Осморица српских спортиста позитивно на допинг у 2015. години

У 2015. години осморица српских спортиста позитивни на допинг контролама. Тестирали смо спортисте из 84 спорта, урадили скоро 700 тестова и позитивних је око један проценат, што је у оквирима светског просека, рекла је директорка Антидопинг агенције Србије Милица Вукашиновић Весић.

Директорка Антидопинг агенције Србије (АДАС) Милица Вукашиновић Весић саопштила је да су у 2015. години осморица српских спортиста били позитивни на допинг контролама, пренео је Инфо центар.

Рвач Дамјан Ђорђевић користио је анаболике и добио је четири године казне, Богдан Рибарић из рафтинга користио је марихуану, због чега је кажњен са осам месеци, ватерполиста Никола Рађен је зог употребе кокаина суспендован на четири године, а аутомобилиста Ненад Јеремић користио је је кленбутерол и марихуану, а кажћњен је две године.

Играч америчког фудбала Немања Илић користио је марихуану и кажњен је са шест месеци, атлетричар Немања Којић је због употребе диуретика кажњен са две године, док је Василије Грујић из кјокушинкаија користио анаболике и суспендован је на четири године.

"Тестирали смо спортисте из 84 спорта, урадили скоро 700 тестова и позитивних је око један проценат, што је у оквирима светског просека, где се уради око 300.000 тестова и позитивних је такође око један проценат", навела је Вукашиновић Весић.

Она је рекла да су урадили и анкету у којој 50 процената наших спортиста потврдило да не би никада узело допинг, 45 би се двоумило, а пет процената су они непоправљиви, који ће сигурно узети недозвољено средство, без обзира на последице.

Од недозвољених средстава у Србији се највише користе анаболици (48,5 процената), који су у свету на првом месту.

На другом месту код нас је марихуана са 18,5 процената, што доста одудара од светског процента од око два одсто.

Ове године су четворица наших спортиста са позитивним налазима користила марихуану, рекла је Вукашиновић Весић и закључила да та супстанца не утиче да спортски резултати буду бољи, чак супротно, али доноси казну до осам месеци, која и те како може да упропасти каријеру.

У периоду од 2005. до 2015. АДАС је обавила 5.884 теста и била су 62 позитивна налаза у 27 спортова. Рвање и боди билдинг имали су у том периду по седам позитивних спортиста, рукомет шест.

Ове податке директорка АДАС изнела је на изузетном посећеном семинару стипендиста Министарства омладине и спорта и репрезентативаца на Сајму спорта "Сусрет шампиона 2015".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи