Читај ми!

Прво злато и ново сребро за Србију на ЕП у Марибору!

Биланс медаља репрезентације Србије на Европском првенству ваздушним оружјем попео се на седам. После пет одличја у званичним такмичењима, наши стрелци су у промотивном надметању екипа по новим правилима освојили две медаље. Стигло је и прво злато, освојио га је мушки тим пиштољем (Дамир Микец, Димитрије Гргић, Душко Петров). Сребро је припало женској екипи пушком (Андреа Арсовић, Ивана Анђушић Максимовић, Драгана Тодоровић).

Ова дисциплина је на овогодишњем ЕП у пробној фази у четири категорије (пиштољем за сениоре и јуниорке и пушком за сениорке и јуниоре), али следеће године биће у званичном програму, па без обзира на то што је реч о ревији, медаље имају велику тежину.

У такмичењу учествује по осам најбољих селекција из квалификација, а надметање се одвија по куп систему. У полуфиналу и четвртфиналу мушке конкуренције сваки члан екипе  испаљује по 30 дијабола, побеђује тим који сакупи више кругова. Српски тим пиштољем је, као трећепласирани у основном делу, што му је донело бронзу, у четвртфиналу ревије за ривала имао петопласирану Француску. Кад су прескочили "триколоре", српски асови су у полуфиналу укрстили копља са званичним шампионом Русијом, и савладали је са 866:857.

У финалу сваки од три члана екипе пуца највише до двадесет серија. После сваке серије сабирају се резултати и тим који оствари бољи укупни резултат (збир кругова сва три члана екипе) добија два бода, а уколико је нерешено, свакој селекцији следује по бод. Побеђује репрезентација која прва скупи 21 поен.

У финалу пиштољем публика је, уз бучно навијање, уживала у узбудљивом дуелу. Србија се састала са Украјином, која је повела са 6:2. Међутим, српски трио је преокренуо на 10:6. Уследио је нови заокрет за 180 степени, кад је наша селекција стекла предност (16:10). Није то био увод у мирнију завршницу, јер је Украјина нанизала десет поена узастопно и повела са 20:16. Имала је две шансе за победу, али последње две серије добили су српски стрелци и славили са 22:20. Окитили се другом медаљом у једном дану, после бронзе у званичном надметању, а Микецу је ово треће одличје, с обзиром на то да је освојио и појединачно сребро. Бронза је припала Русији (победила Италију са 22:8).

Наши стрелци су успешно положили велики испит издржљивости, јер су сениори пиштољем квалификације почели у 9 часова, а стрелиште напустили скоро дванаест сати касније, после проглашења победника око 20.30 часова. Женско званично такмичење је почело у 11, а завршено је око 19.

Српске даме су у надметању пушком у званичном такмичењу биле четврте, па су за ривалке у четвртфиналу добиле петопласиране Аустријанке, и савладале их са 620,6:617,6. Жене у четвртфиналу и полуфиналу гађају по 20 дијабола. У мечу који је одлучивао ко ће у финале, Српкиње су биле још убедљивије. Победиле су Хрватску са 618,9:614,3.

У финалу су изгубиле од Русије са 21:9. Нису наше репрезентативке гађале лоше, али су Рускиње, које су освојиле злато и у званичном такмичењу – биле феноменалне, низале су сјајне серије и окитиле се још једном круном. Србији је и сребро добра сатисфакција за изгубљену медаљу у официјелном такмичарском програму. Бронзу је освојила Данска, која је са 21:19 победила Хрватску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи