Читај ми!

АДАС: Теодосић и Поповићева имали одобрење надлежних органа

Антидопинг агенција Србије (АДАС) саопштила је да су српски кошаркаш Милош Теодосић и одбојкашица Силвија Поповић "имали оправдан разлог за коришћење лекова који се налазе на листи забрањених допинг средстава", као и да су имали одобрење надлежних органа.

Капитен кошаркашке репрезентације Србије Милош Теодосић и одбојкашица Силвија Поповић налазе се на новој листи спортиста који су користили недозвољена средства, коју је открила руска хакерска група Фенси берс.

"Уз адекватну медицинску документацију, која је очигледно постојала у оба случаја наших спортиста, одобрење ТУЕ од стране медицинских организација и експерата из ове области не доводи се у питање", наводи се у саопштењу АДАС-а.

Теодосић је добио дозволу за изузеће за терапеутску употребу (ТУЕ) за лек дексаметазон, који је користио средином јануара, док је Поповићева добила ТУЕ за лек преднизолон. Оба лека спадају у групу глукокортикоиди.

"У случају Милоша Теодосића одобрење ТУЕ је тражено од Фибе почетком године, а у случају Силвије Поповић ТУЕ је пријављен МОК-у јер се дешавало у време трајања Олимпијских игара у Рију. Овом приликом напомињемо да су оба терапеутска изузећа одобрена од стране надлежних органа", наводи се у саопштењу.

Коментарисање медицинских разлога за коришћење глукокортикоида није дозвољено због приватности медицинских података, нити је то видљиво у објављеним информацијама хакерске групе.

"Овим путем наглашавамо како глукокортикоиди припадају супстанцама које се налазе на забрањеној листи пре свега што њихово учестало коришћење може да има нежељене ефекте по мишићно-скелетни систем спортиста и пријава ТУЕ би требало да заштити спортисту од њихове нерационалне употребе", пише у саопштењу.

АДАС објашњава да српски спортисти нису користили глукокортикоид у сврху допинговања, већ "искључиво терапијски ефекат" због опоравка услед повреде мишићног, скелетног или нервног система.

"Циљ целог процеса је да се повређен или болестан спортиста што пре врати тренажном и такмичарском циклусу уз контролисано коришћење лекова који се налазе на забрањеној листи, као и да се спортиста ослободи одговорности уколико дође до тестирања и позитивног допинг резултата", наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи