Читај ми!

Твитер Јунајтед

Током 25 година, колико је тренер и менаџер Манчестер Јунајтеда, Алекс Фергусон је морао да се носи са разним невољама у које су упадали његови фудбалери. Због своје популарности, ти проблеми су имали још већи одјек. Кантона је ударио навијача, Гигс је остао на журки до зоре, Бекам је био...са ким није, Руни се напио и потукао, Фердинанд је избегао допинг тест, Роналдо слупао ауто....и сада Твитер!

Друштвена мрежа на којој се у 140 карактера остављају утисци, поруке, вести, фотографије или видео-записи, постала је тренд међу спортистима. Лако се користи, изазива брзу реакцију, а информације се још брже шире. То су разлози због којих спортисти обожавају Твитер.

Од играча Манчестер Јунајтеда најактивнији је Рио Фердинанд који свакодневно шаље поруке. Наговорио је још неке саиграче. Придружили су се Мајкл Овен, Луис Нани, Гари Невил...

Дарон Гибсон је са доста добре воље постао члан мреже. Међутим, није се дуго задржао. Неколико корисника га је вређало, па је после само два сата угасио свој профил. Два дана касније, био је најбољи играч против Шалкеа.

Твитер прича је експлодирала почетком седмице. Вејн Руни се прикључио мрежи. За 48 часова добио је 200.000 пратилаца. Међутим, и он се сукобио са неким корисницима, одговарајући на њихове поруке.

„Кад ти дођем тамо, успаваћу те за 10 секунди...!", звучала је отприлике његова последња порука. Руни је после тврдио да се само шалио, али штета је већ учињена.

Ипак, највише пажње изазвао је фудбалер који нема профил на тој друштвеној мрежи. Све је почело од Имоџен Томас. Како најбоље обаснити ко је Имоџен Томас...?

Можда овако, допуни низ: Велики брат - веза са фудбалером - јавни раскид - веза са још једним фудбалером - сликање у доњем вешу - веза са фудбалером - водитељка неке емисије - сликање у доњем вешу - јавно прича о „тајној" вези....Имоџен Томас.

Како то обично бива, за њу је свака реклама важна, па је испричала да је у шестомесечној вези са познатим фудбалером који је, при том, ожењен. Спекулације су се прошириле мрежом, а једна од њих, најгласнија, била је да је реч о Рајану Гигсу.

Гигс је потом тужио Твитер, захтевајући поштовање приватности, па у Уједињеном Краљевству нико није смео да помиње његово име у вези са тим скандалом, али га зато ословљавају са „онај чије име не сме да се каже".

Компликовано... Британски суд је одобрио подизање оптужнице против особе (особа) које шире лажи преко Твитера. Тема је заиста сложена, јер је тешко контролисати све наводе који се појављују на форумима, интернет коментарима и друштвеним мрежама.

„Модерна технологија је потпуно измакла контроли", рекао је врховни судија Лорд Џаџ тим поводом.

Британски дневни лист Гардијан тврди да је тужба поднета против компаније "Твитер", као и неименованих особа које су шириле ту вест. Између осталог, тражи се да Твитер да име, е-адресу и ај-пи (IP) корисника.

Британски политичари су почетком недеље често коментарисали догађаје у вези са приватоншћу на друштвеним мрежама, потоготово на Твитеру.

Име Рајана Гигса поменуто је тим поводом чак и у парламенту. Посланички имунитет дозволио је Џону Хемингу да прође некажњено после реченице:

„Поштовани председавајући, немогуће је затворити 7500 људи који су поменули Рајана Гигса...."

То је био стартни пуцањ да сви медији пишу и говоре о Рајану Гигсу. На медија-дану, у уторак, један новинар је питао менаџера Манчестер Јунајтеда Алекса Фергусона о тој теми. Старо џангризало је девојци задуженој за односе са медијима рекао: „Овом ћемо да забранимо улазак на конференцију у петак!"

 

Он је нешто раније, такође, коментарисао Твитер, али другим поводом.

„Заиста не разумем шта је то што налазе у томе. Има толико занимљивих ствари да се ради на овом свету. Нека оду у библиотеку и узму да прочитају књигу! Озбиљно, то што раде је губљење времена..."

Због свега што се дешавало, Фергусон размишља да забрани фудбалерима коришћење друштвених мрежа. Али остаће они који који и даље могу да анонимно тврде било шта. То је већи проблем за који за сада ни Фергусон нема решење. Ако је њему за утеху, нема га нико.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару