Незаборавни дуели Бајерна и Борусије

Борусија и Бајерн до сада су се 95 пута састали у званичним мечевима. Баварци имају 41 победу, Борусија је тријумфовала 26 пута док је 28 мечева завешено без победника. Док се чека историјски, 96. дуел, у финалу Лиге шампиона, подсетимо се неких незаборавних мечева у којима су се састала два тима.

Утакмица два клуба одиграна у сезони 1971/72. у Бундеслиги остала је упамћена по невероватној победи Бајерна од 11:1. Само Герд Милер је тог дана постигао четири поготка.

У то доба Баварци су харали Бундеслигом, а клуб изу Дортмунда му се само нашао на путу. Да ствар за клуб из Дортмунда буде још гора, Борусија је на крају те сезоне испала у другу лигу одакле су се у елиту вратили тек 1976. године. Са друге стране Бајерн је у наредне три године три пута био шампион Европе и доживео своје најблиставије фудбалске тренутке.

Утакмица одиграна у четвртфиналу Лиге шампиона у сезони 1997/98. један је од најбољих дуела два клуба. Борусију је са клупе предводио Невио Скала који је наследио шампионски тим који је годину дана раније освојио Лигу шампиона, а који му је оставио Отмар Хицфилд.

Први меч у Минхену завршен је без голова, тако да се полуфиналиста одлучивао на Вестфалену. У регуларном времену није било голова па је победник одлучен у продужецима када је гол постигао Стефан Шапујза.

Борусија ипак није дошла у ситуацију да брани наслов европског првака јер је у полуфиналу глатко елиминисан од Реала. Оба клуба су разочарала те сезоне, Бајерн је у домаћем шампионату завршио на другом месту, са два поена мање од шампиона Кајзерслаутерна, док је Борусија била тек десета.

Годину дана касније два ривала су одиграла невероватан меч у Бундеслиги који је завршен резултатом 2:2. Борусија је имала предност од 2:0 головима Херлиха, док је Бајерн касније успео да изједначи.

Меч је ипак обележио голман Бајерна Оливер Кан који је покушао да уједе Херлија, а извео је и кунг фу старт над Шапујзом. Бајерн је те сезоне поново освојио титулу, док је Борусија сезону завршила на четвртом месту.

Утакмица изнеђу Бајерна и Борусије у сезони 2010/11. одиграна у Минхену остаће у памћењу пре свега навијача из Дортмунда. Борусија је тог дана тријумфовала у сред Минхена резултатом 3:1. То је била прва победа Борусије на гостовању у Минхену након 19 година.

На терену „милионери" су бриљирали, а голове су постизали Лукас Бариос, Мат Хјумелс и Нури Сахин. Овим тријумфом изабраници Јиргена Клопа су са 16 бодова предности осигурали шампионску титулу.

И наредне сезоне Борусија је успела да одбрани шампионску титулу, али је освојила и немачки куп и то после убедљиве победе над Бајерном у финалу.

Утакмица је одиграна 12. маја на Олимпијском стдиону у Берлину, а Борусија је тријумфовала резултатом 5:2. Борусија је тако први пут након 23 године дошла до трофеја победника купа.

Те ноћи звезда вечери био је Левандовски који је постигао три гола, а осим њега стрелци за „милионере" били су Кагава и Хјумелс. Поготке за Бајерн постигли су Робен и Рибери. Овај пораз био је један од најтежих у историји Бајерна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару