Да ли сте знали? - 3. део

Најуспешније Олимпијске игре за Југославију биле су 1984. године у Лос Анђелесу када је освојено 18 медаља. Српски стрелци прве медаље почели да освајају у Сеулу 1988. године.

Југословенски стрелци су у Сеулу 1988. први пут освојили олимпијске медаље и то три. Јасна Шекарић је освојила злато у гађању ваздушним пиштољем и бронзу са пиштољем, а Горан Максимовић злато у гађању ваздушном пушком.

За југословенске спортисте Игре у Лос Анђелесу 1984. имају посебан значај- постигнут је највећи успех на једним Играма када је реч о броју медаља. Чак 18 одличја (у Москви су освојили девет), а седам од тог броја су биле златне освојили су „плави" на овим Играма.

Најсјајније одличје освојили су рукометашице, рукометаши, ватерполисти, кануисти Љубек-Нишовић, боксер Јосиповић, рвачи Трстена и Лисјак. Овим се Југославија нашла међу 10 најуспешнијих земаља у Билансу медаља, први пут на Играма.

Једини олимпијац добитник и Нобелове награде је Филип Ноел Бејкер из Велике Британије, освајач сребрне медаље на 1500 метара 1920. године

Најстарији учесник Летњих олимпијских игара је Оскар Свен из Шведске у стрељаштву 1908, 1912. и 1920. године. Оскар је и најстарији освајач златне медаље са 64 године, 280 дана колико је имао 1912. године и најстарији освајач сребрне медаље коју је 1920. године освојио са 72 године и 281 дан живота. Најстарија жена учесника Игара је Британка Лорна Џонстон, која се такмичила у коњичком спорту са 70 година и 5 дана на Играма 1972. у Минхену. 

Две године после Олимписких игара у Сент Луису, Међународни олимпијски комитет је у Атини 1906, на десетогодишњицу првих модерних Игара, организовао манифестацију која се у једно време рачнала као четрвта Олимпијада. Међутим, МОК је касније одлучио да такмичења у Атини не убраја у олимпијска надметања, па се лондонске Игре у званичној документацији воде као 4. Олимпијске игре.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару