Читај ми!

Литванци нестрпљиво чекају почетак

У Литванији још није све потпуно спремно за почетак Европског првенства, али је предстојећи турнир једина тема о којој се прича. Мањи проблеми око нових дворана не спречавају све становнике да се потпуно посвете уживању у Евробаскету.

Како се приближава почетак Европског првенства, звук тапкања лопте у Литвенији чује се све јаче. Турнир почиње 31. августа и спојиће 24 национална тима, који неће играти само за звање најбољег на континенту, већ ће покушати пласманом да се домогну Олимпијских Игара, које се следеће године одржавају у Лондону. Финалисти иду директно на Олимпијаду, док наредна четири тима иду у додатне квалификације.

У Литванији тренутно постоји само једна тема. Никога не интересује ништа друго осим магичне игре на под обручима. Вести су пуне прича о кошарци, док рекламе углавном имају директну везу са предстојећим турниром.

Литванци су се својски потрудили. И свако је укључен у акцију. Људи су се преко Интернета пријавили на позив да воде лотпу и дриблају. Пет до седам километара, па ко колико жели. Чак је и председник државе Далиа Грибаускаите учествовао у овом пројекту, а план је да се лопта уручи репрезентативцима на првој утакмици коју буду играли.

Упркос узбуђењу, не може се рећи да је све спремно. Нове дворане, изграђене специјално за ову прилику у Каунасу и Клаипеди, још нису потпуно готове и спремне за почетак. Иако су се у њима већ одржале неке утакмице, и литвански новинар Јонас Микловас признаје да није све сјајно.

"Каунасу је потребно много тога око ове арена, а она је далеко од готове. Очекује се да ће радници радити пуном паром до 14. септембра, када се турнир буде преселио у Каунас. Клаипеда је у нешто бољој ситуацији", каже Микловас.

Ново поприште дуела у Каунасу "Жалгирис Арена", неће бити коришћена пре почетка одлучујућих мечева, али Клаипеда, где ће бити одиграна прва утакмица на Евробаскету, остаје под великим притиском.

Групна фаза шампионата биће одиграна широм Литваније, тачније у градовима Паневежис, Шиаулаиај, Алитус и Клаипеда. Виљнус ће бити град домаћин осмине финала, пре но што се утакмице од четвртфинала до краја Првенства играти у Виљнусу. Репрезентација Србије своје прве мечеве игра у оквиру групе Б, у Шиаулиају, где ће противници бити Летонија, Немачка, Француска, Израел и Италија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару