Читај ми!

АП: Избор Трампа може да утиче на кандидатуру Лос Анђелеса за домаћина ОИ 2024.

Избор Доналда Трампа за председника САД могао би да утиче на шансе Лос Анђелеса да буде организатор Олимпијских игара 2024. године, наводи се у тексту АП-а.

Агенција је анкетирала поједине чланове Међународног олимпијског комитета, који ће у септембру бирати између Лос Анђелеса, Париза и Будимпеште. Према неким изјавама за АП, Трампове изјаве о муслиманима, Мексиканцима и другима би могле да увреде неке од 98 чланова МОК-а који ће учествовати у гласању.

"Могло би да утиче", рекао је Дик Паунд из Канаде, који је члан МОК-а са најдужим стажем.

Паунд истовремено није искључио могућност да би могло да помогне ако Трамп у септембру отпутује у Перу, где ће се одржати тајно гласање, да лично представи Лос Анђелес.

"Ако се појави тамо, као неко ко очигледно храни своју публику, онда нема разлога да мисли да не може да допринесе избору Лос Анђелеса", казао је Паунд.

Делегат МОК-а из Јужне Африке Сем Рамсами, чију је земљу Трамп описао као "веома опасан хаос", рекао је да избор новог председника САД на њега неће утицати.

"Он је био непристојан према свима, али не верујем да ће то утицати на процес гласања", рекао је Рамсами.

Рене Фасел из Швајцарске је оценио да је увредљив говор Трампа током предизборног процеса била тактика привлачења бирача.

"Видели смо његов говор после избора, то је већ другачији човек", рекао је Фасел.

Одбор који спрема кандидатуру Лос Анђелеса је навео да Олимпијске игре могу да превазиђу политику и уједине свет.

"Радујемо се што ћемо блиско сарађивати са Трампом и његовом администрацијом и уверени смо да можемо да успешно организујемо Олимпијске игре", наводи се у саопштењу Одбора.

Председник МОК-а Томас Бах је честитао Трампу на избору за председника САД и пожелео му све најбоље током мандата.

Сам Трамп није до сада био повезиван са олимпијским покретом, док је његова противкандидаткиња Хилари Клинтон била поборник пропале кандидатуре Њујорка за домаћина 2012. године. Такође, присуствовала је на неколико Игара, а била је и прва дама када су се игре последњи пут одржале на територији САД, у Атланти 1996.

Одлазећи председник САД Барак Обама присуствовао је 2009. гласању у Копенхагену, када је подржавао кандидатуру Чикага за домаћинство Олимпијских игара 2016. године, која је припала Рио де Жанеиру. Чикаго је тада елиминисан у првом кругу.

Кампања Хилари Клинтон била је везана, између осталог, и за Олимпијске игре.
Градоначелник Лос Анђелеса Ерик Гарсети, који је из Демократске странке, чија је кандидаткиња била Клинтонова, рекао је у августу да би избор Трампа могао да "одбије" делегате МОК-а.

"Мислим да неки делегати могу да кажу: чекај, да ли можемо да идемо у такву земљу где ћемо чути ствари које нас вређају?", рекао је тада Гарсети.

Амерички делегат у МОК-у Анита Дефранц оценила је да ће Гарсети остати важнији за гласање од Трампа.

"Град је тај који је домаћин Олимпијских игара, а његов градоначелник потписује документа. То не ради председник државе", рекла је Дефранцова.

Агенција АП је оценила да би утицај на избор домаћина Олимпијских игара имали и председнички избори у Француској, који ће се одржати у мају, ако кандидаткиња Националног фронта Марин ле Пен буде у другом кругу гласања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи