Светски бициклисти одушевљени Београдом

Почетком октобра вожен је први Гран Фондо у нашој престоници. Бициклистички маратон окупио је више од 500 бициклиста из читаве Европе, а Београд се већ спрема и за наредну годину и други Гран Фондо у Београду.

Више од 40 година Београд је чекао на организацију бициклистичког маратона, који се вози у читавом свету и на свим континетима окупља стотине хиљада рекреативаца и професионалних возача, заљубљеника у овај спорт.

Гран Фондо настао је почетком седамдесетих година у Италији, а данас се трке рекреатиовац и профсионалних возача одржавају у читавом свету, од Аустралије, преко Јужноафричке Републике, Бразила, Аргентине, Канаде, Сједињених Америчких Држава, Уједињених Арапских Емирата и готово свих Евриопских држава.

Наша земља, први пут је организовала Гран Фондо 1. октобра. 

Већ током првог Гран Фонда, Београд је надмашио очекивања, било је више од 500 учесника, одржане су трке гуралица за најмлађе. Поређења ради, пре Београда, Загреб је организовао Гран Фондо, и наступило је само 180 такмичара. 

Старт и циљ наше трке били су на Теразијама, а житељи престонице имали су прилику да уживају у правом бициклистичком спектаклу. Страни такмичари понели су невероватне утиске из Београда.

Ове године, на београдском Гран Фонду наступила је и читава репрезентација Србије, као и гости из иностранства, професионални возачи Кишерловски и Корен. Гран Фондо, за оен најспремније такмичаре, вожен је у дужини од 125 километара, преко Младеновца, Космаја и Сопота, док је за оне мање спремне такмичаре организован Медиа Фондо у дужини од 75 километара. 

Победник код професионалаца био је наш репрезентативац, Стефан Стефановић. Код рекреативаца најбржи је био Италијан Томаж Чифута.

У трци на 75 километара, најбржи је био Италијан Давид Бекаро, док је код дама, у трци професионалних бициклисткиња победила је наша репрезентативка, Јована Црногорац. Код реакративки најбоља је била наша такмичарка Вида Медић.

Медиа Фондо код дама освојила је Новосађанка Ева Хатала. 

Циљеви за наредну годину су јасни - више од 1000 такмичара на улицама наше пресонице, у новим изазовима на 125 и 75 километара, и гости из све већег броја светских земаља, који ће подићи квалитет саме трке, али и додатно промовисати наш бициклизам и нашу земљу у читавом свету. 

Термин за 2018. по свој прилици остаје исти, тако да ће Београђани други Гран Фондо дочекати крајем септембра наредне године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи