Читај ми!

Литванија жели злато

Литванија је навикла да се радује кошаркашким успесима. Ове године имају јединствену прилику да низ успеха, како самосталних тако и оних у склопу Совјетског Савеза, наставе на домаћем терену. Једина препрека овој селекцији, очигледна и пре самог почетка такмичења, је велики број релативно старих кошаркаша, који су давно прошли свој играчки зенит. Међутим, не би било први пут да на једном оваквом такмичењу кошаркаши доживе своју другу младост.

Земља која се са пуним правом може назвати „кошаркашком" је сасвим сигурно Литванија. Почетак успеха ове земље у интернационалним такмичењима сеже све до самих зачетака кошарке као спорта на Старом континенту.

Литванија је, наиме, учествовала на два Европска првенства одржана пре Другог светског рата, и освојила је оба. Прво злато стигло је 1937. године на Континенталном првенству у Летонији, а друго две године затим на домаћем терену.

Играч који је предводио Литванију у годинама првих успеха, и кога зову „Дедом литванске кошарке", био је Пранас Лубинас.

Затим је уследио полувековни период играња литванских кошаркаша у селекцији Совјетског Савеза. Језгро јако успешних генерација бивше државе неретко су чинили управо играчи из Литваније. То је посебно било евидентно на Олимпијским играма 1988. године у Сеулу, када су до злата Совјетски Савез одвела управо четворица Литванаца, Валдемарас Чомичијус, Римас Куртинаитис, Шарунас Марчиулионис и легендарни Арвидас Сабонис.

Након обнављана литванске независности 1990. године, уследила је и ренесанса националног кошаркашког тима. Литванија је на пет Олимпијских игара које су уследиле, а на којима су по први пут наступали и NBA играчи, освојила три бронзе, 1992. године у Барселони, 1996. године у Атланти и 2000. године у Сиднеју. У Атини 2004. године и Пекингу четири године касније били су четврти. 

Литванија је била и прва на Европском првенству 2003. године, одржаном у Шведској. На Светском првенству 2000. године у Турској освојена је још једна бронза.

Прва звезда екипе, у сваком могућем смислу, сигурно је Шарунас Јасикевичијус. Повратник у национални тим након три године предводиће једну од најстаријих и најискуснијих екипа на шампионату. Савршено смирен у одсудним тренуцима, кошаркаш који у свом резимеу има више трофеја него било који активни играч, може бити тас на ваги који ће, када се мечеви буду ломили, превагнути на страну Литваније. Наравно, све у зависности колико ће, заправо, времена провести на паркету.

Још један ветеран у тој екипи који се нада повратку у литвански тим је и Римантас Каукенас. Искусни плејмејкер, сада играч Сијене Монтепаски, дуго је одсуствовао са репрезентативних акција али прилика да се заигра на Европском првенству у својој земљи је нешто чему би мали број кошаркаша могао да одоли.

Наравно, никако не треба заборавити ни Јонаса Валанчијунаса, шестог пика са овогодишњег драфта и званично кошаркаша Торонто Репторса. Млади центар, који је у сваком смислу будућност литванске кошарке, овог лета је предводио селекцију своје земље до светског злата у конкуренцији кошаркаша до 19 година.

Тешко је очекивати да Валанчијунас постане стартер већ сада, али када је такав таленат у питању заиста ништа није немогуће. Екипу са клупе предводи селектор Кестутис Кемзура, који је првобитно био помоћни тренер репрезентације.

Литванија жели до медаље на свом тлу, а сигурно је да знају како да до ње и дођу. Оно што остаје дилема је колико је још остало у ногама играча који, већим делом, имају око тридесетак година, и који се налазе на заласцима својих каријера. Стручњаци предвиђају да би неколико првих утакмица на шампионату врло лако могле да дају тачан увид о крајњим дометима тог тима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару