Реал Мадрид је шампион Европе!

Реал Мадрид - Атлетико Мадрид 4:1 (1:1). Чекали су је 12 година, били опседнути њоме, а сада су је коначно и дочекали. "Децима" стиже на "Сантјаго Бернабеу" након једног од, ако не најлепших, онда свакако најузбудљивијих финала у историји Лиге шампиона. Атлетико је једном руком држао "клемпави" пехар, али им га је Серхио Рамос сјајним голом отео у последњем минуту меча.

Реал Мадрид је победио градског ривала у комшијском Лисабону. Финале, које се отегло у продужетке, донело је сва она узбуђења која се очекују од дуела две најбоље екипе Старог континента - и мало преко тога.

У свом 200. мечу у Лиги шампиона, Реал Мадрид је стига до десете титуле првака Европе. Карло Анчелоти је постао тек други тренер у историји, након легендарног Боба Пејзлија, који је три пута био најбољи на континенту.

Сам меч је био тврд, а праве прилике су биле ретке. Два тима су играла онако како су то чинила током целе сезоне, уз још додатну дозу опреза. Када је тако лепота у неким превеликим количинама и не може да се очекује, али је утакмица била врло занимљива и гледљива.

Атлетико је повео, а томе је, више од стрелца Дијега Година, кумовала очајна процена Икера Касиљаса.

У међувремену је Гарет Бејл пропустио неколико изгледних прилика за Реал. Ништа бољи није био ни Роналдо, па је тако игру „лос бланкоса" морао да носи вечерас одлични Анхел Ди Марија.

Реал је кидисао и јуришао у другом полувремену, али нису успели да направе завршн пас којим би створили ту једну стопроцентну прилику која би им донела изједначење.

И таман када се чинило да ће овосезонска бајка Атлетика имати најсрећнији могући крај, Рамос је, у вероватно последњем нападу на мечу, постигао сјајан гол. У продужецима играчи Атлетика, потпуно исцрпљени, нису успели да одрже ниво игре довољан да се избегне пораз. Реал је био суштински издржљивији тим на Ла Лужу, и то му је донело трофеј. Голове за "лос бланкосе" у том периоду постигли су Гарет Бејл у 110, Марсело у 117. и Кристијано Роналдо у 120. минуту из једанаестерца

Утакмица је одиграна пред око 65.000 гледалаца на стадиону Бенфике у Лисабону, а судио је Холанђанин Бјерн Кујперс.

Овако је текла утакмица: 

23.20 - Крај меча. 

23.19 - ГОООООЛЛЛЛЛ!!!! Роналдо узима лопту, Роналдо постиже гол.

23.18 - Да ствари увек могу да буду горе показује и ово - пенал за Реал Мадрид. 

23.16 - ГООООЛЛЛЛЛ!!!! Атлетико Мадрид нема снаге да се одупре немилосрдним играчима Реала. Марсело постиже гол који отклања и оно мало недоумица које су постојале у вези са исходом вечерашњег финала.

23.14 - Делује као да Реал има два, можда и три играча више. Роналдо и другови скоро да могу да осете пехар у својим рукама, а то им даје енергију коју иначе не би имали. Атлетико не делује као тим који зна пут до гола. 

23.12 - Сада је на Атлетику да притисне колико год може. У 114. минуту Касиљас је очајно проценио још једну убачену лопту, али је Давид Виља био "дебело" непрецизан. 

23.08 - ГООООООООЛЛЛ!!!! Био је јако лош. можда и најгори у Реалу вечерас, али Гарате Бејл би могао свом тиму да донесе титулу првака Европе. Наравно, 90 одсто гола припремио је одлични Ди Марија.

23.01 - Иако наизглед крхке грађе, Лука Модрић је један од најиздржљивијих фудбалера на терену. Међутим, чак ни он није имао снаге да боље шутне него што је то урадио у 108. минуту меча.

23.01 - Крај првог продужетка. Играчи Атлетика поново приговарају холандском арбитру, јер не могу да му опросте оних пет минута заоставног времена. Прекида их Дијего Симеоне, који утрчава на терен. Само кад би фудбалери у црвено-белом могли да позајме мало његове енергије...

22.58 - Тим Дијега Симеонеа ипак успева да дође до прилике да удахне ваздух. Лопта је сада на половини Реала, али дистрибуција лопте ни изблиза није довољно брза да би се растегла одбрана "краљевског клуба". 

22.55 - Атлетико, у то нема никакве сумње, је тим који чека једанаестерце. Све што су имали дали су у 90 минута. 

22.53 - Играчи у белим дресовима постепено успостављају контролу над пољем која личи на оно што смо видели у завршним тренуцима другог полувремена. Атлетко делује као истрошенији тим, иако су његови играчи међу физички најспремнијим на свету.

22.48 - Уводни минути првог продужетка доносе опрезнију игру на обе стране, а ништа друго није ни очекивано у датим околностима. Два тима се смењују у поседу, а лопта још увек није ни пришла једном од два шеснатерца. Проблем за Атлетико може да представља чињеница да Хуанфран делује повређен. 

22.39 - Крај регуларног дела утакмице. Играће се продужеци. Атлетико су два минута делила од трофеја. Сада почиње потпуно нова утакмица, а тренери оба тима су већ извршили три измене.

22.36 - ГООООЛЛЛЛ!!!! Какав шок у Лисабону. Реал је, преко Серхија Рамоса, успео да стигне до толико жељеног гола. Сјајан скок фудбалера са вероватно најбољим техничким карактеристикама од свих дефанзиваца на свету.

22.33 - Атлетико је коначно успео да пребаци тежиште игре на половину противника. Ту се она, ипак, не задржава превише, па је Реал добио још једну прилику да уради "немогуће" и коначно постигне погодак. Наравно, нико и не помишља да гради акције и да пасом дође до прилике. Реал потпуно игнорише средину терена и дугим лоптама покушава да дође у позицију да угрози гол Атлетика.

22.28 - Реал кидише, Реал напросто опседа гол Атлетика, али је и даље без правог завршног паса, евентуално ударца са полудистанце. Атлетикова пожртвованост се граничи са фанатизмом. Већ десетак минута игра се око или у казненом простору Атлетија.

22.27 - Последња измена и у Атлетику. Белгијанац Алдерверелд је заменио Филипеа Луиса. 

22.22 - Последња измена у Реалу. Мората је ушао уместо Бенземе. 

22.21 - Гарет Бејл је искористио рупу која је изненада указала на левом боку Атлетика, лако је претрчао Година, али је из ситуације у којој је могао да шутира или да дода неком од својих саиграча, он само млако послао лопту поред стативе. 

22.16 - Нови ударац Гарета Бејла, али ни овај није превише забринуо Куртоу. Свему је претходио одлична полуконтра Атлетика, коју је добром интервенцијом зауставио Касиљас. Све је више нервозе, а са њом и картона. Три играча Атлетика су опоменута због стартова над Анхелом Ди Маријом, убедљиво најбољим играчем Реала вечерас. 

22.13 - Симеоне тражи још јачу подршку навијача Атлетика. Истини за вољу, само се они и чују на Ла Лужу.

22.10 - Реал све ближи постизању гола. Серију од неколико кратких пасова свог тима Иско је завршио ударцем поред гола са ивице казненог простора. Ипак, тим Карла Анчелотија и даље не игра довољно доминанто да би шансе правио у серијама и тако, евентуално, сломио отпор жилавог противника.

22.09 - Друга измена у екипи Атлетика. Хозе Соса ће играти у последњих 25 минута, а на одмор је отишао Раул Гарсија. 

22.05 - Какав год исход вечерашњег меча био, сасвим је сигурно да је Атлетико најбоља екипа у Европи када је у питању игра без лопте. Међутим, чак и таквом тиму се догоди да заборави Кристијана Роналда у петерцу. На њихову срећу, Роналдо успева само да окрзне лопту главом, која онда одлази поред леве стативе. 

22.01 - Двострука измена у Реалу. Марсело мења Коентраа, Иско је на терену уместо очајног Кедире. Модрић је сада једини задњи везни у тиму Реала.

22.00 - Прилика сада за Атлетико. Несхватљиво статичну одбрану "краљевића" умало је казнио Адријан. Ритам меча је сада значајно већи него у било ком тренутку првог полувремена. 

21.57 - Три прилике за Реал, односно Кристијана Роналда, у 30-ак секунди. Прво је Португалац шутирао из слободног ударца, па је то урадио након корнера, а све је завршио ударцем главом. Ово је више него што је Реал урадио током целог првог полувремена.  

21.53 - Филипе Луис бриљира! Сјајни леви бочни фудбалер Атлетика је прво отео лопту Бејлу у ситуацији када је овај могао да шутира, а након тога је у неколико наврата освајао по неколико десетина метара за свој тим продорима или пасовима по дубини. Реалу фали макар један подједнако расположени играч. 

21.50 - Атлетико је изашао доста агресивно у наставку, слично као што је то учинио и у мечу са Барселоном у последњем колу Ла Лиге. Самопоуздање им свакако не недостаје у овим тренуцима. 

21.49 - Игра се других 45 минута, последњих у Лиги шампиона ове сезоне. 

21.47 - Овако се меч прати на "Висенте Калдерону". Заиста импресивна слика...

21.33 - Полувреме на Ла Лужу.

21.27 - Гол је, како то обично бива, разбудио оба тима. Реал је покушао одмах да узврати, али његови центаршутеви се одбијају од бедема какав јесте задња линија Атлетика. На супротној страни, лопта након ударца главом Адријана одлази преко гола који чува Икер Касиљас. 

21.23 - ГООООЛЛЛ!!! Гол за Атлетико постиже Дијего Годин, наравно то чини након прекида. Много му је помогла смушена, чак и уплашена реакција играча Реала. Можда је Касиљас више крив од осталих, јер је, из само њему знаних разлога, напустио петерац у потпуно погрешном тренутку.

21.18 - Скандалозну грешку Тијага у предаји лопте није искористио Гарет Бејл - а морао је! Повукао је лопту, сачекао прави тренутак да упути ударац из више него изгледне позиције, али је промашио читав гол. Минут раније Атлетико је коначно ушао у казнени простор противника, али без већег ефекта.

21.14 - Први ударац фудбалера Реал Мадрида у оквир гола противника. Роналдо је из слободног ударца послао своју чувену "лелујаву" лопту ка Куртои, али је она завршила у његовом наручју. На другој страни, све је више нервозе на обе стране. Оштри стартови не мањкају, а ни казне за исте, у форми жутих картона. 

21.11- Једина ситуација, за сада, која је заличила на прилику догодила се након грешке. Давид Виља је, желећи да пребаци страну, предао лопту у ноге Роналду. Овај се стуштио као голу противника, али су прво Миранда, а затим и свеприсутни Тијаго, врло елегантно отклонили опасност. 

21.06 - Постаје све очигледније колико мадридском Реалу фали Ћаби Алонсо. Кедира, који није играо фудбал на највишем нивоу још од новембра, не успева да пружи свом тиму чврстину због које игра на позицији централног везног. Напади Реала и даље без и назнака конкретности. 

20.59 - Атлетико не делује превише уздрман због изласка из игре свог најбољег стрелца. Напротив, "лос колчонероси" су у своју игру убацили и спорадичне периоде високог пресинга, који за сада прави проблем задњој линији Реала. 

20.56 - Покушао је, али није могао да издржи. Дијего Коста због повреде мора да напусти терен у деветом минуту. Уместо њега, на место центарфора, улази Адријан.

20.54 - Уска формација Атлетика, у којој штопери Миранда и Годин "седе у крилу" Тибу Куртои, не оставља никакав простор Реалу на средини терена. Они су принуђени да лопту са бока шаљу у казнени простор тима Дијега Симеонеа, који то савршено контролише. Још чекамо озбиљнију прилику.

20.49 - На самом почетку Реал Мадрид контролише лопту, али Атлетико контролише простор. "Лос Бланкоси" покушавају преносним лоптама да развуку одбрамбени блок "рохибланкоса", али то за сада не пролази. 

20.47 - Почео је меч. 

20.45 - Перформанс уочи почетка меча.

20.39 - Играчи Атлетика на загревању.

20.33 - Гарет Бејл на загревању. Велшанин иза себе има врло добру сезону, али пехар Лиге шампиона би је учинио савршеном.

20.25 - Трофеј је ту. Коме ће припасти, знаћемо за око два сата.

20.15 - Ово је идеалан тренутак да погледамо поруку коју је Роналдо послао навијачима Реала уочи вечерашњег меча, посебно онима у Лисабону.

20.02 - Неки навијачи Атлетика су спавали два дана испред благајне како би набавили карту за вечерашњи меч. Атмосфера коју већ сада праве је сјајна...

19.55 - Ћаби Алонсо упија атмосферу на Ла Лужу. На његову, али и жалост свих навијача Реала, он због суспензије вечерас неће на терен.

19.39 - Атлетико ће меч почети у следећем саставу: Куртоа, Хуанфран, Годин, Миранда, Филипе Луис, Габи, Тијаго, Коке, Раул Гарсија, Виља и Дијего Коста.

19.36 - За Реал Мадрид ће од првог минута играти: Касиљас, Карвахал, Рамос, Варан, Коентрао, Кедира, Модрић, Ди Марија, Бејл, Бензема и Роналдо.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару