Читај ми!

Оборен рекорд 40 дана око света за Трофеј Жила Верна

Јутрос је пао још један светски рекорд: Франсис Јојон и његова посада на макси-тримарану "Идек спорт" завршили су пут око света за свега 40 дана, што је апсолутни рекорд у историји једриличарства.

Франсис Јојон и његов петочлана посада прешли су линију циља код најзападнијег француског острва Весана у рекордном року за Трофеј Жила Верна у апсолутној категорији пловидбе око света за мање од 80 дана, без надзора, с посадом или без ње.

Како се рекорд рачуна, 22,461 теоретичку миљу (36.147 километара) препловили су за 40 дана, 23 сата, 30 минута и 30 секунди, просешно, брзином од 22,84 чвора (42,29 километара на сат). На води, у стварности, препловили су 26,412 миља (42.505 киломтара) просечном брзином од 26,85 чворова (49,7 километара на сат).

Тиме је за чак четири дана, 14 сати, 12 минута и 23 секунде оборен претходни рекорд од 45 дана, 13 сати и 42 минута, који од јануара 2012. држи Лик Пејрон, с бродом "Банк попилер В" (40 метара) са 12 чланова посаде. Уз то је посада "Идек спорта" током пута око света оборила још чак шест рекорда на обавезним пролазним станицама.

Јојон, је тако са знатно мањим макси-тримараном (31,5 метар) од досадашњег рекордера, и малом посадом, постао најбржи морепловац света.

"То је изванредан брод, и даље је на 100 одсто свог потенцијала", објаснио је Јојон у уторак.

Мада "Идек спорт" није ни близу нов, високо је ефикасан. Поринут 2006. године, доживео је дане славе као "Групама 3" с Френком Камасом - рекорд за Трофеј Жила Верна 2010. године за 48 дана. Затим је променио назив у "Банк попилер ВИ", и збрисао конкуренцију на регати Рим 2014. године, под командом Лика Пеирона, а потом га је преузео Јојон и назвао "Идек спорт".

Јојон је човек рекорда. Он је 2004. - а сада му је 60 година - постао први морепловац који је опловио свет на катамарану, нон-стоп (72 дана, 22 сата и 54 минута и 22 секунде). Пре њега се тај подухват постизао на етапе, уз заустављање.

Да би се такмичило за Трофеј Жила Верна, успостављен 1993, капетан мора да буде члан Удружења "Око света за 80 дана", и да за то плати 30.000 евра. Уплата по 12.000 евра је обавезна за сваки покушај обарања рекорда.

Старт је с линије која повезује светионик на острву Весану и светионик Кејп Лизар. Плови се око света, крај Рта добре наде на крајњем југу Африке, Кејп Леувина и Кејп Хорна, најјужније тачке Јужне Америке и даље.

"Ја сам врло опрезан према природи, али смо се добро поставили у односу на депресије и имали добро време", рекао је у уторак Јојон који је трипут покушао да обори рекорд.

Он је 2015. године пловидбу завршио за 47 дана. Поново је покушао 20. новембра 2016, али је морао да се врати 27. новембра, да би поново покушао већ 16. децембра. Пре само месец дана, Јојон је рекорд у соло пловидби око света одузео Томасу Ковилу који га је с бродом "Содебо Ултим" држао осам година, с мајсторских 49 дана, 13 сати и 34 минута, што је било краће за чак осам дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи