Читај ми!

Борба за медаље и олимпијске визе

Европско првенство у кошарци које сутра стартује у Литванији уједно је и квалификациони турнир за Олимпијске игре 2012. године пошто ће финалисти обезбедити директно учешће у Лондону, док ће још четири селекције осигурати додатне квалификације.

Већина кошаркашких зналаца у Србији сматра да би успех нашег националног тима на предстојећем шампионату био улазак међу шест екипа, док би финале и директан пласман на Олимпијске игре били равни подвигу.

Србија је од почетка припрема била суочена са бројним пробелемима, Милован Раковић и Мирослав Радуљица се нису одазвали позиву селектора Душана Ивковића, док је Новица Величковић био "прекобројан" због повреде коју није успео да санира током протекла два месеца.

Поред борбености, тимске игре и новог тандема московског ЦСКА Милош Теодосић - Ненад Крстић, највећи адут српског тима и овога пута биће селектор Ивковић, који је убедљиво најискуснији међу стратезима у све четири групе.

Ивковић је пре две године предводио наш тим до сребрне медаље, а да није било судијских неправди у полуфиналу против Турске, Крстић и другови би се окитили медаљом и на Светском првенству, одржаном лане у Турској.

Србија на 37. Првенству Европе наступа трећи пут као самостална држава, а под вођством Зорана Моке Славнића 2007. у Шпанији наш тим је био пласиран између 13. и 16. места.

Први пут на Европском првенству учествоваће 24 екипе, уместо досадашњих 16.

Групна фаза такмичења биће одиграна у четири дворане - "Цидо Арена" у Паневезису (А група), "Шиаулиај Арена" (Б група), "Алитус Арена" (Ц група и "Швитурио Арена" у Клаипеди (Д група).

Након прве фазе такмичења по три првопласиране репрезентације формираће две четвртфиналне групе Е и Ф, а тимови ће у наредну рунду такмичења пренети бодове.

Мечеви четвртфинала играће се у Виљнусу у Сименс Арени, капацитета 11.000 места, док ће домаћин нокаут фазе бити Жалгирис Арена у Каунасу, изграђена специјално за ЕП, која може да прими 14.500 гледалаца.

На отварању Шампионата Србија сутра игра против Италије (14,15), а затим следе дуели са селекцијама Летоније (14.15), Израела (14.15), Немачке (20) и Француске (20).

Распоред група изгледа овако:

А група: Шпанија, Литванија, Турска, Пољска, Велика Британија, Португал

Б група: Србија, Италија, Немачка, Француска, Израел, Летонија

Ц група: Грчка, Хрватска, Црна Гора, БиХ, Македонија, Финска

Д група: Русија, Словенија, Украјина, Бугарска, Грузија, Белгија

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару