Читај ми!

Чудо или допинг, питање је сад

Дошла је тихо, у мору кинеских спортиста који су допутовали у Лондон, али је управо ова 16-годишња девојчица обележила прве дане Олимпијских игара. Говоримо, наравно, о Шивен Је, пливачици која је узбуркала светску спортску јавност у рекордно кратком времену. Полемика се води око тога да ли су њени невероватни резулати и пропратне медаље плод напорних тренинга, или ту, ипак, има још нечега.

Успех младе кинеске пливачице Шивен Је на Играма у Лондону узбуркао јавност широм света и код многих пробудила сумњу.

Опште мишљење је да је сјајан резултат остварила употребом недозвољених стимулативних средстава.

Најчудније је то што је 16-годишња пливачица последњих 100 метара отпливала за 58,68 секунди, што је боље од резултата тројице пливача који су се такмичили у мушком финалу и скоро се изједначила са Американцем Рајаном Лохтеом (58,65 секунди), који је победио у мушкој конкуренцији.

Кинескиња не само да је победила на 400 метара мешовито и освојила злато, већ је и оборила дотадашњи светски рекорд од 4 минута 29 секунди 45 стотинки.

Амерички стручњак и челник светског удружења пливачких тренера Џон Леонард сматра да такмичари могу да поправе резултат, али и да се њених последњих 100 метара никако не могу објаснити.

"У пливању сам више од 40 година, довољно дуго да знам када је нешто направљено на недозвољен начин. Чуда су могућа, али жао ми је, не оваква. Лакше би ми било да поверујем да је све деонице пливала једнаким брзинама, али да после просечне прве три четвртине овако полети у последњих 100 метара, то је невероватно. Ово је врло сумњиво, узнемирујуће и многи сумнају да је постигнуто на легалан начин", рекао је Леонард.

Тренер кинеске олимпијске репрезентације Ксу Ки објаснио је зашто је 16-годишњакиња пливала брже од најбржег пливача света.

"Шивен Је је након првих 300 метара била у заостатку и морала је да пружи све од себе како би победила, док је Лохте био у вођству, па није морао да плива најбоље што може", рекао је Ксу.

Млада Кинескиња негирала је оптужбе да је користила допинг.

"Кинеска репрезентација се строго држи политике када је реч о антидопингу, тако да што се тога тиче нема апсолутно никаквих проблема. Моји резултати су плод тешког тренинга и напорног рада и никад не бих користила недопуштена средства. Кинески спортисти су чисти", рекла је Шивен Је.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару