Олимпијски комитет Србије обележио 110 година од оснивања

Олимпијски комитет Србије обележио је 110 година од оснивања традиционалном свечаношћу у хотелу "Москва", где је 23. фебруара 1910. године основан Српски олимпијски клуб.

Група официра школованих у Француској, на челу са генералом Светомиром Ђукићем на четвртом спрату хотела у редакцији листа "Ново време" поставила је темељ организацији, која је две године касније примљена у Међународни олимпијски комитет.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и амбасадор Јапана у Србији, земље домаћина наредних Игара у Токију, Јунићи Марујама обишли су апартман у хотелу "Москва", а потом је Маљковић положио ловоров венац на спомен-плочу испред хотела.

"Мало је земаља у свету које могу да се похвале овако дугом олимпијском традицијом. Генерације пре нас изградиле су углед у међународној олимпијској породици, а наши олимпијци су врхунским спортским остварењима оставили дубок траг у олимпијској историји и допринели популаризији Олимпијског покрета и Олимпијских игара. Богато наслеђе и више од века дуга олимпијска традиција, свакако су додатни мотив при сваком новом изазову", рекао је Маљковић.

Он је пожелео спортистима Србије успешну олимпијску годину и пуно медаља и трофеја.

"Искористио бих прилику да им са овог места пожелим да буду здрави и да вредно тренирају како би у Токију остварили своје најбоље резултате. Сигуран сам да ћемо се и ове године радовати њиховим успесима и имати разлога да се поносимо јер су они најбоље што Србија има", истакао је први човек ОКС.

Амбасадор Јапана Марујама захвалио се представницима Олимпијског комитета Србије на позиву.

"Велика је част данас бити овде и бити део великог јубилеја који прославља Олимпијски комитет Србије. Чињеница је да ће четири града у Јапану бити домаћини српским спортистима у периоду припрема и аклиматизације за предстојеће Олимпијске игре, што потврђује сјајне односе између наше две земље. Желим вам много успеха на Олимпијским играма у Токију и даљем раду", рекао је Марујама.

Свечаности су присуствовали министар омладине и спорта Вања Удовичић, државни секретар за спорт Предраг Перуничић, представници националних спортских савеза и други.

Први пут спортисти из Србије појавили су се на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године. Први олимпијци били су Душан Милошевић, трећи у квалификационој групи на 100 м (11,6) и маратонац Драгутин Томашевић, који је заузео 37. место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 14. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи