Година златних „орлића"

У 2015. години смо дочекали да кажемо Србија је првак света у фудбалу. У 2015. години смо видели и да су браћа Кличко људи од крви и меса. Сазнали да борба века, заправо, није била ни борба године. Гледали како Клеј Томпсон убацује 37 поена за четвртину, и како Левандовски постиже пет голова за девет минута. Џерард се опростио од Ливерпула, Парма је прогласила банкрот, Кобе Брајант је рекао да је било доста, а свет је напустио легендарни Џона Лому.

Поред свих успеха српског спорта, на које су нас, морамо признати, и навикли Новак Ђоковић, Ивана Шпановић, ватерполисти, одбојкаши, кошаркашице... Један је био потпуно изненађујућ. Oнај који смо дуго, дуго чекали.

„Србија је првак света"... јесте, чули смо неколико пута, али никада у фудбалу. Нити смо, сигурно, веровали да ћемо икада чути. Али, није ни битно. Важно је да су они веровали.

„Златни орлићи" предвoђени невероватним Вељком Пауновићем, савладали су Бразил у финалу светског првенства за фудбалере до 20 година.

На Новом Зеланду, Пауновићева чета је, после уводног пораза од Уругваја, редом тукла Мали, Мексико, Мађарску, САД, па још једном Мали, и на крају тај Бразил.

Устајали смо сваког јутра како би гледали и бодрили момке који су, тамо на крају света, са поносом носили дрес са државним грбом и представили Србију у најбољем светлу. Можда и у бољем него што то јесте.

Максимовићев трк и гол у смирај меча, у 118. минуту, она Живковићева „лепотица" из слободњака против Мексика, сузе Вукашина Јовановића... Вероватно моменти који ће се генерацијама преносити.

Борба века?

Спортски догађај који је уздрмао планету био је бокс меч. Бокс, који никако да поврати стари сјај и спорт којег се са сетом сећају они старији који су гледали Алија, Фрејзера, Тајсона... коначно се изборио за неке нове минуте славе.

Флојд Мејведер - Мани Пакјао. Борба века, како су сматрали многи, најскупљи је бокс меч у историји. Меч који се чекао од 2009. године, коначно се одиграо. Шест година је било потреебно да се борци договоре (око финансија и допинг контроле), па је меч одржан у Лас Вегасу.

Свега 500 карата је било у слободној продаји, по цени од 1.500 до 16.800 долара. Наравно, биле су у продаји читав један минут.

Наравно, поред ринга су биле многе познате личности: Џеј Зи и Бијонсе, Џастин Бибер, Роберт Де Ниро, Мајк Тајсон, Клинт Иствуд, Доналд Трамп, Дензел Вашингтон, Мајкл Џордан, Меџик Џонсон, Шугар Реј Леонард...

Ко је желео да гледа меч преко интернета, морао је да плати и то добро. У САД, то је коштало 89.95 долара, плус десет за оне који су желели да гледају меч у ХД.

"Интернет улазницу" је купило више од 4.5 милиона људи, па је, уз спонзоре (само је Пакјао за рекламе на шортсу добио 1.5 милиона, прим. аут.), меч зарадио 600 милиона долара.
Ипак, у рингу није било превише узбуђења. Мејведер је победио, одлуком судија, што је исход који је потпуно разочарао љубитеље бокса.

Још један бокс меч је обележио 2015. годину. Владимир Кличко поражен, први пут после 2005. године. Тајсон Фјури је савладао Млађи од браће Кличко, изгубио је одлуком судија у Немачкој, а Британац је, пре самог меча, био потпуни аутсајдер.

Меч није био посебно занимљив, као што углавном и нису сви мечеви браће Кличко, који годинама доминирају тактиком и паметним боксовањем, али је овај меч коначно показао да су иста та браћа Кличко људи од меса и, богами, крви.

Splash brothers 

А нека друга браћа, не од истих родитеља, су обележила један други спорт - кошарку. „Splash brothers", односно Клеј Томпсон и Стеф Кари, донели су титулу Голден Стејту, прву после 40 година.

Неуморни Кари је терорисао противничке екипе, дословце се играо са противницима, док је Томпсон, на мечу са Сакраментом, убацио 37 поена у једној четвртини!

У финалу НБА лиге, Голден Стејт се састао са Кливлендом, и однео титулу испред Леброна Џејмса без потешкоћа.

"Ратници" су и у нову сезону ушли доминантно, па је велико питање да ли потоји тим који може да их заустави у походу на ново прстење. 

Прљав новац

Свет је добро уздрмао и скандал у Фифи. Сеп Блатер најавио је повлачење, неколико дана након што је победио на новим изборима.  

Швајцарац је 1998. године први пут изабран за председника Фифе када је наследио Жоаоа Авеланжа. Тада је победио бившег председника Уефе Ленарта Јохансона. Други мандат Блатер је добио 2002. године, када је добио више гласова од председника Афричке фудбалске конфедерације (ЦАФ) Исе Хајатуа, а трећи 2007. године, када није имао противкандидата.

Блатер је 2011. године четврти пут изабран за председника Фифе и ни тада није имао противкандидата, пошто се председник АФЦ Мухамед бин Хамам повукао из трке, после суспензије коју је добио због сумње да је умешан у корупцију. 

Швајцарац је поново изабран за првог човека Фифе на 65. Конгресу Фифе у Цириху, али је неколико дана касније најавио оставку и нове изборе.

"Мој мандат нема подршку свих. Сазваћу ванредни конгрес Фифе, на којем ће бити изабран нови председник, који ће споровести неопходне реформе", рекао је Блатер.

Бројни функционери Фифе су ухапшени, сумња се да су Мундијали у Русији, Катару купљени за велики новац, па велики део спортског света жели промене у Фифи.

Пет голова за девет минута

Роберт Левандовски је и у 2015. години доказао да је један од најубојитијих нападача на свету.

Левандовски је у мечу са Волфсбургом ушао са клупе, и за девет минута постигао пет голова!

Пољак је тако постао власник четири Гинисова рекорда - стрелац најбржег хет-трика у историји Бундеслиге (3 минута и 22 секунде), постигао је најбржа четири гола у бундеслигашком мечу (5 минута и 42 секунде), стрелац је најбржих пет голова у елитној лиги Немачке (8 минута и 59 секунди) и постигао је највише голова као играч који је ушао са клупе на једном мечу у немачком првенству.

Драга кошарко...

Иако су сви очекивали овај тренутак, знајући да ће доћи врло брзо, нема љубитеља кошарке којег није погодила вест да се Кобе Брајант повлачи на крају сезоне. 

"Моје срце још може да лупа, мој ум може да поднесе ожиљак, али моје тело зна да је време да се поздравимо. И то је у реду. Спреман сам да те пустим. Желим да то знаш, да би смо обоје могли да уживамо у сваком тренутку који смо заједно провели, и добрим и лошим, јер смо једно другом дали све што имамо", написао је Брајант.

"Црна мамба" (37) је имала заиста импресивну каријеру  - пет шампионских титула, једном МВП сезоне, два пута МВП Ол-Стар утакмице на којој је учествовао 17 пута. Уз то, овојио је два олимпијска злата (2008 и 2012), и једно Светско првенство, а налази се на трећем месту вечне листе стрелаца НБА лиге.

У својој целој каријери наступао је само и једино за Лос Анђелес Лејкерсе, у чијем дресу игра 20. професионалну сезону.

Енфилд испратио капитена

Као и у Брајантовом случају, слично су се осећали и љубитељи фудбала када је Стивен Џерард поручио да неће више носити дрес Ливерпула.

Наравно, и даље игра, "преко баре" у далеком Лос Анђелесу, али остаје горак укус када се укључи телевизор, пусти утакмица Ливерпула, а тамо нема човека са осмицом на леђима како води екипу испред Копа. 

Кичма, мозак , понајвише, срце и душа Ливерпула, Стивен Џерард, решио је да последње кораке мора направити сам. Далеко од свог Енфилда, далеко од докова реке Мерси.

Пречесто је деловало да сам носи сав терет на својим раменима, још од оне истанбулске ноћи 2005. године. После несрећног и неуспешног јуриша на титулу, која је, судбоносно, остала под крампонима баш његових копачки, легендарни капитен је решио да последње фудбалске кораке начини у далеком Лос Анђелесу.

Одлазак стене

Тужна вест је погодила читав свет у новембру месецу. Један од највећих играча у историји рагбија, Џона Лому, преминуо је у 40. години на Новом Зеланду.

После сјајне каријере у којој је читавом серијом рекорда исписао историју рагбија, Лому је 2004. године морао да заврши каријеру и због обољења бубрега посвети се борби за живот.

Захваљујући физичким предиспозицијама и фанатичном тренингу, Лому је изградио свој специфичан стил игре и рагбију донео глобалну популарност, поставши уз традиционалну хаку, заштитни знак "Ол-блекса".

Због невероватне снаге и брзине којом је освајао терен називали су га "човеком стеном", "незадрживом силом природе" и "булдожером који плеше". Енглези сами признају да је његов наступ против њихове селекције у полуфиналу Светског купа 1995. године био један од најдоминантнијих наступа у историји спорта.

Опште је мишљење људи из рагбија да су његови наступи на том светском купу привукли многе спонзоре који су омогућили рагбију да оде у професионалне воде.

На Иден Парку, највећем стадиону у Окланду, окупило се много људи како би одали почаст Ломуу.

Ккако и доликује, односно како Новозеланђани једино умеју - хаком, ратничким плесом Маора, од Ломуа су се опростили бивши саиграчи, ривали, људи са којима је делио терен, снове и разочарања.

У 2015. години видели смо и да је Парма прогласила банкрот, преселила се у четврту лигу, Јусеин Болт је још једном доказао да је најбржи човек на планети, а потом преживео "атентат" камермана у Пекингу, Оскар Писторијус је проглашен кривим за убиство своје девојке Риве Стенкамп, пошто је Врховни апелациони суд у Јужној Африци преиначио ранију пресуду за убиство из нехат, европски фудбал је остао без Ћавија и Пирла, Серена Вилијамс је коначно поражена, Барса је освојила све што је могла, Жозе Морињо је напустио Челси...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи