Њујорк тајмс: Руски званичници коначно признали организовани допинг

Руски званичници агенције против допинга први пут су признали постојање допинг система у својој земљи, објавио је "Њујорк тајмс".

"То је институционална завера", изјавила је за њујоршки лист Ана Антселиович, извршна директорка националне руске Антидопинг агенције.

Агенција АФП напомиње да је текст у "Њујорк тајмсу", који о овом случају говори као о "једној од највећих завера у историји спорта", датиран из Москве.

Антселиович и други који су дали изјаве и даље одбацују оптужбе да је "држава спонзорисала допинг шему", истичући да истакнути званичници владе нису у томе учествовали.

Међутим, у тексту "Њујорк тајмса" се наводи да је читава ствар ишла толико далеко да је и заменик министра спорта у руској влади лично издавао наредбе о заташкавању извештаја о допингу најпознатијих спортиста ове земље.

Доктор Григори Родченков, некадашњи шеф националне антидопинг лабораторије, признао је (и то са много детаља) у разговору за "Њујорк тајмс" прошлог маја да је организованог допинга било. Чак је објаснио и како је он организован и извршаван. 

У последњем извештају Светске андидопинг агенције (WADA) наводи се да је више од 1.000 руских спортиста учествовало у програму, за који је знала и држава, од 2011. до 2015. године.

Некадашњи први човек руског спорта Витали Смирнов, кога је на функцију поставио руски председник Владимир Путин, признао је да је било грешака у допинг систему.

"Не желим да причам уместо одговорних људи. Из мог угла, угла бившег министра спорта и председника Олимпијског комитета Русије, направљене су грешке", рекао је Смирнов за амерички лист.

Званични Кремљ је поводом ових признања још једном поновио да негира, као што је то чинио читаво време, умешаност државе у организовање и спровођење допинга, преноси Ројтерс.

Закључак "Тајмса" јесте да је драстична промена у руском ставу о том питању последица жеље да се руски спорт на неки начин помири са владајућим светским телима, која захтевају од Русије да призна налазе недавних истрага, а све како би Русији поново било дозвољено да обавља допинг тестове и да организује спортска такмичења у пуној мери и капацитету.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи