Читај ми!

Планинар Ули Стек настрадао близу Монт Евереста

Један од најпознатијих планинара свих времена Швајцарац Ули Стек погинуо је у несрећи близу Монт Евереста, саопштили су организатори експедиције. Још није познато како је тачно настрадао Стек, али је локални шерпа изјавио да је преминуо у Кампу 1 на Монт Нуптсеу. Његово тело је пребачено у Луклу, где се налази једини аеродром у близини Монт Евереста.

Ули Стек, познат по надимку "Швајцарска машина", планирао је да освоји 8.850 метара висок Монт Еверест и оближњи Монт Лотсе. Надимак је добио због брзине којом је освајао врхове, за шта је освојио и бројне награде.

Он је прва жртва овогодишње сезоне успона на највиши врх света, која траје од марта до маја и привлачи на стотине планинара са свих крајева планете.

Би-Би-Си преноси да је Стек покушавао да се аклиматизује за успон без кисеоника на Монт Еверест и то новом трасом. Овај врх 41-годишњи алпиниста већ је освојио 2012, док је 2015. за 62 дана освојио све алпске врхове више од 4.000 метара, укупно 82.

Стек је поставио нове стандарде у алпинизму обарајући рекорде у соло успонима и одиграо велику улогу у промоцији спорта.

Он се 2015. године попео на један од најзахтевнијих планинских зидова "Северно лице Еигера" за 2 сата и 47 минута, што је време које би било незамисливо пионирима спорта, којима је за овај подухват било потребно неколико дана.

"Швајцарска машина" је био познат и по свом бескомпромисно методичном приступу алпинизму и способности да настави даље гурајући себе иза граница људске издржљивости.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи