Раднички, Звезда и Партизан од понедељка на поштанским маркама

Пошта Србије од понедељка ће пустити у оптицај поштанске марке под називом "Спорт", посвећене обележавању јубилеја стогодишњице СД Раднички, и 75. годишњице "вечитих", Црвене звезде и Партизана.

Од понедељка ће се на маркама Поште Србије наћи и грбови Радничког, Црвене звезде и Партизана.

Пригодне марке омаж су и њиховим великим спортским успесима и постигнућима, наводи Пошта.

Три поштанске марке у шалтерским табацима од по 8 марака, имају номиналну вредност од 27 динара, и штампане су у тиражу од 25.000 примерака. Издање садржи и три пригодна коверта првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Пошта Србије је ово издање приредила уз стручну сарадњу спортских друштава Раднички, Црвена звезда и Партизан, док је графичка реализација издања дело Јакше Влаховића, академског графичара Поште Србије. 

"Романтичари са Црвеног крста" освојили су 40 екипних титула првака државе, 14
олимпијских медаља, 32 на светским и 42 на европским првенствима.

Највеће успехе остварила је женска рукометна екипа, три пута освојивши Куп европских шампионки и Куп победника купова Европе.

СД Раднички је носилац и бројних одликовања, од којих је последњи Сретењски орден првог степена, у фебруару ове године. Раднички је био и остао „расадник" из кога су потекли најуспешнији тренери и спортски радници.

Седамдесет пет година траје и Звездина и Партизанова породица, колико и њихово ривалство.

Југословенско спортско друштво Партизан основали су победници над фашизмом -
партизани, по угледу на сродне спортске узоре у другим земљама.

У данашњем Дому Војске, 4. октобра 1945. године, у Београду, основано је фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије Партизан, са фудбалском, кошаркашком, атлетском, одбојкашком и шаховском секцијом, док су први наступ имали фудбалери, 6. октобра исте године против селекције Земуна.

Партизан данас окупља 24 клуба. Бројне титуле европских клупских првака, олимпијске медаље, светска и европска одличја, титуле првака државе и освајача купова, чине га једним од најуспешнијих спортских друштава, у земљи, али и у свету. О препознатљивој победничкој енергији и достизању највиших спортских циљева, сведоче бројне генерације партизановаца, које су одувек с поносом и љубављу носиле најпре оснивачке црвено-плаве, а данашње црно-беле боје.

Од почетних осам секција у марту 1945. године, СД Црвена звезда данас броји 36
клубова, а један је од најпознатијих српских и спортских брендова, са највећим бројем
навијача у овом делу Европе.

Звездини клубови освојили су 714 трофеја, били су 482 пута шампиони државе, 200 пута победници Националног купа. Освојили су 3 титуле шампиона света и 8 титула шампиона Европе, 12 титула шампиона у европским такмичењима, као и многе друге.

Звездаши посебно издвајају титуле првака cвета и Европе у фудбалу 1991. године. Бројне медаље понели су и њени спортисти Јасна Шекарић, Немања Мајдов, Ненад Стекић, Зоран Манојловић, Драган Јовановић, Диана Дабетић...

четвртак, 12. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи