Спортске повреде, између жеље и могућности

Према светској, али и нашој статистици, спортске повреде чине од 10 до 15 одсто свих повреда. Такве повреде не добијају само професионални спортисти. Напротив, могу настати и код рекреативаца, али и код оних који се не баве спортом.

Жеља за што бољим резултатима у професионалном спорту или савршеним телом у рекреативном-неретко узима данак. Када тело исцрпљујемо до крајњих граница, спортске повреде су неминовне.

"Репрезентативни активни спортисти се увек јављају због бола и због немогућности обављања тренажно такмичарске активности, а рекреативни када не могу да наставе са рекреативним активностима. Ако бисмо посматрали време јављања активни спортисти се јављају истог момента, а рекреативци у том неком одложеном акту. Приликом таквих повреда страдају: мишићи, тетиве, лигаменти, кости и зглобови. Само на Институту 'Бањица', сваке недеље амбулантно се збрине око 20 професионалних и рекреативних спортиста, а сваког петог оперишу", рекао је специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Др Милан Милеуснић.

"У великој већини случајева повреде спортиста се лече неоперативно, збрињавају се амбулантно и ми амбулантно успевамо да решимо те повреде. У одређеном проценту који је на сву срећу мали, поготово и то ће звучати парадоксално чешће код рекреативних него код активних спортиста, постоје случајеви када се такве повреде морају збрињавати оперативно.Након операције, следи физикална терапија. Ласер,електромагнетно поље, дубоке електростатичке осцилације, хидрогалванску каду, хидрокинезитерапију, кинезитерапију.Ту имамо стандардно време опоравка.. И оно износи у зависности од типа повреде од 10 дана до 3-4 недеље", рекао је ортопед Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица" Др Станко Миличковић.

Повреде у екипним спортовима су чешће, али су у појединачним обично теже.

"У Риу на Олимпијским играма имали смо више наших селекција, групних спортова: одбојка, кошарка. То су спортови где најчешћедолази о повреда зглобова, нарочито скочног зглоба или зглоба рамена, ручног зглоба. Да до повреда не би дошло, обавезно се загрејте пре било какве активности, вежбајте у одговарајућој обући и одећи, заштитите зглобове и будите умерени", рекао је Др Горан Васић из Олимпијског комитета Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи