Незаборавни моменти у финалима (други део)

Мај је у еврпопском фудбалу „месец шампиона". Већ деценијама крајем маја Европа добија новог фудбалског владара. Црвена звезда је јуче обележила 22 године од освајања европске титуле, а неки други тимови су такође у последњих неколико дана обележавали највеће клупске успехе. Ово је наставак приче из серијала британског Дејли Мејла „Football's golden years" о незаборавним моментима у финалима борбе за европски трон.

Сам трофеј Купа, односно Лиге шампиона добио је надимак „ушати", захваљујући свом занимљивом изгледу. Ево како изгледа „ушати" на глави Франца Рота из Бајерна. Баварци су те 1976. године у финалу Купа шампиона на Хапден парку у Глазгову трећи пут за редом постао европски шампион.

Бајерн је пет пута био европски шампион, али Баварци су исто толико пута изгубили у финалима. Многима су и даље у сећању порази од Манчестер Јунајтеда и Челсија, где је немачки тим до самог краја био у вођству које је изгубио. Људи се слабо сећају да је и Порто био кобан по Бајерн и ту у финалу 1987. године у Бечу. На фотографији се види славље Рабаха Мађера који је у 77. минуту постигао изједначујући погодак за Португалце. Победнички гол Порто је постигао само пет минута касније након чега је португалски шампион постао шампион Европе.

Први пут Барселона је постала шампион Европе 1992. године, само годину дана након Црвене звезде. У финалу Барселона је савладала екипу Сампдорије која се налазила у групи са Црвеном звездом. Сампродију је те године са клупе водио Вујадин Бошков. На фотографији се види тренутак када је Роналд Куман извео слободан ударац који је завршио у мрежи Ђанлуке Паљуке. То је био и једини гол на мечу који је Каталонцима донео титулу европског првака.

Фотографија из 1978. године усликана је дан након финала у којем је Ливепрпул савладао Клуб Бриж са 1:0. Једини стречац на мечу био ке Кени Далглиш који је ноћ у кревету провео управо са „ушатим". То је била друга титула европског првака за који су освојили „црвени".

Три месеца након штоје постао први британски фудбалер чији је трансфер прешао милион фунти када је из Бирмингема прешао у Нотингем Форест, Тревор Френсис је постигао гол у финалу Купа шампиона на мечу против Малмеу у Минхену. Нотингем Форест који је у првом колу Купа шампиона елиминисао тадашњег европског првака, екипу Ливерпула, засео је на европски трон само годину дана након што је освојио прву титулу првака Енглеске. Екипу Нотингем Фореста са клупе је тада маестрално водио легендарни Брајан Клаф.

На овој фотографији која је усликана на Олимписком стадиону у Минхену виде се навијачи Нотингем Фореста како славе освајање прве титуле европског шампиона. Навијачи ове екипе славили су и годину дана касније када је Нотингем Форест одбранио наслов европског првака.

За неке старије генерације навијача Манчестер Јунајтеда шкотски нападач Денил Лоу ће увек остати упамћен као „Краљ Олд трафорда". Лоу је у Јунајтед дошао 1962. године и био је један од најзаслужнијих што је овај клуб освојио две титуле у националном шампионату и један ФА Куп. Ипак, Лоу није играо у финалу Купа шампиона када је Манчестер Јунајтед 1968. године савладао Бенфику у финалу. Овај играч се у болници опорављао од операције колена а утакмицу је гледао на телевизору. Овако је Лоу изгледао када је Манчестер Јунајтед постао европски шампион.

Мало је познато да је Селтик први острвски тим који је дошао до титуле европског првака. У финалу 1967. године у Лисабону Селтик (у чијим редовима су играли фудбалери који су рођени у радијусу од 30 километара од стадиона у Глазгову) је савладао екипу Интера из Милана са 2:1.  На фотографији се види моменат славља играча Селтика након изједначујућег гола који је постигао Томи Гемел, док је победнички погодак за „Келте" дао Стиви Чалмерс.

Реал је прво финале Купа европских шампиона изгубио 1962. године од Бенфике. Португалски тим је у незаборавној утакмици у Амстердаму славила са 5:3. Чак ни три гола Пушкаша нису била довољна да „краљевски клуб" те ноћи поново седне на европски трон. На фотографији са тог меча види се напад Реала и Алфредо ди Стефано који је пао на траву. Занимљиво је да је Бенфика те ноћи други пут узастопно освојила наслов европског првака (три пута укупно), и да након тога више није успела да освоји ово такмичење, иако је чак пет пута била у финалима.

На фотографији из 1960. године види се гол Пушкаша из пенала у победи Реала над Ајнтрахтом из Франкфурта од 7:3. Тог дана, у незаборавном мечу одиграном у Глазгову Пушкаш је дао четири, Ди Стефано три гола за „краљевски клуб".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару