Кина прва спортска суперсила

Америка је након више деценија пала у други план. "Машина за медаље" сада је надимак који носе спортисти из најмногољудније земље света. Западни медији, у овом случају бечки "Стандард", сматрају да узрок успеха спортиста из Кине лежи у злоупотреби допинга. Иза нас стоји само добар рад и добра селекција, одговарају Кинези.

Већ на старту Олимпијских игара у Лондону, Кина је почела да доказује да је машина за медаље, иако свет већ дуже времена оптужује спортске раднике те земље да користе допинг и друга мање дозвољена средства како би постигли резултате, оцењује данас бечки дневник „Стандард".

Чињеница да је Кина нација која може да селектује потенцијалне спортисте међу 1,3 милијарди становника, у поређењу са Сједињеним државама које то могу да учине само међу 311 милиона становника, суптилно се игнорише.

На Олимпијским играма пре четири године у Кини, ова земља је први пут надмашила Америку у броју освојених медаља. Биланд је био 51:36.

То се догодило, пре свега, у дисциплинама које се не сматрају тако популарним, као што су стони тенис, бадминтон, стрељаштво, гимнастика, дизање тегова и скокови у воду, додаје лист.

То је свет још и прихватио, али сада у Лондону, чини се да Кина продире и у друге спортове. Тако је Сун Јанг на 400 метара слободним стилом освојио прву златну медаљу у пливању за Кину.

Такође је и млада пливачица Шивен Је освојила злато у другој дисциплини. Притом, 16 -годишња Шивен је негирала да постоји проблем са допингом у Кини, истичући да кинески тим води стриктну политику у вези с тим.

„Стандард" истиче да је за чуђење колико се покушава умањити кинески успех, тврдњама о допингу и присили, и подсећа да су слични коментари кружили када је реч о фудбалским тимовима са истока, када се тврдило да се ради само о колективима.

Кину сада, како наглашава лист, називају машином за медаље, али "Стандард" наглашава и да је Кина уз то и машина за привредни раст и војна регионална сила, што никако није неповезано.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару