Вембли, место где се ствара историја

Вембли, као вероватно ниједан други стадион на свету, је одувек одзвањао у ушима фудбалера у целом свету на један посебан начин. Сви желе, макар једном,да играју на њему, још више да управо ту подигну трофеј. Управо због тога, нема идеалнијег места за окршај две најбоље екипе Старог континента, у финалу које многи сматрају једним од најбољих у историји овог такмичења.

Нови Вембли стадион изграђен је 2007. године на месту старог који је коначно срушен 2003. године. Вембли, који прима 90,000 гледалаца и који је уједно и други највећи стадион на Старом континенту, је национални стадион Енглеске.

Изградња овог здања, које је јединствено у свету због неколико инжењерских решења, коштала је 789 милиона фунти што га чини једним од најскуљих стадиона на свету. Стадион је препознатљив по "Вемблијевом луку", који се протеже на импозантних 315 метара. Овај луке је највећа кровна структур без потпоре. 

Одлука о рушењу старог Вемблија првобитно је предвиђена за крај 2000. године али је почетак пројекта редовно одлаган због, како то обично бива, финансијских проблема. Проблем је увек представљала чињеница да Вембли у Енглеској нема статус обичног стадиона, и његова поновна изградња се често користила, или злоупотребљавала, у стриктно политичке сврхе. Такође, 2004. године проглас градоначелника Лондона одредио је да се у читав пројекат укључи и реконструкција и реновирање Вембли парка, северозападног дела Лондона где се стадион и налази, што је само додатно закомпликовало целу ствар.

Сам процес изградње су пратиле бројне несреће и непријатне ситуације што је изазвало приче да је "нови Вембли уклет".

Прво се из пројекта повукла фирма задужена за изградњу већ поменутог лука, што је цео процес знатно успорило. Затим, 2004. године, Патрик О'Саливен, један од радника задужен за дрвенарију, погинуо је у несрећи на градилишту.

Утакмица финала ФА Купа 2006. у последњем тренутку је померена на "Милениум стадион" у Кардифу, јер је откривено низ проблема на самом стадиону због кога планирана примопредаја није била могућа.

У марту исте године један део металне кровне конструкције се изненада спустио за око пола метра што је приморало око три хиљада радника д евакуишу стадион.

Само пар дана након тога примећен је и велики проблем са канализационом мрежом испод самог стадиона што је претило да стопира радове и на неколико месеци.

Али коначно, у јуну 2006. године, положена је трава на стадиону и објављено је да, уколико се наравно поново нешто непредвиђено не догоди, стадион може бити отворен почетком 2007. године.

Коначна цена целокупног пројекта је нешто више од милијарду фунти, што цео пројекат чини једним од најскупљих у свету, и мимо граница спорта.

Предаја стадиону његовом власнику, фудбалском савезу Енглеске, извршена је 9. марта 2007. године.

Од тренутка стадион је био домаћин фудбалским мечевима, али је свечано отварање одржано 19. маја за време финала ФА Купа. Вредно је спомена и да је статуа Бобија Мура, легенде Вест Хема и репрезентаије Енглеске, откривена осам дана пре тога.

Поред лука, ова статуа је сигурно један од симбола овог велелепног здања. Статуа представља капитена "гордог албиона", који је 1966. године подигао пехар намењен шампионима света, како гледа дуж чувеног "Вембли веја", улице којом хиљаде навијача по правилу пролазе како би стигли до Вемблија.

Што се тиче саме структуре, овај стадион је по много чему први у свету.

Број тоалета на Вемблију је тачно 2,618, више од било ког стадиона на свету.

Обим стадиона износи тачно један километар.

У једном тренутку, на стадиону је радило нешто више од 3,00 радника.

Преко 2 хиљада тона металне конструкције је коришћено у изградњи, уз 90,000 кубних метара бетона.

Укупна дужина ескалатора је 400 метара.

Кров на Вемблију је тако дизајниран да онемогући стварање сенки на терену јер трави је потребна директна сунчева светлост за квалитетан раст. Терен је увек потпуно под утицајима сунчеве светлости у периоду од три до пет после подне измећу почетка маја и краја јуна, првенствено због разлога јер се управо тада играју мечеви у Енглеској.

Вембли је првенствено дом репрезентације Енглеске у фудбалу. На њему се играју финала ФА Купа, као и бројни други мечеви под покровитељством енглеског фудбалског савеза. Наравно, уз нови Олимпијски стадион у Лондону, Вембли ће имати јако важну улогу на предстојећим Олимпијским играма које се одржавају управо у главном граду Енглеске.

"Трка шампиона", у којој се директно такмиче возачи Формуле 1, Наскара, шампионата у релију, уз наравно још много других, је такође одржавана на овом стадиону.

Регуларне утакмице НФЛ лиге, као део промоције у Европи, се већ пар година одржавају на овом стадиону, уз увек попуњен стадион.

Прва утакмица одиграна на Вемблију је била између фирме која је била задужена за изградњу и људи тренутно запослених на самом објекту. Прва, такорећи права утакмица, је била она између младих репрезентација Енглеске и Италије завршена нерешеним резултатом. Први стрелац на Вемблију, у званичним утакмицама, био је Ђампаоло Пацини, фудбалер Интера, који је постигао гол након само 28 секунди од почетка сусрета.

Што се тиче самих Барселоне и Манчестер јунајтеда, овај стадион има посебно место у историјама оба клуба. Десет година након минхенске несреће 1958. године у којој су чак 23 особе, од чега осам играча "црвених ђавола", изгубиле живот, Јунајтед је на Вемблију постао првак Европе по први пут, победивши Бенфику резултатом 4:1.

Сличан случај је и са Барселоном. Јохан Кројф је 1992. године на Вембли довео свој "дрим тим" који је био бољи од Самдорије, и тиме по први пут трофеј однео у престонуцу Каталоније. Још два финала Купа шампиона, садашње Лиге шампиона, су одржана на Вемблију. Прво је било 1963. године када је Милан био бољи од  Бенфике. Чеврто финале у северозападном Лондону је одржано 1978. године када је минималним резултатом Ливерпул био бољи од белгијског Брижа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару