Марко Ковачевић: МОЛ лига препознала вредност ХК Београд

Председник Хокеј клуба Београд Марко Ковачевић говори за наш портал о стратешким циљевима и даљим плановима клуба. "Ми искрено верујемо у оно што градимо и знамо да ће труд и рад уродити плодом, ма колико дуго то чекали"

Школовао се и играо хокеј у Канади, наступајући за колеџ Сант Ендру, а потом и за екипу чувеног Универтизета Макгил. У дресу репрезентације Ковачевић се окитио бројним медаљама на Светским првенствима Дивизије 2 и учествовао у историјском пласману Србије у Дивизију 1, док је са екипом Партизана освајао више титула државног првака, и две титуле шампиона Слохокеј лиге, где је проглашен и за најкориснијег играча лиге у сезони 2011/2012.

Пре две године је завршио играчку каријеру, али је остао привржен овом спорту прихватајући одговорну улогу председника новооснованог ХК Београд. Љубазно се одазвао да, у том својству, говори за наш портал о мотивима оснивања, плановима и стратешким циљевима клуба. Због разумљиве презаузетости господина Ковачевића у првим данима новог клуба, интервју за наш портал је дао путем имејла.

РТС портал:  Чини се, на први поглед, да је било далеко лакше да се са пробојем на регионалну хокејашку сцену крене са Партизаном или Црвеном звездом, имајући у виду њихов реноме и армију симпатизера, по којој су свакако без премца. Којим мотивима сте се водили приликом оснивања ХК Београд?

Ковачевић: Несумњиво је да и Партизан и Црвена Звезда имају реноме и репутацију која се простире далеко ван граница Србије, и да би баш та репутација била олакшавајућа околност при, како ви кажете, пробоју на хокејашку сцену региона. Међутим, када смо реално сагледали тренутну ситуацију у нашем хокеју, дошли смо до закључка да је једини корак који је довољно значајан за напредовање хокеја у Србији такмичење једног клуба у јакој регионалној лиги.

ХК Београд је пројекат свих љубитеља хокеја у Србији, а главни покровитељ пројекта је Хокејашки савез Србије. Оно што је очигледно јесте да је просто немогуће да се Савез определи за једног од таква два клупска имена као што су Партизан или Црвена Звезда и подржи његов развој у било којој лиги. Једини корак који је био могућ је оснивање новог клуба при уласку у овакав пројекат. ХК Београд је тим који за циљ има да окупи све оне који хоће да буду део овог пројекта, а не да се аутоматски лиши једног дела играча или симпатизера.

РТС портал: Да ли сте приликом оснивања ХК Београд и уласка у МОЛ лигу имали у виду пример загребачког Медвешчака, који се прилично успешно такмичио у регионалној ЕБЕЛ лиги, а сада и у КХЛ-у, што је до скоро изгледало незамисливо. У чему су сличности а у чему разлике између ова два пројекта?

Ковачевић: Приликом покретања овог пројекта смо имали у виду све што се дешава у региону а и шире, па самим тим и у Загребу. Покушали смо и покушавамо да искористимо све оно што је уродило плодом код других тимова и што подржава нашу идеју породичне забаве. Мислим да је руководство Медвешчака урадило један изванредан посао, а надам се да ћемо ми успети да премашимо Медвешчак у једном од главних циљева овог пројекта, а то је напредовање млађих домаћих играча, а самим тим и репрезентације Србије.

РТС портал: Да ли су постојале извесне резерве код људи који управљају МОЛ лигом приликом одлучивања о пријему ХК Београд у погледу бенефита које би лига имала од тога, и колико је било тешко уверити их у озбиљност ваших намера?

Ковачевић: Некадашња Југославија, па онда и Србија, има једну хокејашку репутацију која уопште није занемарљива. Мислим да руководство МОЛ-а итекако види бенефите прикључивањем једног београдског тима у лигу, како на хокејашком тако и на свим другим пољима. Марку Миловановићу (председнику Савеза хокеја на леду Србије) и мени је било јако битно да јасно прикажемо наше циљеве и планове, и да представимо људе који ће руководити ХК Београдом. То је било сасвим довољно за зелено светло од стране МОЛ лиге.

Мислим да је руководство МОЛ лиге препознало вредност ХК Београда у лиги и верујем да ће кроз ову сезону и начин на који радимо видети како је то била веома добра одлука са њихове стране.  

РТС портал: Учешће у такмичењу са оволиким бројем утакмица, згуснутим распоредом и дугим путовањима, осим што је захтевно за играче, представља сигурно и велики изазов у организационом и финансијском погледу. Колико је ХК Београд спреман да одговори на те изазове?

Ковачевић: МОЛ лига је једна врло захтевна лига, чија је организација на јако високом нивоу. Ми смо, наравно, све то знали када смо аплицирали да се прикључимо лиги. Пуно рада је било потребно, и биће потребно, да се све ствари одраде онако како смо замислили, како на самом терену тако и у свим сегментима ван њега. Али ми не бисмо улазили у овај пројекат да нисмо били потпуно и искрено уверени да имамо снаге да један овакав пројекат изгурамо на нивоу на којем то засужују и играчи и симпатизери ХК Београда. Велику захвалност за такву нашу увереност дугујемо нашим спонзорима који су одмах препознали вредност онога што радимо и недвосмислено нас подржали.

РТС портал: Стиче се утисак је да су тимови у лиги још снажнији него претходне сезоне. Скоро сви клубови су довели квалитетна инострана појачања. Већ прве утакмице ХК Београда су показале да ће бити веома тешко да се одржи корак са конкуренцијом. Јасно је да у дебитанској сезони резултат није у првом плану, ипак, да ли клуб има начина да у наставку такмичења боље парира ривалима? Да ли се размишља о неким новим појачањима и има ли уопште могућности за то? 

Ковачевић: Несумњиво да је сваке године МОЛ лига све квалитетнија, како у смислу нивоа хокеја тако и у организационом смислу. Пратили смо дешавања у тимовима ван сезоне и упоредо покушавали да пронађемо играче који би се што боље уклопили у систем који желимо да гајимо. Ми искрено верујемо у оно што градимо, и знамо да ће труд и рад уродити плодом, ма колико дуго то чекали. Наравно, не седимо скрштених руку ни у једном моменту. Тренутно смо у процесу довођења још једног бека, као и још пар појачања која ће, макар још кратак период, ипак остати тајна.

РТС портал: Да ли сте Ви и ваши сарадници пре оснивања ХК Београд били спремни на све изазове који ће се пред клуб поставити, или су вас неки ипак изненадили? Имате ли снаге да истрајете у остварењу зацртаних циљева?

Ковачевић: Ми искрено верујемо у оно шта радимо, и верујемо да је овај пројекат позитивна ствар за српски хокеј, како кроз популаризацију хокеја у Србији тако и кроз јачање репрезентације Србије. Такође, уверени смо да ако вредно радимо, без икаквих скривених циљева, да ће се све на крају вратити. Са наше стране, снаге да се истраје у циљевима ће увек бити, највише услед тога што та снага долази из љубави према хокеју који нам је толико тога кроз наше животе дао.

РТС портал: МОЛ лига ове сезоне има највећи број учесника од свог оснивања. Колико сте упућени у даље планове лиге? Да ли има тенденцију даљег ширења?

Ковачевић: Нисам упућен у размишљања руководства МОЛ лиге, али оно што видим да се дешава у последњих неколико година ми говори да треба да будем врло оптимистичан по том питању. МОЛ лига је на једном врло завидном нивоу, како хокејашки тако и организационо. Погледајте где се налази мађарска репрезентација у хокеју. Ништа од тога не долази случајно, нити без пуно рада. 

РТС портал: Наредног викенда ХК Београд ће угостити изузетно јаке ривале. У петак долази двоструки актуелни шампиона лиге – Јегешмедвек из Мишколца, а већ у недељу противник је екипа Дунајвароши, која је такође два пута освајала шампионску титулу. То свакако нису тимови за поправљање бодовног салда. Могу ли гледаоци ипак очекивати добар хокеј и озбиљнији отпор изразитим фаворитима?

Ковачевић: Оно што ми можемо да гарантујемо је да ће публика видети 20 момака који се срцем боре свих 60 минута и који неће одустајати, ма који да је резултат. Ми смо свесни да је потребно пуно времена како бисмо конкретније ушли у борбу за плеј-оф или неки виши пласман. Али исто тако, сам приступ свакој утакмици се неће променити. Истина је да долазе врхунске екипе у Београд овог викенда, али то не значи да ћемо се ми предати или већ почети да размишљамо о следећем колу. Напротив, ове утакмице видимо као огромну могућност за даље напредовање и приближавање нашим зацртаним циљевима.

Уз захвалност господину Ковачевићу што се одазвао нашем позиву на разговор, остаје нам да његовом клубу пожелимо успех на путу којим су кренули и позовемо љубитеље спорта да искористе могућност да уживо гледају квалитетан хокеј током целе сезоне. Прва наредна прилика је већ у петак, 23. септембра, када ће ХК Београд угостити шампионе лиге – "Поларне медведе" из Мишколца, а већ два дана касније ривал ће бити екипа Дунајвароши. Обе утакмице се играју у Дворани зимских спортова СРЦ Ташмајдан, са почетком у 17.30h.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи