Читај ми!

Британци у успону

Фудбал, рагби, крикет и тенис, то су спортови који окупирају већи део спортске јавности у Великој Британији. Кошарка, спорт измишљен са погрешне стране океана, никада није била од превелике важности на Острву. Олимпијске игре у Лондону, међутим, могле би све то да промене, јер Британци желе конкурентног представника у сваком спорту и у свакој дисциплини, па тако и у кошарци. Прва степеница ка том циљу је сасвим сигурно Литванија и Европско првенство.

Када се говори о спорту у Великој Британији ретко када се спомиње и кошарка. У Енглеској, Шкотској и Велсу клинци се јако ретко одлучују да у руке узму кошаркашку лопту. Разлог – на Острву се играју спортови који су ту и измишљени, на све остало се по правилу гледа са дозом подозрења.

Међутим, на предстојећем Европском првенству, које ће по први пут бити играно у оваквом формату, тачније са 24 екипе учесница, нашло се места и за Британце.

Британију нисмо имали много прилике да гледамо на интернационалним такмичењима. Велика Британија учествовала је на Олимпијским играма 1948. године, које су и биле одржане у Лондону. Учинак, на пет утакмица забележено је исто толико пораза.

Селекције са Острва од тада су учествовале још на једном такмичењу, када се селекција Енглеске пласирала на Европско првенство 1981. године у Чехословачкој, када су остварили и једну победу, и то над селекцијом Грчке.

Када је Лондон добио домаћинство Олимпијских игара 2012. године, одлучено је да Велика Британија има представника у свакој дисциплини, па и кошарци. Тако је 2005. године обновљена селекција Велике Британије, коју прате, када је овај спорт у питању, никада веће амбиције.

Успеси нису изостали, па је кошаркашка Европа имала прилику да види нови тим Британије, предвођен NBA играчем Луолом Денгом. Међутим, даље од тога се није могло, јер су у три меча у групи Ц од њих били бољи Словенија, Србија и Шпанија.

Као потврда успона овог спорта на Острву уследиле су још једне квалификације за Европско првенство, које су Британци завршили на првом месту своје кавалификационе групе, овога пута испред Мађарске, Босне и Херцеговине, Македоније и Украјине, што им је и донело место на Евробаскету у Литванији.

Шансе садашња екипе Велике Британије да направе значајнији резултат на Европском првенству, што би за њих било забележити више од једне победе, нису мале.

Душа и срце овог тима је рођени Суданац Луол Денг, некада ђак Мајкла Крижевског на "Дјук" универзитету, а сада узданица Чикаго булса. Пре две године је скоро сам одвео ту екипу на Европско првенство у Пољској, које је ипак пропустио због повреде.

Денг је тај у кога су упрте све очи љубитеља кошарке у Британији, којих руку на срце није превише. Он је способан да одигра агресивну одбрану, његова техника је на врхунском нивоу, а до сада је много пута показао да се нимало не штеди када игра за национални тим.

Бен Гордон, с друге стране, кошаркаш Детроита, неће путовати у Литванију због, сада већ јако учесталих, проблема са осигурањем због локаута. Као други разлог који га наводи да пропусти ову репрезентативну акцију Гордон је навео рођење сина.

Вероватно још треба издвојити и Роберта Арчибалда, још једног играча са NCAA и NBA иксутвом. Некадашњи центар Мемфиса и Торонта, а сада кошаркаш шпанске Уникахе, први је избор за "пик ен рол", као и први избор под обручима, где се Шкот заиста сјајно сналази.

Остатак екипе, коју са клупе предводи Крис Финч, иначе тренер Рио Гранде Вајперса, екипе која се такмичи у такозваној развојној NBA лиги - објективно не поседује превелики играчки квалитет, али мотивација, коју овај скуп играча поседује у огромним количинама, често игра пресудну улогу у спорту, па тако и кошарци.

Пролазак у даљи ток такмичења би, када су Британци у питању, био раван чуду, али победа, или можда две, сигурно да нису ван домашаја овe екипe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару