Вакцинација или рекреација – шта ако вакцина буде обавезна за спортисте?

Свет се налази у великој борби са коронавирусом који је однео више од 170.000 живота у последњих неколико месеци и највеће питање тренутно је да ли ће и када бити спремна вакцина. Лабораторије на различитим континентима раде ужурбано како би пронашли вакцину против новог вируса, али је јасно да ћемо на исту морати да чекамо више месеци, неки лекари кажу и година.

Вакцинација или рекреација – шта ако вакцина буде обавезна за спортисте? Вакцинација или рекреација – шта ако вакцина буде обавезна за спортисте?

И када буде откривена, тестирана и пуштена у промет, питање је како ће утицати на сам спортски свет.

Јасно је да ће по окончању пандемије све бити другачије, па и спортски догађаји и начин на који се спортисти припремају. Спекулише се да ће вакцина бити обавезна, о чему је у недељу причао и један од најбољих спортиста на свету – Новак Ђоковић.

"Ствари дефинитивно неће бити исте и питање је када ће се вратити у нормалу. Ово траје и трајаће можда још оволико, а можда и дуже. Период који ћемо сви да искористимо добро да промислимо како да наставимо да приступамо својој каријери, професионалном животу... За нас тенисере изискује много путовања. По мом мишљељу ће то бити изазов број 1, апсолутно", јасан је Ђоковић.

"Лично нисам за вакцинацију и не бих волео да ме неко приморава да добијем вакцину да бих могао да путујем. Ако то буде правило и закон, шта ће онда да буде? Треба да одлучим да ли ћу или нећу да се подвргнем томе. Имам своје размишљање, а да ли ће се променити у неком тренутку не знам", додао је најбољи тенисер данашњице.

Прерано је за приче "шта би било кад би било..."

Медицински стручњаци сагласни су да је у овом тренутку прерано уопште спомињати могућност вакцинације спортиста.

"То осим бога нико не зна. Вакцине сигурно неће бити скоро", сликовито је за РТС објаснила др Марија Лукач, лекарка Фед куп репрезентације Србије.

Она је навела да су потребне дуготрајне клиничке студије како би се направила поуздана вакцина, док њен колега др Милош Обреновић, специјалиста спортске медицине, додаје да прво треба проучити сам вирус.

"Два милиона заражених је у односу на седам милијарди људи на свету веома мали узорак да би се у медицини довели неки закључци, посебно након овако кратког времена", казао је др Милош Обреновић.

У неким земљама, попут Белорусије, спорт није обустављен, док се у неким почело са тренинзима. Немачки бундеслигаши тренирају у групама од по двоје, а за Србију се очекује да се са таквом праксом почне око 27. априла.

Ако буде обавезно, спортисти ће морати да се вакцинишу

Милан Илић, дугогодишњи члан лекарског тима КК Партизан, изјавио је да клубови спадају под надлежност Министарства спорта и да све одредбе долазе директно одатле, као из надлежне организације, у овом случају Кошаркашког савеза Србије.

Уз додатак да се кошаркаши Партизана сваке године вакцинишу због сезонског грипа, наводи да морају да се поштују одредбе.

"Ако не буду хтели да се вакцинишу, а савези и министарство донесу уредбу, мислим да неће моћи да се такмиче", рекао нам је Илић.

Вакцинисање је произвољно и нико вас на исто не може натерати, али последице по каријеру јесу могуће. Мало је тешко замислити највеће звезде како, због одбијања да се вакцинишу, прелазе на рекреативно бављење спортом и постају попут нас, који их гледамо и опонашамо.

Новац је пре свега главни покретачки фактор у овом сада већ великом бизнису, због чега је актерима потребно објаснити на прави начин које су најбоље мере заштите.

"Сигуран сам да свака вакцина има минимум нуспојава и да ће, ако буду желели да играју, спортисти морати да их приме. До сада смо у новембру сваке године вакцинисали све играче и чланове стручног штаба од грипа. Вакцине смо куповали преко Торлака, а клупски лекар и физиотерапеут су надлежни за спровођене вакцинације", наставља Илић.

"Обично се радило после неке утакмице, а онда бисмо добијали два дана паузе, како би се испратиле реакције. За сада нису биле бурне. До сада су играчи били свесни шта је најбоље за њих, понекад би неки странац посумњао у наш систем, али му онда ми објаснимо бенефите свега."

Повратак на терен можда зависи од вакцине

Обреновићев став је да би, уколико се и када појави вакцина, а буде тестирана и доказима се поткрепи да лечи последице коронавируса, требало користити у циљу заштите спортиста.

"У медицини не постоји ништа апсолутно. Примера ради, сви знамо шта су тестови оптерећења. Они имају специфичност и сензитивност – то значи да у одређеном проценту постоји шанса да не дође до добре дијагностике, односно да тестови на одређене болести буду лажно позитивни или лажно негативни."

Да ли би онда масовно вакцинисање спортиста био пут ка повратку на терене?

"Пример је вакцина против грипа, коју када примате, два-три дана можете имати нуспојаве, па чак и благу температуру. Када она прође, можете се нормално вратити животу и спорту. Знате да у лековима имате много супстаници које га попуњавају, па одређени број људи може да реагује на њих. Тако је и са вакцинама, али ако су доказане, проверене и исправне – не видим разлог зашто је не користити", закључио је за РТС доктор Обреновић.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

четвртак, 12. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи