Читај ми!

Робен, од "губитника" до крова Европе

Арјен Робен донео Бајерну пету титулу шампиона Европе у историји, поготком у 89. минуту меча. Неизвестан дуел два ривала обележила велика борба на средини терена и фантастичне одбране голмана. После 90 минута на Вемблију - Бајерн-Дортмунд 2:1.

Како је протекао финални меч...

Како је прошао дан у Лондону... 

Финале Лиге шампиона донело је оно што смо и очекивали: велику борбу, врхунски фудбал, фантастичне одбране голмана... Ипак, на трону места има само за једну екипу, а то је ове године Бајерн из Минхена.

Меч који је задовољио све укусе љубитеља фудбала одлучио је Арјен Робен, поготком у 89. минуту меча. Врхунски играч, који се годинама сматра "губитником", због честих пораза у финалима великих такмичења, напокон је стигао до дуго очекиваног ореола шампиона.

Није ни гранитна одбрана Дортмунда успела да спречи Робена да Бајерну донесе трофеј шампиона Европе, први од 2001. године, укупно пети у историји клуба. Није ни феноменални Роман Вајденфелер успео да спречи Холанђанина да у трећем финалу у последње четири године донесе Баварцима наслов најбоље екипе у Европи.

Више од 90.000 навијача обе екипе на Вемблију већ је чекало последњи звиждук солидног Италијана Рицолија, када је Робен искористио једну ничију лопту, провукао се између Хумелса и Суботића и донео велику радост црвено-белом делу трибина.

После веома узбудљивог првог полувремена, које је обиловало приликама на обе стране, али без подака, Бајерн је први стигао до предности. Играо се 60. минут, када је Робен прошао по десној страни, помало и срећно дотурио лопту до Манџукића, који је постигао један од лакших голова у својој каријери.

Ипак, Борусија се није предавала и, после неопрезног старта Дантеа над Ројсом, стигла до изједначења. Сигуран извођач најстроже казне био је Илкај Гундоган, па су "милионери" стигли до заслуженог егала.

Ипак, до краја меча играчи из Дортмунда знатно су ослабили темпо, што је гигант из Минхена искористио на најбољи начин и преко Робена стигао до победе.

Сасвим заслужено, Бајерн че наредних годину дана у својим витринама поносно чувати "клемпави" трофеј, намењен најбољој екипи у Европи. Све до следеће године, следећег финала, следеће фудбалске бајке...

У тиму Борусије свих 90 минута одиграо је српски репрезентативац Невен Суботић, који је у једној ситуацији спречио погодак противника, избацивши лопту са саме гол-линије Вајденфелеровог гола.

Бајерн: Нојер, Алаба, Данте, Боатенг, Лам, Мартинез, Швајнштајгер, Рибери, Робен, Милер и Манџукић. Играли су још: Луиз Густаво и Гомез.

Борусија: Вајденфелер, Пишчек, Суботић, Хумелс, Шмелцер, Гундоган, Бендер, Гроскројц, Блашчиковски, Ројс и Левандовски. Са клупе су ушли: Шахин и Шајбер.

Меч је одигран пред 90.000 људи на лондонском Вемблију, а главни судија меча био је Никола Рицоли из Италије.

Робен и Замер пресрећни, Вајденфелер поносан на свој тим

Стрелац победоносног гола за Бајерн у финалу Лиге шампиона против Борусије Дортмунд (2:1), Арјен Робен рекао је вечерас да му је тешко да поверује како је његова екипа постала првак Европе.

"Била је ово врло тесна и уједначена утакмица. Оба тима су имала шансе. Још се, наравно, нису слегли утисци, али временом ће се и то десити. У овом тренутку сам врло узбуђен, још не могу да верујем да смо победили", рекао је Робен новинарима после меча на лондонском Вемблију.

Капитен и голман Борусије Роман Вајденфелер истакао је да је поносан на све у клубу.

"Морамо да будемо поносни, јер смо вечерас натерали Бајерн да одигра најбоље што уме како би стигао до трофеја. Играли смо добро, али једноставно, није нам било суђено", навео је Вајденфелер.

Спортски директор Бајерна и некадашњи истакнути државни репрезентативац Немачке Матијас Замер рекао је да се осећа сјајно после тријумфа.

"Не могу да упоредим овај осећај ни са чим на свету. Све је ту, сузе, срећа, олакшање и победа", рекао је узбуђени Замер који је један део играчке каријере провео и у Дортмунду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару