Паклени пут Бавараца

Бајерн из Минхена ће у суботу играти своје девето европско финале елитног такмичења. Четвороструки шампион Европе ове године је успео у тешкој конкуренцији да се поробије до новог финала и нове шансе да освоји трофеј лиге шампиона. После Наполија, Манчестер Ситија, Виљареала, Базела, Олимпик Марсеља и Реала, последња препрека Бавараца на путу ка европском трону је Челси.

За разлику од ранијих година Бајерн је своју европску авантуру започео средином августа када је против Цириха игра бараж за пласман у Лигу шампиона. На свом терену Баварци су први меч добили са 2:0, а затим су укњижили и победу у реваншу од 1:0 и без проблема се пласирали у елиту.

Минхенски клуб је добио веома тешку групу, где се за једно од прва два места борио са Наполијем, Манлестер Ситијем и Виљареалом.

Изабраници Јупа Хајнкеса такмичење у групи су почели победом против Виљареала на гостовању ос 2:0. После тога дошао је „легендарни" меч са Манчестер Ситијем, не толико због победе Бајерна од 2:0, колико због сукоба тренера Ситија Роберта Манћинија и нападача те екипе Карлоса Тевеза који је одбио да уђе на меч са клупе.

Оно што је у медијима названо „минхенски пуч" трајало је месецима и заокупљивало је пажњу медија током целе фудбалске сезоне.

На то се Баварци нису освртало. Они су наставили да „газе" по плану. Немачка екипа је прво ремизирала на врућем терену у Напуљу, где је одиграла 1:1, да би затим на својој Алијанц Арени савладала Каванија и фругове са 2:0.

Већ тада је било јасно да ће Бајерн проћи у другу фазу Лиге шампиона, а убедљивом победом над Виљареалом на свом терену од 3:1, Баварци су осигурали прво место у групи.

Пораз у последњем колу на гостовању од Манчестер Ситија није ништа пореметио од 2:0 није ништа пореметио у коначном пласману када је минхенски клуб у питању.

Противник у осмини финала Лиге шампиона на први поглед био је веома лак. Екипа Базела која је сјајним играма у групи А елиминисала Манчестер Јунатјтед показала се као тврд залогај, макар у првом мечу.

Када су Швајцарци на свом стадиону савладали Бајерн са 1:0, сви су помислили да је још једно изненађење на помолу. Ипак, у реваншу Баварци су показали сву своју снагу. На Алијанц Арени Гомес је четири пута поцепао мрежу противника, док су му се Робен, Милер и Рибери прикључили са по једним поготком за коначних 7:0.

У четвртфиналу Олимпик из Марсеља такође је био лак залогај за моћне Баварце. Већ на првог утакмици на Велодрому Бајерн је победом од 2:0 решио питање полуфиналисте, да би на свом стадиону, истим резултатом, само потврдио тај успех.

Последњи велики тест пред полуфинале Бајерн је имао против мадридског Реала. „Галактикоси" које је са клупе предводио Мурињо, а на терену сјајни Роналдо, били су фаворити у судару фудбалских титана.

Поново се Алијанц Арена показала као неосвојива тврђава за противнике. Рибери је начео мрежу „краљевског клуба", Озил је почетком другог полувремена изједначио. Да би у самом финишу меча Гомес донео победу Баварцима од 2:1.

У узвратном мечу на Сантјаго Бернабеу виђена је нова велика борба. Овога пута „галактикоси" су дошли први у предност голом Роналда у шестом минуту, да би само неколико минута касније исти играч дуплирао предност Мадриђана. Робен је успео у 26. минуту да из пенала постигне златни погодак и да постави резултат какав је био у првом мечу, 2:1, али овога пута за Реал.

До краја утакмице, и поред великог броја прилика није било голова. Победника су одлучивали једанаестерци где је немачки тим, традиционално имао више концентрације. После катастрофалних промашаја Роналда, Каке и Рамоса, победоносни гол Бајерну донео је Бастијан Швајнштајгер.

Сада је Бајерну остао још само један корак до сна. На својој Алијанц Арени Бајерн ће против Челсија покушати да освоји своју пету титулу Лиге шампиона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару