Удовичић: У Рију очекујем више медаља него у Лондону

У спортској недељи иза нас, осим Португалаца, и ми смо у Србији имали много разлога за славље. Две медаље на Европском првенству у атлетици. Злато је освојила Ивана Шпановић, бронзу Михаил Дудаш. Истовремено и убедљив тријумф наших кошаркаша за одлазак у Рио. Гост јутарњег Дневника РТС-а, до пре три године, са својом екипом Србији је такође доносио бројна одличја са великих такмичења. Сада је министар спорта, Вања Удовичић.

Сјајна недеља иза нас. Први пут од када је Србија самостална држава, на Олимпијским играма навијаћемо и за наше кошаркаше и за кошаркашице. Како ви гледате на тај успех српске кошарке, као спортиста пре свега?

"Врло сам поносан на све наше спортисте, који су ове године направили изузетне резултате. Ове године освојили смо 20 медаља, током читаве прошле године било их је 30. Године 2012, која је такође била олимпијска, освојено је 18 медаља, што показује да наши спортисти настављају тренд доношења медаља и прављења врхунских разултата. Наравно да сам поносан што после 28 година имамо и мушку и женску кошаркашку репрезентацију на Олимпијским играма. Ту су и сјајни резултати и српских атлетичара, и жао ми је Асмира и Амеле што нису успели да освоје медаље", рекао је министар Удовичић.

Чак 103 спортиста из Србије већ се квалификовало за Рио. У Лондону су освојене четири медаље, а једну је донео управо министар као члан ватерполо репрезентације. Шта се може очекивати у Рију, колико медаља?

"Више пута сам рекао да смо спремни да оборимо резултат у броју освојених медаља на ОИ. Највише очекујемо од оних који су нас навикли на освајање медаља, али овога пута очекујем то и од спортиста који су имали невероватне резултате у последње три године, а ту првенствено мислим на појединачне спортове. Јако је тешко играти под притиском морања, као што то раде Новак Ђоковић и ватерполисти, где цела нација очекује злато и доживљава то као нешто нормално."

Спортистима који играју за репрезентацију свакако је важна и подршка државе, и у том финансијском смислу.

"Мислим да више не треба да причамо о томе да се награде сада исплаћују у рекордном року, јер би се сматрали неодговорнима. Спортисти су то прихватили као нешто нормално и то сада с правом очекују. Мислим да је битније то да наши спортисти имају све услове, да смо испунили жеље како спортиста, тако и тренера и гранских савеза, иако је ту било можда и неких нелогичних захтева. Као држава смо повећали износе награда за освајање Олимпијских игара, што показује да Игре стављамо у први план и да ценимо њихов успех. Али најбитније да сваки наш спортиста, где год да се налази, има најбоље могуће услове, што смо обезбедили у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије."

На питање да ли се зна ко ће носити заставу Србије у Рију, министар Удовичић је рекао да то још није познато и да је то одлука коју ће донети комисија Олимпијског комитета Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи