Самарџић-Марковић: Србија није спортска нација

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић- Марковић изјавила је да је неопходно да физичко васпитање у основним школама добије на значају, како би Србија у будућности могла да буде спортска нација.

"Најважнији приоритет Министарства, који је дефинисан Стратегијом развоја спорта, није колективни или индивидуални спорт већ укљуцивање деце", казала је министарка у изјави Тањугу наводећи да Србија не може бити спортска нација уколико деца нису заступљена у спорту.

Према њеним речима, циљ Министарства је да у школама бављење спортом буде више заступљено, као и да се много већи број ученика бави неком спортском активношћу.

Самарџић- Марковић је указала да се приход од изнајмљивања школских спортских дворана не користи у договорене намене, јер се не инвестира у њихово евентуално обнављање, већ се приход користи за плате и друге трошкове, а "деца за то време немају где да вежбају".

Она је казала да је Министарство омладине и спорта са Министарством просвете оформило радну групу која ће учинити све да се искорени таква појава, јер, како је оценила, уколико се жели ангажовање деце у спорту, школски спорт и више часова физичког васпитања, те дворане морају бити достопне деци.

"Планирамо да изградимо 10 типских дворана за школски спорт ", навела је министарка додајући да би дворане биле намењене школама које немају салу, али и спортским такмичењима на нивоу школа, преко којих може да се оживи спорт.

Према њеним речима, Министарство је са Фудбалским савезом Србије организовао пројекат у оквиру којег ће 50 "мини пич" терена бити постављено по целој земљи, како би што више деце било укључено у бављење спортом.

Самарџић Марковић је најавила и да ће у среду, 2. септембра, са представницима гранских спортских савеза разговарати о томе коме ће припасти спортски објекат на Кошутњаку од 5.000 квадратних метара.

"Циљ Министарства је да већина савеза добије своју кућу", нагласила је министарка додајући да ће Пливачки савез Србије добити базен са свим пратећим објектима.

Она је напоменула да Министарство није заборавило ни особе са инвалидитетом и посебним потребама и као пример навела изградњу центра за стонотенисере у Суботици и лифт за инвалиде у хали "Језеро" у Крагујевцу.

Одговарајући на питање да ли и како Министарство помаже младе таленте који нису до сада постигли веће резултате, а велики су потенцијал Србије, Самарџић Марковић је казала да су за перспективне спортисте обезбеђене редовне стипендије и кампови за њихову припрему.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару