ЛШ уживо: Нови дебакл Барселоне

Барселона - Бајерн Минхен 0:3. Бајерн је изнова декласирао непрепознатљиву Барселону, и више него заслужено оверио карту за Лондон. Немци су показали, у сваком могућем фудбалском елементу, да су у овом тренутку бољи од, до недавно, неприкосновене Барселоне. Наравно, уколико желе потпуно да свргну каталонски тим као водећи у Европи и свету, мораће и да подигну "клемпави" трофеј на Вемблију.

22.36 - Готово је, дакле. Гледаћемо прво свенемачко финале Лиге шампиона. Некако је и прикладно, два финансијски најстабилнија клуба у Европи такмичиће се за трон. Што се тиче Барселоне, смешно је уопште и помислити како је њена идеја мртва, али је извесно да је потребно ревидирати неке ствари које се тичу непосредних извршилаца исте, односно играча. Кадар је наравно добар, али му фали дубина. Повратак Каталонаца на сам врх, након оваквог пораза без преседана, свакако би била једна од лепших фудбалских прича.

22.32 - Крај утакмице, која ће у сећањима играча и навијача Барселоне остати упамћена по речи која је најбоље сумира - агонија. 

22.28 - Последња измена у Барселони, самим тим и на утакмици. Уместо и вечерас збуњеног Бартре, у игри је Монтоја. 

22.27  - У овим моментима, а тако ће сигурно бити до краја сусрера, сви су концентрисани на једну ствар - на сат. Ништа вредно помена се не дешава на терену. Играчи Барселоне, барем привидно, покушавају да колико толико санирају, или барем умање штету. Без успеха. 

22.21 - У 78. минуту и последња измена за Бајерн. Уместо и вечерас одличног Филипа Лама, који је дефинитивно израстао у најбољег играча на својој позицији на свету, у игру је ушао Рафиња.

22.19 - Поједини навијачи Барселоне плачу, неки већ увелико напуштају стадион. Доле на терену, фудбалери у плаво-црвеним дресовима не могу да дочекају крај још једне европске агоније. Два пораза од Бајерна, оба убедљива и оба без датог гола. Барселона, иначе, на само три меча ове сезоне није постигла погодак.  

22.17 - ГООООООЛЛЛЛЛ!!!! Од лошег ка горем се развијају ствари за Барселону. Порозна одбрана Каталонаца изискује детаљно реновирање, и овај гол Милера је то одлично показао. Немац је скочио на другој стативи, након центаршута Риберија.

22.15 - Јуп Хејнкес прави још једну врло интелигенту измену. Уместо Хавија Мартинеза, на терену је Тимошчук. 

22.13 - ГОООООООЛЛЛЛЛ!!! Бајерн је екипа која игра вертикални, физички и директни фудбал, и то су показали и вечерас. Након убацивања и центаршута Риберија, лопту је у сопствену мрежу послао фрустрирани Пике. Барса је на корак од првог пораза на свом стадиону у Лиги шампиона у готово четири године.

22.07 - Две измене, по једна на обе стране. Уместо Инијесте на терену је Тијаго Алкантара, док је Швајнштајгера заменио Луиз Густаво.

22.05 - Чудно ће можда зазвучати, готово као јерес јер је у питању утакмица коју играју Барселона и Бајенр Минхен, али оно што гледамо у Каталонији вечерас најбоље се може окарактерисати као "успаванка". Резултат је угушио сав мотив и енергију коју су играчи Барселоне имали пре утакмице. 

22.00 - Бајерн је так који "везе" вечерас на Камп Ноу, што је успех који готово да превазилази и резултатску предност коју имају. Тешко је набројати све играче Барселоне који су подбацили вечерас. Игра се 61. минут, а немачки навијачи већ узвикују "оле"! 

21.56 - Измена која најбоље показује у каквом се психофизичком стању налази Барселона. У 57. минуту, терен је напустио Ћави, а у игру је ушао Алексис Санчез. Сви су очекивали Месија, али његов улазак би, чини се, био врло ирационалан потез. Ризик од погоршања повреде је далеко већи од добити коју би његов улазак хипотетички створио.

21.55 - Барселона покушава да одговори, али то не чини са превише енергије. Играчи делују летаргично, каода једва чекају да оду кући. Виља је прошао по десној страни, али је његов ударац би ове само не опасан.

21.50 - ГООООООЛЛЛЛЛ!!! Бајерн успева да постигне погодак и вечерас, и тако де факто реши овај двомеч. Све је почело од лошег испуцавања лопте Виктора Валдеза, докопао ју је се Робен и, оштрим али и врло прецизним ударцем, шаље у мрежу Барселоне.

21.48 - Последњи пут када су ова два тима играла на овом стадиону, у сезони 2008/2009, Барселона је постигла четири поготка у једном полувремену. То је минимум који им треба и вечерас.

21.46 - Почео је и наставак сусрета, без промена у екипама. 

21.32 - Са ветром у леђа, који им дају 4:0 из првог сусрета, Бајерн је потпуно неутралисао оно што се колоквијално назива "Барсина игра". Барселона игра јако лоше, несигурно и, барем тако делује, без уверења да може до Вемблија. Преокрет коме се надају у престоници Каталоније сада заиста и јесте у домену чуда.

21.31 - У сенци судара Данија Алвеша и Бастијана Швајнштајгера, судија Скомина одсвира је крај првог полувремена. 

21.25  -Шансе, шансе су оно што фали овој утакмици. Нико не може да оспори труд, играча оба тима, али конкретизација нападачких акција је нешто што нисмо видели. Наравно, то некима одговара више, некима мање... 

21.21 - Домаћи тим сада игра за нијансу боље, а његови напади све чешће приморавају задњу линију Бајерна да лопту испуцава, уместо да је износи кроз пас. За све то време, међутим, истичу се Филип Лам и Хави Мартинез, који полако али сигурно оправдава бреме од 40 милиона евра. "Ушати трофеј" на Вемблију сигурно би га оправдао у пуном смислу у очима навијача Бајерна.

21.15 - У међувремену, Бајернов пресинг, иако не агресиван као у првом мечу, и даље је изузетан. Тактички, ова екипа је припремљена беспрекорно. Када томе додате невероватну форму коју су градили ове сезоне, јасно је да је реч о екипи против које се мора играти далеко боље него што Барса чини и у овом мечу. 

21.13 - Барселона игра као екипа којој је потпуно нарушено самопуздање. Грешке у примопредау су нормалне, али не у овој количини и не када је у питању екипа која има астрономски квалитет. Алии поред свега, у 27. минуту, Каталонци стварају идеалну прилику. Дани Алвеш ке врло добро центрирао, Фабрегас је вратио лопту пред гол Бавараца, али је Ћави шаље далеко преко гола.

21.11 - Утисак утакмице, или барем првог дела првог полувремена, јесте савршена транзиција и пренос лопте играча Бајерна. Трансформација из фазе одбране у фазу напада траје отприлике колико и замена гума на тркама Формуле један, а Барселонина одбрана, у саставу у коме је, није способна да се одупире томе довека.

21.10 - У 24. минуту, Барселона први пут успева да упути директан ударац ка голу који брани Нојер. Педров шут донео је само корнер. 

21.09 - А његовој нервози нема краја... Лионел Меси, ненавикнут да посматра фудбал из ове перспективе.

21.08 - Узбућења не недостају, али до сада, осим неколико испуцавања, голмани два тима нису имали већу потребу да реагују. Бајерн је и даље ближи поготку, овога пута Швајнштајгер је би оу казненом простору домаћег тима, али, уместо да шутне из не баш најбољег угла, покушао је да проигра Лама који је натрчавао. Непосредно пре контакта стопала немачког фудбалера и лопте, поново је одлично интервенисао Пике. Бајерн је, у свим елемнтима, бољи вечерас од Барселоне. Не убедљиво, али свакако довољно.

21.04 - До овог тренутка, Барселона ниједног тренутка није деловала као боља екипа на терену. Врло је тешко сетити се када Каталонци нису били доминантни на терену, па макар и изгубили, не рачунајући наравно последњи окршај ова два тима.

21.01 - На другој страни, Ћави идеалним додавањем проналази Данија Алвеша, али поново је недовољна брзина реакције спречила директан ударац на гол.

21.00 - Најбољу прилику на утакмици, у 12. минуту, пропушта Бајерн. Дефанзивна линија Барсеоне је стала превисоко, Швајнштајгер је интелигентним пасом успео да их избаци и да отвори простор Арјену Робену. Покушавајући да се намести на леву ногу, Холонђанин је изгубио неколико драгоцених секунди и дозволио Пикеу да пожртвованим стартом спречи ударац и евентуални погодак.

20.56 - Како се могло наслутити, атмосферу на стадиону који прима 95.000 људи праве гострујући фанови, њих пар хиљада. Доле, на терену, нисмо још увек видели вртоглаве Барселонине атаке. Блок Немаца је сувише добро постављен, а кретање фудбалера у црвеном је на ивици беспрекорног.

20.53 - Нешто слично као и Борусија синоћ на "Бернабеу", Бајерн ниједног тренутка не одаје утисак екипе која има превише страхопоштовања према противнику. Након прве добре акцие Барселоне, и одличног убацивања Давида Виље после паса Фабрегаса, минхенски тим је одиграо контру у којој је учествовало шест играча уз исто толико додира. Лам је имао изграћену позициу за ударац, али је био изблокиран. Свакако предивна акција... 

20.49 - Немци су на почетку утакмице изашли врло високо, сигурни у своју физичку надмоћ. Лопту, наравно, има и Барселона, али имали су је и у Минхену. Барселона ће вечерас морати много боље да користи контролу у пољу, коју ће највероватније имати. 

20.46 - У фудбалу на овако високом, односно највишем нивоу, психолошка припрема је заправо кључни предуслов за успех. Биће врло занимљиво видети на који начин ће се играчи Бајерна адаптирти на чињеницу да неће морати, барем не од почетка, да се баве одбијањем Месијевих налета.

20.45 - Меч је коначно почео. Атмосфера је класична шпанска, и сва је прилика да се играчи Бајерна нису препали буке на Камп Ноу. Вече је савршено за фудбал, температура варира око 15 степени. Главни арбитар је Словенац Дамир Скомина.

20.40 - Виктор Валдез ће вечерас постати тек 17. фудбалер који је догурао до стоте утакмице у Лиги шампиона. Дебитовао је у Барсиној победи над Брижом од 3:2, 18. септембра 2002. године.

20.30 - Мало наде за Барселону, ако се то тако може назвати. Када је у сезони 1984/1985 Реал Мадрид надокнадио минус од четири гола и на крају прошао Борусију из Менхенгладбаха, о чему смо детаљније писали јуче, на клупи немачког тима седео је, нико други до, Јуп Хејнкес.

20.18 - „Ако постоји тим који, у оваквим ситуацијама, може да загорча живот другим екипама, онда је то Барселона. Ако не успемо, морамо да се борим одо самог краја, као што смо и чинили свих ових година", рекао је Тито Виљанова.

20.14 - Двојац од кога ће вечерас зависити апсолутно све. Њих двојица морају да одиграју на граници идеалног како би њихов тим прошао даље. Они то, добро је познато, итекако могу...

20.11 - И поред свега, Лионел Меси је деловао врло расположен непосредно уочи утакмице.

20.10 - Свлачионица Бајерна је спремна...

20.07 - Такође, одусство Лионела Месија а неки начин одвлачи пажњу са још неких промена у тиму. Одусуство Серхија Бскетса требало би да надокнади све бољи Алекс Сонг, док, због разноразних повреда и суспензија, задњу линију чине Адријано, Бартра, Пике и Алвеш.

19.59 - У стриктно фудбалском смислу, одсуство Лионела Месија из стартне поставе Барселоне је као сеизмички потрес. Имајући у виду да је био на терену прошлог викенда против Атлетик Билбаа, када је чаки постигао врло леп погодак, постајале су све индиције да ће вечерас заиграти од првог минута. На другој страни, одлука Хејнкеса да одмори Дантеа се чини врло разумном сада, посебно јер врло добри Бразилац има проблема са картонима. 

19.53 - Бајерн ће покушати да одбрани велику предност са ових 11 фудбалера: Нојер, Ван Бујтен, Боатенг, Лам, Рибери, Хави Мартинез, Робен, Милер, Алаба, Швајнштајгер и Манџукић.

19.51 - Тито Виљанова се определио за следеће фудбалере за вечерашњу утакмицу: Валдез, Дани Алвеш, Пике, Бартра, Адријано, Фабрегас, Ћави, Инијеста, Сонг, Виља и Педро Родригез. Меси је, дакле, на клупи.

19.45 - Барселона је славила само једном у претходних седам мечева полуфинала Лиге шампиона на свом стадиону. Постигла је четири поготка на тим утакмицама. Чак и када је стигла до те победе, против Интера 2010. године, није успела да се пласира у финале. Статистика која свакако плаши домаће навијаче.

19.40 - „Не смемо да размишљамо о негативном резултату. Имамо јасну представу утакмице коју желимо да одиграмо и ја ћу је објаснити својим играчима. Ја сам позитивна особа, никад ане размишљам негативно и верујем у свој тим потпуно", рекао је уочи меча Јуп Хејнкес.

19.35 - Имајући у виду све његове подухвате и достигнућа, чињеница да је Лионел Меси у Минхену пре осам дана био неприметан привукла је, природно, много пажње. Намеће се закључак да, уколико Меси вечерас не приреди једну од својих магичних вечери, Бајерн ће играти на Вемблију.

19.25 - Фудалери Барселоне већ су стигли на Камп Ноу. Полако пристижу и навијачи немачког тима...

19.15 - Ако Јуп Хејнкес и има дилему у вези са саставом пред ову утакмицу, онда она има везе искључиво са жутим картонима његових фудбалера. Чак шесторици њих прети суспензија пред (евентуално) финале.

19.00 - Ћерар Пике, расположен, маше навијачима пред улазак у Барсин аутобус. Он је био врло самокритичан након убедљивог пораза на Алианц арени, према себи и својим саиграчима, али ни он не искључује велики преокрет вечерас...

18.40 - Расположење на улицама Барселоне не јењава. Навијачи Бајерна већ славе пролазак у финале. Прерано или не, биће познато након вечерашњег дуела...

18.20 - Порази са четири гола разлике у првом мечу јесу огромна препрека пред реванш, посебно у европским куповима али не и непремостива. Јуче смо говорили о ситуацијама у којима је Реал мадрид успевао да надокнади велики минус. Данас ћемо споменути легендарни двомеч кога се са поносом сећају сви навијачи Партизана. У другом колу Купа Уефа, у сезони 1984/1985, београдски црно-бели су играли против Квинс Парк Ренџерса. На више непостојећем Хајберију, где су „ренџери" тада играли своје европске мечеве, било је 6:2 за енглески тим. Реванш је личио на формалност, али је Партизан головима Драгана Манцеа, Драгана Каличанина, Миодрага Јечића и Звонка Живковића обезбедио пролазак даље. „Уништили су нас те ноћи", присећа се бивши играч Квинс Парк РенџерсаГери Ведок. „Мислили смо да је наша предност недостижна. Добро смо се припремили, али очигледно недовољно добро".

17.35 - Председник Борусије из Дортмунда, Ханс-Јоаким Вацке, није видео пролазак свог тима у финале Лиге шампиона. Када је арбитар Хауард Веб означио крај утакмице, Вацке је био закључан у купатилу „Сантијаго Бернабеу" стадиона. Разлог за то су срчани проблеми које има први човек немачког тима. Он је, након гола Бенземе, једноставно одлучио да се изолује од узбуђења на травњаку. „Први пут у животу сам морао да се повучем збг проблема са срцем. Отишао сам у купатило неколико минута пре краја меча, закључао сам, покрио уши и нетремице гледао у сат. Разне мисли су ми пролазиле кроз главу у тим тренуцима", признао је Вацке.

16.22 - У међувремену, екипа Борусије се вратила у Дортмунд... 

15.33 - Фудбалер Реала Ћаби Алонсо рекао је да Португалац Кристијано Роналдо није једини кривац за елиминацију Мадриђана из Лиге шампиона. Играчи ''краљевског клуба'' су у првом полувремену имали неколико сјајних шанси да преокрену резултат, али су Роналдо и саиграчи били непрецизни. "Нема потребе сада кривицу свалити на Кристијана, сви у нападу су имали шансе за гол. Роналдо је био наш главни играч ове сезоне и постигао је много голова. Срећни смо јер је са нама и права је штета што није искористио прилике", рекао је Алонсо за клупски сајт. Роналдо је у досадашњем делу сезоне у свим такмичењима одиграо 51 утакмицу за Реал и исто толико пута уписао се у листу стрелаца.

15.27 - Навијачи Бајерна на припремама за меч на Кампу Ноу. 

14.55 - Председник немачког фудбалског клуба Бајерн из Минхена Карл-Хајнц Румениге изјавио је данас да му је сан да у том клубу направи "најбољу екипу на свету". "Наш сан је да постанемо најбољи на свету", рекао је Румениге, чија се екипа вечерас у полуфиналу Лиге шампиона сучељава са Барселоном. Он је рекао да Бајерн већ ове године има шансе да постане најбољи клуб на свету. "Ми смо већ шампиони у немачкој лиги, ушли смо у финале Купа Немачке. Ако успемо да одемо на Вембли имаћемо шансе да освојимо три титуле", рекао је он. Румениге је додао да је Бајерн из Минхена поново изједначен са најбољим клубовима на свету. "Сада треба да радимо како бисмо наредних година остали на том нивоу", закључио је Румениге.

14.00 - Барса тренирала од 12 до 13.30 часова. Играчи се вратили у хотел. Следећи пут, видећемо их на терену Кампа Ноу. 

13.25 - Ђорди Алба неће бити у саставу Барсе на вечерашњем реваншу против Бајерна, пошто је у Минхену лоптом погодио Арјена Робена. "Знам да морам да поправим понашање на терену. У сваком случају, нећу моћи да играм у реваншу против Бајерна, али сам сигуран да моји саиграчи могу до великог преокрета и пласмана у финале", покајао се леви бек Барсе.

13.15 - Навијачи Борусије из Дортмунда у великом броју били су присутни на трибинама Сантјаго Бернабеу стадиона у Мадриду. Више од 10.000 навијача "милионера" пружали су безрезервну подршку током 90 минута игре у Мадриду, а на крају су били награђени проласком у велико финале Лиге шампиона.

12.26 - Пеп Гвардиола ће и вечерас бити измећу две ватре, измећу прошлости и будућности. Говорећи за колумбијски лист "Време", Гвардиола је оставио јасну поруку за вечерашњу утакмицу: "Обе екипе играју сјајно, све је могуће. То су тимови који имају посебно добре резултате у својим лигама, и све шта су постигли ове сезоне је апсолутно заслужено. Веома сам нестрпљив, и једва чекам да меч почне и да једноставно уживам", закључио је нови тренер Бајерна.

11.41 - Каталонци се кураже тврдећи да Камп Ноу носи проклетство за тим Бајерна. Прво су у мају 1999. године на волшебан начин изгубуили финале Лиге шампиона од Манчестер јунајтеда, да би, десет година касније, изгубили 4:0 од Барсе. Таман колико Месију и екипи треба вечерас. За продужетке.  

01.07 - Ни навијање краља Хуана Карлоса није помогло Реалу да направи чудо и стигне предност Борусије. Видећемо ко ће све вечерас појавити на Кампу Ноу. Спрема се феноменална кореографија. Долази 90.000 навијача. Каталонија спасава фудбалску част Шпаније у борби против Немаца. 

Садашњи тим Барселоне предвођен Лионелом Месијем, Ћавијем и Инијестом одавно је себи обезбедио место у историји фудбала, многи ће рећи и да су променили "најважнију споредну ствар на свету", али никада нису имали тежи задатак од оног који их чека сутра увече у реванш мечу полуфинала Лиге шампиона против Бајерна.

После 4:0 за Баварце пре седам дана у Минхену јасно је да се шансе Каталонаца да надокнаде тај заостатак мере у промилима, поготово што нико у историји није надокнадио 0:4, чак ни 0:3.

Свега четири пута у елитном такмичењу домаћи тимови су у реваншу успели да прођу после пораза са два или три гола разлике у првом мечу, од тога Барселона два пута, последњи пут у осмини финала против Милана, после 0:2 на Сан Сиру.

"Да бисмо успели потребна нам је чаробна ноћ, не знам да ли ћемо успети, али покушаћемо. Није било тако давно кад смо победили Бајерн на Камп ноу са 4:0", подсетио је Меси на реванш меч осмине финала из 2009. године када су Каталонци после 0:1 у Минхену били убедљиви код куће и прошли у четвртфинале, а касније освојили и титулу.

Међутим, Бајерн из 2009. године и овај садашњи тешко да могу да се пореде. Нови немачки шампион ове сезоне игра сјајно, гладни су трофеја, а како и не би, кад су прошле сезоне све изгубили све, укључујући и финале елитног такмичења код куће.

Један од "трагичара" тог финала, али и један од јунака тријумфа у првом мечу против Барселоне Холанђанин Арјен Робен позива на опрез.

"Највећа грешка коју можемо да направимо јесте да помислимо да смо већ у финалу. Морамо на Камп ноу да одиграмо подједнако добро као у Минхену, можда чак и боље. Уколико неко може да надокнади 0:4 онда је то садашњи тим Барселоне", поручио је Робен.

Реванш меч полуфинала Лиге шампиона између Барселоне и Бајерна игра се од 20.45, а директан пренос је на Првом програму Радио-телевизије Србије.

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару