Читај ми!

ФСС поновио захтев за одлагање Изборне скупштине ОКС

Фудбалски савез Србије поново је затражио одлагање Изборне скупштине Олимпијског комитета Србије заказане за 28. децембар и одржавање седнице Скупштине 15. јануара, како би се исправиле грешке у Статуту, а потом и одржала ванредна Изборна скупштина 18. фебруара.

Како се истиче у саопштењу, изменама статута избори би били демократски јер би сви кандидати имало равноправне услове, а не да постоји само један кандидат за председника, у овом случају први човек Џудо савеза Иван Тодоров, што је како наводе демонстрација силе мањине над већином.

Уједно, био би испуњен законски рок јер Скупштина по повељи МОК-а мора да се одржи најкасније шест месеци од завршетка претходних Олимпијских игара, односно до 21. фебруара.

"Саопштење које је издао ОКС, а потписао председник Изборне комисије, у потпуности је неприхватљиво како за ФСС, тако и за све националне гранске спортске савезе који су подржали нашу иницијативу за одржавање демократских и поšтених избора", наводе из ФСС.

Како се истиче, контрадикторан је став званичника ОКС који су поднету иницијативу оценили “као легитимну али закаснелу”, пошто су исту такву иницијативу упућену пре више од месец дана оценили као “нелигитимну и неприхватљиву”.

"Ароганција коју руководство ОКС показује представља очигледно непоштовање воље великог броја савеза (нашу иницијативу већ су подржали највећи грански савези, затим Спортски савез Србије као најмасовније спортско удружење у наšој земљи, а у наредним данима очекујемо потврду подршке готово свих чланова ОКС) и демонстрацију силе мањине чланова Олимпијског покрета у Србији над већином, која само захтева легалне и часне изборе, а не расписане и спроведене у дискриминаторским и правно неутемељеним условима"

Из ФСС јавно постављају питања:

"Ко су појединци који по сваку цену и на брзину желе да спроведу изборе у ОКС засноване на дискриминаторским условима и за чији рачун спроводе силу над правом, односно због чега не желе да пруже прилику да у демократски организованом изборном поступку буде више од једног кандидата за избор на функцију председника ОКС и прилику да победи кандидат који буде добио највише гласова чланова ОКС".

Како истичу уз ФСС, рад ОКС, као кровне националне спортске организације, не би смео да буде девалвиран и понижен недемократским избором и да за поштене изборе никада није касно.

"Једино што може да буде штетно јесте одржавање нелегитимних и недемократских избора у оквиру ОКС. Зато захтевамо да се Изборна скупšтина ОКС заказана за 28. децембар одложи, између осталог и зато што је заказана у складу са одредбама Статута ОКС за који Изврšни одбор МОК-а никада није дао сагласност", поручују из ФСС.

На крају, из ФСС питају да ли је одлазећи председник ОКС Владе Дивац испуњавао услове приликом избора и подсећају на континуитет нелегалних избора и судски спор који је против ОКС водио и добио Филип Цептер.

"Због тога захтевамо да се уважи јасно изражена воља највећих националних гранских спортских савеза у Републици Србији који су као пуноправни чланови ОКС поднели иницијативу за одлагање заказане Изборне скупштине и измену спорних одредби Статута ОКС, које су у супротности са Повељом МОК, да се у рад ОКС уведе законитост и да се омогући фер и демократска борба за челно место ОКС", закључују из ФСС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи