најреалнији исход био да Србија нема шампиона за 2020. годину.

Да ли ће ватерполо испливати на површину? 

Ватерполо је према анализи стручњака један од најбезбеднијих спортова у време опасности од вируса, због хлора у води, али још се не зна како ће се завршити и регионална и домаћа лига.

У регионалној је остало тек још неколико утакмица, а као идеја за завршетак домаће лиге фигурира турнир на отвореном, где би се све завршило за два-три дана, али за сада нема ништа званично.

Такође, велико питање је да ли ће се завршити европска такмичења, спонзори су се већ повукли из неких клубова у Мађарској, па је будућност неизвесна.

Спортисти у појединачним спортовима, попут Иване Шпановић или веслача и кајакаша, стрелаца, рвача, џудиста, већ су се вратили тренинзима на отвореном, међутим, њихов проблем је што су отказана сва такмичења, практично цела сезона "виси" и сада им је преостало само да полако враћају физички спремност и неопходну форму.

Ипак, оно што је најважније јесте да се спорт, захваљујући смиривању пандемије, покреће са мртве тачке и да ће лето, бар са спортске стране, бити активније него икад.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи