Преминуо легендарни НБА кошаркаш Дикембе Мутомбо

Бивши НБА кошаркаш и члан "Куће славних" Дикембе Мутомбо преминуо је у 59. години од последица канцера на мозгу.

Рођен 25. јуна 1966. у Киншаси, главном граду Демократске Републике Конго, Дикембе Мутомбо је прве кошаркашке кораке направио на тамошњем "Бобото" институту.

Уследиле су три године на чувеном универзитету Џорџтаун - од 1988. до 1991, па долазак у НБА лигу са четвртог места на драфту. Играо је за Денвер нагетсе, Атланта хоксе, Филаделфија севентисиксерсе, Њу Џерси нетсе, Њујорк никсе и Хјустон рокетсе.

Рекордна четири пута је освајао признање за најбоље дефанзивца НБА лиге, осам пута је сврстан у НБА ол-стар тим, три пута у најбоље НБА петорке.

Денвер и Атланта су повукли његов дрес са бројем 55 из употребе. На вечној листи најбољих блокера је на другом месту са 3.289 блокада.

"Дикембе Мутомбо је једноставно био већи од живота. На терену је био један од највећих блокера и одбрамбених играча у историји НБА лиге. Ван паркета је давао срце и душу за помоћ другима. Није био нико квалификованији од Дикембеа да буде именован као први глобални амбасадор НБА лиге. Био је хуманитарац у својој сржи. Волео је све што је кошарка као игра могла да учини да учини за заједницу, посебно у његовој родној Демократској Републици Конго и широм афричког континента", истакао је комесар НБА лиге Адам Силвер.

Нагласио је да је имао привилегију да путује по свету са Дикембеом и из прве руке види како су његова великодушност и саосећање подизали људе током година, са заразним осмехом и дубоким гласом.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи