Финансијски крах у спорту изазван коронавирусом

Поред свих проблема које је проузроковао коронавирус у спорту, неибежан је и онај финансијски. Бележе се незапамћени губици, клубови широм света покушавају да пронађу компромис са играчима, али је у неким случајевима отказ једина опција.

Заражени спортисти, тренери и стручно особље, празни стадиони, прекид скоро свих такмичења, упитни датуми и формати повратка, само су неки од највећих проблема које је проутроковао коронавирус.

Последњи у низу који је актуелан у свим спортовима је онај финансијске природе.

Наиме, све чешћи су случајеви у којима су клубови принуђени да отпуштају чланове, како би опстајали. Отпуштају се радници од оних на стадионима и дворанама, преко економа, чак до самих играча и чланова стручног штаба.

Клубови широм света, финансијски богати, стабилни, али и они са много мањим средствима, због недостатка новца од телевизијских права, такмичарских бонуса, спонзорстава и других прихода, принуђени су на компромисе.

Далеко од тога да лепих гестова у оваквој ситуацији нема.

Протеклих дана свет је могао да се увери у великодушност разних спортиста, тренера и власника клубова, који су у хуманитарне сврхе донирали милионе и милионе долара и евра и тако помогли здравству широм света да стане на ноге.

Бројни спортисти, чак и тимови одричу се дела своје плате како би поменути радници по клубовима задржали своје послове.

Јединствен је гест највећих клубова Бундеслиге, Бајерна, Борусије Дортмунд, Бајера и Лајпцига, који су издвојили 20 милиона евра, како би помогли остатку Бундеслиге и Цвајте.

Ипак, постоје средине и тимови где до компромиса, за сада, не долази, па су клубови принуђени на екстремније мере.

Динамо из Загреба уручио је отказе свим помоћницима првог тренера Бјелице, јер су одбили понуду смањења плате за време трајања коронавируса, преноси Индекс.

Чланови свих секција шпанске Барселоне такође нису прихватили предлога управе да се одрекну 70 одсто зараде, преноси Ас.

"Блауграна" за плате фудбалског тима годишње издваја и по 500 милиона евра, па уколико се не постигне договор, очекује се да наредни корак буду откази.

НБА лига за време паузе бележи губитке у износу од више милијарди долара. Клубови и спортисти у сопственој режији одричу се дела плате како би задржали раднике.

Како преноси И-Ес-Пи-Ен, играчима ће плате бити уредно исплаћене до априла, али се након тога очекује да плате буду знатно смањене или потпуно обустављене, што лига може да уради захваљујући опције у колективном уговору.

Велика Британија и њен фудбал такође су у великој мери погођени коронавирусом. Енглеска фудбалска лига (која води рачуна о другом, трећем и четвртом рангу такмичења у Енглеској) издвојила је 50 милиона фунти помоћи најугроженијим клубовима, чије је функционисање угрожено.

Асоцијација играча Премијер лиге састала се са челницима такмичења, како би се размотрили кораци у једној од најјачих лига у свету спорта. Поред предлога о смањењу плата, британски медији наводе да се разматра и о финансијској позајмици, коју би одређени клубови захтевали од владе Енглеске.

петак, 13. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи