Вембли уживо: Бајерн је владар Европе!

Бајерн Минхен - Борусија Дортмунд 2:1. Коначно су успели, фудбалери Бајерна су се попели на кров Европе. Толико чекану титулу Баварцима је донео Арјен Робен, човек кога је током каријере пратила стигма "вечитог губитника". Изабраници Јиргена Клопа немају за чиме да жале, јер су у врло доброј утакмици положили оружје пред ипак бољим ривалом.

22.35 - Судија Рицоли је одсвирао крај утакмице. Осим серије измена, ништа вредно помена није виђено између поготка и последњег судијског звиждука. Играчи Борусије су на земљи, са сузама у очима. Играчи Бајерна такође имају сузе у очима, али и осмех на лицу. Нико више не сме да их назива губитницима. Ово је пета европска титула за Бајерн, чиме су се изједначили са Ливерпулом на трећем месту вечите листе. Испред њих су само Милан, са седам титула, и Реал Мадрид са девет.

22.32 - ГООООООООЛЛЛЛЛ!!!! Рибери је преварио Пишчека и затим луцидно проиграо Робена. "Вечити губитник" је протутњао међу штоперима Борусије и онда протурио лопту поред Вајденфелера, који ипак показује да није свемогућ.

22.28 - И по ко зна кој пут, Вајденфелер. Сјајан напад Бајерна завршио је Швајнштајгер ударцем из прве, са око 20 метара. Голман Борусије и најбољи појединац сусрета је избацио лопту у корнер. Дортмунд делује као тим који једва чека предах и спрема се са продужетке, а то итекако може да им се обије о главу.  

22.23 - Бајерн је у другом делу наставка знатно убедљивији. Баварци користе оно што личи на умор Дортмунда и чине све како би решили питање победника пре истека регуларног дела утакмице. 

22.18 - Одлична прилика за Бајерн у 78. минуту. Милер је излазио сам на голмана Борусије, али није издржао притисак који је правио Суботић. Србин му је све време био на леђима, па је Милер изгубио контролу над лоптом. На крају је Манџукић покушао, али је његов ударац из "немогућег" угла завршио са погрешне стране мреже. 

22.17 - Све је више дешавања на терену, све је више прилика. У 76. минуту Алаба је демонстрирао свој феноменални ударац, технички беспрекорно изведен. Вајденфелер је поново био на висини задатка. 

22.15 - Због међусобног кошкања, италијански судија је показао жуте картоне Гроскројцу и Риберију. 

22.12 - Невероватна прилика за Бајерн је пропала због нестварне интервенције Невена Суботића. Чинило се да је само питање хоће ли лопту у празну мрежу ћушнути Милер или Робен, али је српски репрезентативац, клизећим стартом, избацио лопту са саме гол линије. Навијачи Борусије су се радовали као да је њихов тим постигао погодак, а управо толико је и вредео овај старт.

22.09 - ГООООООООЛЛЛЛЛЛЛ!!!! Ројс је у пријему преварио Дантеа, који га врло неспретно удара подигнутом ногом и арбитар Рицоли са пуним правом показује на белу тачку. Прецизан, и пре свега смирен, био је Гундоган и тако вратио Дортмунд у утакмицу.

22.06 - Борусија из Дортмунда покушава да одговори, али им недостају они напади које смо видели у првом полувремену. Бајерн више не стоји високо као током већег дела утакмице што донекле олакшава пренос лопте играчима Јиргена Клопа. Права прилика, за сада, изостаје. 

22.01 - ГОООООООЛЛЛЛЛЛ!!!! Сат времена смо чекали погодак и дочекали смо га у мрежи Дортмунда. Рибери је врло интелигентно проиграо Робена, овај поново није успео да савлада Вајденфелера али је, баш када се ситуација чинила безизлазном, успео да протури лопту до Манџукића коме није било претешко да погоди празну мрежу. Ово је трећи погодак у Лиги шампиона за хрватског репрезентативца ове сезоне, иначе 300. за Бајерн у елитном такмичењу. Треба напоменути и очајну интервенцију Шмелцера.

21.59 - И као по правилу, Бајерн прави прилику након ударца из угла. Манџукић, ипак, шутира врло слабо главом. 

21.55 - Бајерн је загосподарио лоптом али то није донело прилике, напротив. Ритам је у овим моментима драстично опао и вероватно је најслабији од почетка. Оковани важношћу сваког паса, која се наравно повећава како се меч ближи крају, играчи оба тима играју врло опрезно и бирају најсигурнија решења.

21.49 - И на самом старту другог дела утакмице Бајерн има проблема са изношењем лопте. Напади из транзиције Борусије вечерас делују беспрекорно, и то приморава минхенски тим на опрез. Време пролази, и врло брзо ће и једни и други морати изнова да крену са јуришима ка противничком голу.

21.46 - Почело је друго полувреме, без промена у саставима два тима.

21.30 - Без иједног минута надокнаде, судија Никола Рицоли је одсвирао крај првог дела игре. Ватромет голова јесте изостао у првих 45 минута, али је ова утакмица све само не досадна. Деконцентрација нападача, можда и мањак самопуздања, у комбинацији са врло расположеним чуварима мреже на обе стране су главни кривци што су мреже мировале. Наставак свакако обећава да буде још занимљивији...

21.27 - Још једна грешка једног од два штопера Борусије, овога пута Хумелса, доводи Робена у још једну скоро па идеалну позицију да савлада Вајденфелера. Још једном, захваљујући подједнако лошој реакцији Холанђанина и рефлексу капитена Борусије, гол је изостао.

21.23 - Дортмунд има проблема у дефанзивном делу игре у две ситуације - када киксне неко од играча из задње линије и након убацивања лопте са стране. Марио Манџукић је играч са изузетно непредвидивим кретњама, и то вечерас показује. 

21.20 - Гледамо врло квалитетно и садржајно финале. Након још једног напада Дортмунда у коме није учестовало више од три играча, и у коме није било више од пет додира, Левандовски је био у више него повољној ситуацији да савлада Нојера, али је немачки голман поново био одличан.

21.17 - Нова одлична прилика за Бајерн, створена "ни из чега". Након паса који није био упућен њему, Робен је добио "ливаду" испред себе. Малерозни Холанђанин, који никако да постигне преломни погодак у неком финалу, погађа добро постављеног голмана Борусије.

21.14 - Борусија је очигледно врло самоуверена када избори прекид. Где год прекршај био направљен, наравно на половини противника, играчи у жуто-црним дресовима се селе у казнени простор, укључујући и Хумелса и Суботића. Тактика која се може показати као мач са две оштрице.

21.13 - Први жути картон, сасвим заслужено, зарадио је Данте у 28. минуту. 

21.11 - Коначно прва прилика за Бајерн, и то каква. Играо се 26. минут када је Вајденфелер "скинуо" ударац главом Марија Манџукића. У одбрани своје мреже помогла му је и пречка.

21.06 - Фудбал је игра креирања вишка и освајања простора, а Дортмунд обе ствари вечерас ради врло добро. Нови ударац у оквир гола који чува Нојер, овога пута Бендера, такође сведочи о далеко бољем отварању утакмице Борусије. Бајерн делује као тим препун остарелих играча поред оваквог Дортмунда.

21.04 - Дортмунд наставља са својом, наизглед једноставном али и врло ефектном игром. Нови ударац у оквир гола екипе са Вестфалена. Овога пута опасан је био Ројс.

21.00 - Одмах након описане ситуације, Дортмунд је пропустио још једну прилику, најбољу до сада на утакмици. Ројс је добио другу прилику да центрира, након неуспешног корнера, а Блажчиковски је, несхватљиво сам у казненом простору Бајерна, дао прилику Нојеру да се "протегне". 

20.58 - Након првог ударца, имамо и први ударац у оквир гола Бајерна. И вечерас врло агилни Левандовски, суочен са недостатком отворених саиграча, одлучио се да шутне са 30 -ак метара. Нојер је, врло прагматично, само избацио лопту преко пречке.

20.56 - Први ударац на утакмици, истина врло непрецизан, упутио је један од три Борусијина Пољака, Куба Блажчиковски. Ударац је био само логична последица једне врло озбиљне полуконтре екипе из Дортмунда. 

20.50 - Иако је Бајерн тај који номинално жели први да пребаци тежиште око казненог простора противника, лопта је далеко чешће на половини минхенског тима. Борусија стоји одлично на терену, са линијама тима тако синхронизованим да Бајерн никако не успева да се задржи на половини екипе у црно-жутим дресовима. 

20.47 - Бајерн жељан контроле над игром врло стрпљиво гради своје нападе на самом почетку. Играчи Борусије, како се могло и предвидети, стоје врло високо што, уз њихову одличну физичку припремљеност, може да представља велики проблем за играче Бајерна.

20.45 - Финале је почело. Почетни ударац су извели фудбалери Бајерна. Њихово додавање прате заглушујући звиждуци навијача екипе из Дортмунда.

20.43 - Церемонија уочи почетка утакмице која, колико год је пута видели, најежи и најхладнокрвније. Навијачи два тима праве заиста сјајну атмосферу. 

20.41 - Пехар су на терен унели Пол Брајтнер и Ларс Рикен, некадашњи играчи два немачка гиганта који су били прваци Европе. Они су били обучени у оклопе прикладних боја. 

20.38 - Лоша вест за навијаче Бајерна. Бастијан Швајнштајгер је повредио чланак током загревања. Повреда није такве природе да би га спречила да учествује у утакмици, али је свакако забринуло све у стручном штабу екипе из Баварске.

20.35 - Представа уочи утакмице је у пуном замаху...

20.33 - Лига шампиона је убедљиво највеће и најважније клупско такмичење на свету. Осим тога, ту се врти и огроман новац. Борусија је само на основу резултата до вечерас освојила више од 17 милиона евра, Бајерн пола милиона мање. Победник вечерашњег дуела присвојиће 10,5 милиона евра, поражени четири милиона мање. У утакмици каква је ова материјални аспект није пресудан, али није ни занемарљив.

20.30 - Играчи Борусије, свесни величине и важности утакмице, искористили су прилику, током првог излажења на травњак, да максимално упију атмосферу величанственог Вемблија.

20.25 - Највећа награда у клупском фудбалу на дохват руке...

20.20 - Велико финале Лиге шампиона можете пратити на свим публикацијама Радио-телевизије Србије. Директан пренос је на Првом програму од 20.45. На нашем интернет порталу можете пратити сам ток утакмице, али и погледати голове и најзанимљивије детаље са, и око терена. Исти садржај можете пронаћи и на нашој Фејсбук и Твитер страници, као и на нашем Јутјуб каналу.

20.15 - Дирк Новицки нема сумње ко ће славити вечерас. По њему, Бајерн је сувише јак...

20.11 - Да ли ће коначно подићи други најжељенији трофеј у фудбалу, и свету спорта уопште? Билал Јусуф Мухамед, и даље познатији као Франк Рибери, приликом уласка на стадион.

20.10 - Све као под конац. Чак и загревање играча минхенског Бајерна одише дисциплином и максималном организованошћу.

20.05 - Тренутак када је на стадион стигао Матс Хумелс, свакако један од играча од чијег учинка ће највише зависити исход вечерашњег финала.

19.50 - Иако је киша падала у данима који су претходили данашњем, сунце је исушило терен на Вемблију. Стога су, баш како је предвиђено распоредом, упаљене прскалице у 19.35, и остале су укључене десет минута. Дакле, терен се неће влажити у последњих сат времена уочи почетка сусрета, што гарантује оптималне услове за игру.  

19.40 - Јирген Клоп се определио за следеће фудбалере: Вајденфелер, Суботић, Хумелс, Пишчек, Шмелцер, Бендер, Гундоган, Ројс, Блажчиковски, Гроскројц и Левандовски.

19.35 - Јуп Хајнкес је поверење у најважнијој утакмици сезоне подарио овим фудбалерима: Нојер, Данте, Лам, Боатенг, Рибери, Хави Мартинез, Робен, Милер, Алаба, Швајнштајгер и Манџукић.

Овде погледајте како је изгледао дан у Лондону.

Све што је лепо има крај. За утеху, последњи чин овогодишње Лиге шампиона једноставно мора да буде спектакуларан.

Два најбоља тима у Европи, што се до сада никада није догодило, долазе из Немачке. Међутим, осим националне повезаности, врло је мало тога што повезује или што деле протагонисти великог финала.

Бајерн из Минхена је у Лондон дошао као разјарени бик, са још отвореним ранама од силних изгубљених финала у Европи и трофеја у Немачкој. Сваки пораз баварски гигант је користио као референтну тачку за даљи напредак, у сваком прелазном року су доводили једног, највише два играча који, како то тренери воле да кажу, правили разлику на терену. Сада, као резултат најбоље клупске политике виђене у претходних неколико година, Бајерн иза себе има вероватно најбољу сезону у својој раскошној историји. А главна награда, златни грал у виду „ушатог пехара", је тек пред њима...

Борусија из Дортмунда, односно пут који их је довео на најпознатији фудбалски, и не само фудбалски, стадион на свету, је драстично другачији. Ренесанса клуба са највернијом публиком у Немачкој почела је у врло тешким данима, када се клуб борио да преживи. Спасени са ивице банкрота, „милионери" (иронија у најчистијем облику) одлучили су се да ревидирају клупску политику. Императив је био довођење релативно младих фудбалера, још не потпуно афиримисаних, који би уз квалитетн рад, на дуже стазе и врло постепено, донели резултат. Ту на сцену ступа Јиген Клоп.

Клоп је са собом из Мајнца довео Невена Суботића, одмах и Матса Хумелса, и са базом коју је већ имао кренуо је да прави један врло моћан тим. Убрзо је дошла и титула у Немачкој, одмах за њом и друга. Освојен је и Куп и Суперкуп Немачке, али су апетити момака у жуто-црном одавно прерасли границе најразвијеније европске државе.

Мимо и насупрот свим прогнозама и кладионичарским квотама, јасно је само да у сваком финалу које са собом носи оволики улог, изразитих фаворита нема и сви резултати су у оптицају...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару