Читај ми!

Спектакл за крај

Нема пуно играча који су освојили титулу првака Европе, још је мање оних који су то урадили два пута, а нико то није урадио са 40 година колико ће Едвин ван дер Сар имати када у суботу увече буде истрчао на терен Вемблија, пред финале Барселона-Манчестер Јунајтед.

Те суботе завршиће се његова фантастична фудбалска каријера која је почела у Ајаксу. Потписао је уговор већ као 19-годишњак.

"Покушавао сам да добијем диплому, али су ми понудили место другог голмана. Помислио сам, зашто да не. Само неколико година касније био сам у ситуацији о којој многи сањају, да браним у финалу Лиге шампиона. Морате да схватите да сам имао много да надокнадим, јер су Патрик Клајверт и Едгар Давидс били у клубу од седме, осме године..."

Холанђанин се не сећа добро тог финалног меча. Заправо, у сећању су му само завршни минути утакмице. Није имао много посла током утакмице против фаворизованог Милана.

„Дали смо гол у 87. минуту, а потом смо се бранили. Схваташ да си тако близу трофеја, а онда судијски звиждук. Било је феноменално. Хеј, победио си Милан!"

Када је постао члан Јувентуса, 1999. године, постао је први инострани голман у историји торинског клуба. Само две године провео је међу црно-белима који су јасно ставили до знања да долазак Ђанлуиђија Буфона значи да ће бити други голман.

Надао се позиву звучнијег клуба, али стигла је само понуда Фулама. Мада су му пријатељи и породица говорили да је најбољи голман на свету, њему је била потребна још нека потврда. Стигла је касније него што је очекивао.

„Алекс Фергусон ми је током преговора рекао да му је жао што ме раније није позвао. И мени је."

Није размишљао колико ће бити на Олд Трафорду, али шест година није мало. Импресија постаје још јача, ако се дода податак да је освојио десет трофеја, укључујући титулу првака Енглеске и титулу првака Европе.

„Мислио сам да ће мање времена проћи од када сам освојио прву до наредне титуле првака Европе. Питате се како је време брзо прошло и где сте били, шта сте радили..."

Али Ван дер Сар је заиста и „био" и „радио". За трофеје је потребно много простора, али неки лични рекорди говоре можда још више: Играч са највише наступа у историји репрезентације Холандије, најстарији играч који је освојио Премијер лигу Енглеске, први голман који је одиграо 50 утакмица у Лиги шампиона без примљеног гола, рекорд од 1311 минута без примљеног гола у Премијер лиги...

Премишљао се неколико пута да ли да престане активно да игра фудбал или не. Чак је пре две седмице Фергусону саопштио да још није одлучио.

„Рекао сам му да размисли што пре, јер смо у завршним преговорима са једним голманом. Неколико дана касније, вратио се и казао да остаје при првобитној одлуци. Мислим да је ово прави тренутак. Али када видите некога ко има 40 година, и ко се сваки дан баца по терену, ко са толиким професионалнизмом ради свој посао, онда то морате да цените. Он је био апсолутно фантастичан."

Едвин ван дер Сар је свестан да последњи меч може да буде антиклимакс, као у случају Ђованија ван Бронкхорста, који је изгубио финале Светског првенства прошле године са Холандијом, или разочарање попут Зидановог када је несрећно окончао каријеру на СП 2006, али верује да ће његово искуство бити попут Франка Рајкарда који се вратио у Ајакс 1995. и освојио титулу првака Европе у последњој утакмици коју је играо.

„Дошао сам до нивоа када нисам сигуран да могу да напредујем, када чак нисам сигуран ни да могу да останем овако добар. Нисам веровао да ћу трајати оволико дуго и надам се да ћу успешно завршити каријеру у суботу."

Ван дер Сар је уписао тренерску школу у Холандији, а нада се да ће коначно имати пуно времена за уживање са породицом и пријатељима.

„Хоћу да радим обичне ствари. Да путујем, посећујем пријатеље, будем са породицом... Нисам то често радио у животу."

До одласка у пензију остало је још мање од 48 сати. Како би само било занимљиво знати о чему размишља у тренуцима пред крај каријере.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару