Фуђими – дом српских рвача и рукометашица на Олимпијским играма

Јапан је практично већ спреман за почетак Олимпијских игара у јулу ове године, уверила се екипа РТС-а која је недавно боравила у земљи излазећег сунца.

Поред борилишта изграђено је и велико олимпијско село у коме ће многи спортисти становати током игара. Многи али не и сви. Неколико мањих места у близини Токија примиће неке од њих како би сви имали довољно места за вежбање.

Једно од њих је и Фуђини. Фуђими на јапанском значи поглед на планину Фуђи, највишу и најчувенију планину Јапана. Некад је то био мали град близу Токија, а сад је практично предграђе јапанске престонице, од центра удаљено око 30 километара до којег се стиже линијом градског метроа.

А, кад се из метроа излази прво на шта се наиђе је транспарент добродошлице српским спортистима. Јер, Фуђими ће у јулу и августу бити домаћин наших рвача и рукометашица, уколико се пласирају на игре.

На многим местима у граду већ су истакнуте српске заставе, у згради општине и пошти деле се часописи и памфлети са информацијама о Србији и српскомс порту. Очигледно је да неко све то није радио само зато што му је то званична олимпијска обавеза.

Фуђими је почетком осамдесетих година одлучио да се збратими са неким градом у Србији. Како нам кажу домаћини тражили су град који је сличан по изгледу, положају и величини па су се одлучили за Шабац са којим су 1982. потписали споразум о братимљењу. Од тада су седам пута разменили посете а последња је била прошле година када је и нови градоначелник први пут био у Шапцу и Србији.

"Био сам седам пута у Србији, први пут пре 30 година. Србија је лепа земља а њени људи су веома пријатни. Треба да продубљујемо наше приајтељство јер што се више друже грађани наших градова то ће ближе бити и целе наше земље. Мени се у Србији много свиђа, ако ме пиатте за храну, највише волим хлеб али ипак су ми најлепши људи, тако су отворени и срдачни. Вама заиста мало треба да са неким постанете искрен и велики пријатељ", каже Тошио Маки који је у градској управи задужен за међународну сарадњу и братство са Шапцем.

"За разлику од Микија ја сам прошле године први пут био у Србији и одмах су ме дочекали као да сам им стари добар пријатељ. И мени је онда био логичан наставак да се кандидујемо да будемо домаћини српским спортистима да бисмо имали прилику да узврратимо за све оно гостопримство којим смо били обасути у Србији. Ви сте баш срдачни људи. Зато смо ми, осим што смо припремили све спортске објекте одлучили да мислиом и на слободно време, кад се ваши спортисти опусте. Овде има и река и историјских знаменитости и ми ћемо већ нешто осмислити за њих", каже градоначелник Мицухиро Хошино који помало учи српски језик.

Фуђими је град од око 111 хиљада становника, лежи на три реке, половину његове територије чине куће радника који раде у Токију а другуи половину пољопривредно земљиште, углавном пиринчана поља. Град је миран, а у централном делу су две најдоминантније грађевине, спортска сала и шопинг мол са врло богатом радњом спортске опреме. Све што је потребно олимпијским такмичрима.

Задужен за Олимпијске игре

"Све ћемо припремити за српске спортисте. Рвачима набављамо велику струњачу која ће им непрекидно бити на располагању у Сали, као и остали објекти попут теретане. Сигуран сам да ће доћи много људи да се дружи са вашим спортистима и биће то један велики празник спорта а игре томе и служе, да се народи повежу, упознају и зближе, зар не?", каже Кенићи Ториуми задужен за олимпијске и параолимпијске игре у градској управи Фуђимија.

Шефовима градске управе не треба подсетник да би набројали имена Давор Штефанек, Виктор и Мате Немеш, Миша Каџаја, Стеван Мићић... И Фуђими има свог олимпијског шампиона у рвању са олимпијаде у Лондону па се тај спорт овде прати.

Наши спортисти имаће помоћ и једног земљака, Симона Марића, који у Фуђимију приводи крају докторске студије и ту је већ домаћи.

"Има свашта да се види и иторијских хумки и Токио је близу. Ја ћу бити ту, морам да подржим спортисте", каже Симон.

Нашу екипу домаћини су испратили поздравом на српском, "Срећно Србијо!"

петак, 13. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи