Футболеј – спорт који је спојио фудбал, тенис и одбојку

У временима у којим све већи број спортова покушава да пронађе пут до Олимпијских игара, једнак је можда и већи оних који свакодневно настају. Један Србин из Бачког Петровог Села може се похвалити да је осмислио спорт за који с разлогом верује да има потенцијал да постане глобалан.

Жељко Дерушек, 53-годишњи заљубљеник у спорт, креирао је игру коју је назвао футболеј (footballey).

Најједноставније речено, то је својеврсна комбинација фудбала, тениса и одбојке (ножни тенис на терену за одбојку).

Игра се фудбалском лоптом (петицом), а усвојена су нека од правила сродних спортова – лопта може једном да одскочи од поља (али може се ухватити и волеј) пре него што је играч пребаци у део терена противника преко 220 цм високе мреже која дели игралиште на два једнака дела димензија 6x9 метара.

"Футболеј је базиран на врхунској техници, игра обема ногама је императив јер најчешће нема времена за измицање на јачу ногу, а неопходан је и осећај у игри главом и грудима. За све то, кретање је најважније", објашњава Дерушек.

Иако је трава природно станиште футболеја, једнако је атрактиван и на шљаци и на бетону, што је једна од сличности са тенисом. Друга јесте сервис, поље је подељено по средини, а сервира се из руке укосо, с том разликом што већ на ритерну може да се хвата волеј. Игра се на два добијена сета до 11, играчи наизменично сервирају по пет пута (нема другог сервиса, само један покушај). Изласци на мрежу, скраћене лопте, мудра конструкција поена и много трчања. Баш много.

"Висина мреже од 220 цм идеалан је баланс – није превисока јер онда не би могле да се играју оштре лопте, а није ни прениска да само дође неко, закуца лопту и то је то", истиче Жељко и додаје да оставља простор за то да се висина мреже прилагоди када футболеј заиграју они још умешнији, вештији техничари.

После вишегодишњег трагања по интернету, Жељку се учинило да игра слична футболеју не постоји нигде ("у односу на друге ножне тенисе, футболеј је другачији јер је индивидуални спорт").

Ангажовао је адвоката и у року од годину и по дана добио сертификат у Заводу за интелектуалну својину у Београду. После тога је аплицирао и у Женеви код Светске организације за интелектуалну својину (ВИПО), па је футболеј сада регистрован као уникатан спорт. Следећи корак, који је Жељко на путу да оствари, јесте то да футболеј у Министарству омладине и спорта буде заведен као спортска грана, да би потом могли да се формирају савез, клубови...

"Фудбал и тенис популарни су у целом свету, а футболеј је њихова инвентивна комбинација и мислим да би било неопростиво да се нешто више не направи од тога. Уверен сам да може да успе на глобалном нивоу – да се организују турнири, да се направи светска асоцијација. Футболеј би играли професионалци, активним фудбалерима то је идеалан тренинг за усавршавање технике, а бивши фудбалери велики су потенцијал јер могу да играју футболеј још дуги низ година уколико су у форми, и то могу спектакуларно да га играју", сигуран је Дерушек и додаје:

"Слично је као у тенису, сâм си и увек је примарна она борба са самим собом. И по физичким захтевима и структури поена футболеј је најсличнији тенису. Оно што и сада доживљавам, а што сам и раније споменуо, јесте да дођу фудбалери који су убеђени да ће да нас почисте, да и то скину с дневног реда, али брзо се увере да је јако тежак спорт – треба дуго играти и вежбати како би парирао онима који су већ неко време у томе."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи