Хокеј клуб Београд нови члан МОЛ лиге

Хокеј савез Мађарске потврдио је и званично да ће се новоформирани хокеј клуб "Београд", који ће фактички бити састављен од српских репрезентативаца, прикључити међународној хокеј лиги "МОЛ" која се већ осам година одржава у организацији Мађарског савеза хокеја на леду а под генералним спонзорством петрохемијског концерна.

Најава ове вести кружила је већ неколико дана у домаћој спортској јавности и електронским медијима уз погрешну интерпретацију да је реч о фузионисању СКХЛ Црвена Звезда и Хокеј клуба Партизан.

Истина је да је пројекат о учешћу ХК Београд у МОЛ лиги покренут и подржан од стране Савеза хокеја на леду Србије и ова наша два највећа клуба, који уједно и дају највише играча за репрезентацију. Међутим, навијачи вечитих ривала не треба да брину, њихови клубови се неће угасити, наставиће и даље самостално да функционишу и наступају у домаћем првенству.

Треба додати и да је Црвена звезда најавила да ће све њене селекције, укључујући и сениорску, поред домаћег шампионата наступати и у лиги која се одржава под покровитељством Словеначких желеница а у којој ће осим словеначких клубова и београдских "црвено-белих", како је најављено, наступити и други тим загребачког Медвешчака.

После распада СФРЈ хокејашки клубови у новонасталим државама били су у проблему како да пронађу довољно јако лигашко такмичење које би њиховим тимовима и играчима омогућило даље напредовање.

Олимпија, Јесенице и Медвешчак су се прикључили веома јакој ЕБЕЛ лиги, у организацији Хокеј савеза Аустрије. После неколико сезона у ЕБЕЛ-у је остала само Олимпија и то чврсто прикована на дно табеле. Јесенице су морале да иступе због финансијских проблема и задовоље се мање захтевном ИНЛ , а од ове године новоформираном АХЛ лигом. Загребачки Медвешчак се, као потпуно професионална екипа састављена искључиво од страних играча, прикључио руском КХЛ-у.

Наши клубови су ипак успели да преживе године санкција, недостатка леда, беспарицу и одрже домаћу лигу у животу али су у потрази за што више утакмица током протекле две деценије наступали у Балканској, Панонској и на крају и Слохокеј лиги, у којој су београдски "црно-бели" у два наврата и тријумфовали. Следећа логична степеница била је приључење МОЛ лиги. Партизан је покренуо тај пројекат пре неколико година али до његове реализације ипак није дошло услед недостатка договора са Леденом двораном Пионир о постављању ледене плоче већ крајем августа - почетком септембра.

Јасно је да су жеље домаћих љубитеља хокеја да неки од наших клубова крене стопама Јесеница, Олимпије или чак Медвешчака ипак биле преамбициозне. Најнижи буџети тимова у ЕБЕЛ лиги су око 1,5 милиона евра а крећу се и до цифре од преко 5 милиона евра по сезони. Буџети КХЛ екипа почињу тек од 10 милиона евра па навише.

Чак и када новац не би био проблем, поставља се питање спортских ефеката оваквих пројеката. На садашњем нивоу развоја овог спорта код нас, још дуго нећемо имати довољно играча спремних да исклижу на лед неке од ЕБЕЛ или КХЛ арена, што значи да би практично цео тим био састављен од странаца, као што је то случај и у Медвешчаку. Колико би то помогло а колико одмогло развоју нашег хокеја остаје за размишљање а пример таквог пројекта и његове ефекте имамо у најближем суседству.

Зато се чини да је пут којим су кренули наши хокејашки радници мудро одабран и далеко примеренији нашим условима као и да је пре свега усмерен на спортске мотиве. МОЛ лига је свакако најатрактивније такмичење од свих регионалних лига које су српски клубови имали прилике да играју и представљаће квалитативну степеницу више за наше играче. Томе у прилог говори и чињеница да ће такмичарска сезона трајати од септембра па све до краја априла. С друге стране, учешће у лиги неће захтевати недостижне буџете и оставиће довољно простора домаћим играчима да се развијају и напредују, што је и главни циљ овог пројекта. Уз то, љубитељи хокеја, који су протеклих пар година могли да уживају тек у неколико утакмица домаћег првенства, сада ће имати прилику да током целе сезоне гледају квалитетне и такмичарски неизвесне утакмице.

Лична карта МОЛ лиге

Лига је формирана 2008. године и у њој се такмиче најбољи клубови из Мађарске и Румуније. Протекле две сезоне такмичењу се прикључио и словачки клуб Нове Замки, који за наредну годину није добио одобрење од свог матичног хокеј савеза. Уз ХК Београд, интересовање за учешће у овој лиги исказао је и загребачки Медвешчак са својим другим тимом, али је питање његовог евентуалног прикључења остављено за неку од наредних сезона.

У предстојећој сезони 2016/2017 лигу ће чинити укупно 11 тимова из три државе (7 мађарских, 3 румунска и 1 српски). Утакмице између мађарских тимова бодоју се за њихов национални шампионат.

Захваљујући систематском раду на дуге стазе, мађарски хокеј (са 24 дворане и 13 отворених клизалишта) је у последњој деценији начинио велики напредак који је репрезентацију нашег северног суседа одвео у ТОП дивизију светског хокеја. Мађарска тренутно заузима 19-то место на светској ранг листи IIHF-а. На овогодишњем Светском првенству одржаном у Русији, Мађари нису успели да изборе опстанак у најјачем друштву али резултатима нису разочарали. Забележили су једну победу и шест пораза (од Словачке 4:1, Канаде 7:1, Француске 6:2, Финске 3:0, САД 5:1 и Немачке 4:2) . Историјску победу остварили су над Белорусијом резултатом 5:2.

Румунски хокеј није много квалитетнији од српског али су Румуни још увек фаворити у међусобним сусретима наших репрезентација или клубова. Имају 6 ледених дворана и 4 отворена клизалишта а њихова репрезентација заузима 28-у позицију на светској ранг листи. Ове године су испали из Дивизије IБ тако да ће нам наредне сезоне бити ривали у Дивизији IIА.

Када се има у виду да Србија има тек 3 затворена и 2 отворена клизалишта и да заузима 30-ту позицију на IIHF ранг листи јасно је да ће сусрети са тимовима из Румуније, а нарочито из Мађарске, бити посебан изазов.

У протекле две сезоне шампионску титулу МОЛ лиге освајала је екипа ДВТК Јегесмедвек (Поларни медведи) из Мишколца а највећи ривали су им били хокејаши тима МАК Будимпешта (Мађарски Атлетски клуб), чије су амбиције да се у догледној будућости прикључи ЕБЕЛ лиги.

Од осталих мађарских тимова ту су још и АВ19 из Секешфехервара, ХК Дебрецин,Ференцварош, Ујпешт и Дунајварош (победник МОЛ лиге 2012 и 2013. године).

Из Румуније долазе 3 најбоља клуба те земље. Шампионска екипа Дунареа Галати, другопласирана Миеркуреа Ћук (два пута победник МОЛ лиге) и трећепласирана Корона Брашов.

Очигледно је да наше хокејаше али и љубитеље овог спорта очекује веома занимљива сезона, чак захтевнија и узбудљивија од "златних" година лиге некадашње Југославије. Лето је у пуном јеку али ипак крените да припремате топлију гардеробу на време, јер ове године хокеј почиње да се игра већ у септембру и поново се враћа мода из осамдесетих.

Видимо се у Леденој дворани "Пионир"

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи