Читај ми!

Почиње јубиларна 25. сезона Евролиге, потпуно нови Партизан креће из Виторије

Вечерас почиње јубиларна 25. сезона Евролиге. Трећу годину заредом Србија ће имати два представника у елитном европском такмичењу, а први ће на паркет кошаркаши Партизана, који вечерас од 20.30 гостују екипи Басконије у Виторији.

Почиње јубиларна 25. сезона Евролиге, потпуно нови Партизан креће из Виторије Почиње јубиларна 25. сезона Евролиге, потпуно нови Партизан креће из Виторије

Чувено "I feel devotion" свираће од вечерас поново у дворанама широм Европе. Почиње јубиларна 25. сезона најквалитетнијег европског такмичења у садашњем појавном облику, четврт века након што су Реал Мадрид и Олимпијакос 15. октобра 2000. одиграли прву утакмицу модерне Евролиге.

Много тога се променило од почетка 21. века, али готово ништа у односу на претходну годину. Јубиларна сезона Евролиге, која ће бити зачињена бројним слављеничким активностима и догађајима, играће се по непромењеном формату и са истим бројем учесника.

Такмичиће се 18 екипа - Партизан, Црвена звезда, Панатинаикос, Олимпијакос, Реал Мадрид, Барселона, Басконија, Фенербахче, Ефес, Олимпија Милано, Виртус Болоња, Бајерн Минхен, Алба Берлин, Макаби Тел Авив, Жалгирис, Монако, Асвел и једини новајлија Париз, освајач Еврокупа и замена за Валенсију.

Током 34 кола лигашке фазе, која ће трајати од 3. октобра до 11. априла, свака екипа ће одиграти по две утакмице са сваким од 17 противника - једну код куће и једну у гостима.

Шест најбољих екипа након лигашке фазе избориће директан пласман у плеј-оф (четвртфинале), док ће се четири тима пласирана од седмог до десетог места и ове године у плеј-ин доигравању надметати за преостала два места у четвртфиналу.

Сви дуели у плеј-ин доигравању, које је на програму од 15. до 18. априла, играју се на једну добијену утакмицу, а домаћин је увек тим који је био боље пласиран у лигашкој фази такмичења.

Седми на табели играће у плеј-ину против осмог, а девети против десетог. Победник дуела седмог и осмог одлази директно у четвртфинале, где ће играти против другопласираног тима, док ће се за последње место у плеј-офу борити поражени из дуела седмог и осмог са победником дуела деветог и десетог. Бољи из те утакмице у четвртфиналу ће се састати са лидером на табели.

Преостала два четвртфинална пара чине четврти и пети, односно трећи и шести тим на табели.

Четвртфинала се играју на три добијене утакмице, од којих је прва заказана за 22. април, а потенцијална пета за 7. мај. Домаћин прве две и евентуалне одлучујуће пете утакмице биће тим који је био боље пласиран у лигашкој фази такмичења.

Победници четвртфинала одлазе на завршни турнир - фајнал-фор Евролиге, који ће бити одржан четвртог викенда у мају. Град домаћин још увек није познат, али су фаворити Београд и Абу Даби. Полуфинала су на програму 23. маја, а утакмица за треће место и велико финале 26. маја. Сви мечеви на фајнал-фору играју се на једну добијену утакмицу.

Нови Партизан креће из Виторије

Трећу сезону заредом Србија ће имати два представника у Евролиги, а први ће на паркет кошаркаши Партизана, који вечерас од 20.30 играју против шпанске Басконије.

У евролигашку пустоловину из Виторије креће потпуно нова екипа Жељка Обрадовића са 14 новајлија и Балшом Копривицом, јединим староседеоцем којег је мимоишла темељна летња обнова играчког кадра.

Након разочаравајуће сезоне, без трофеја и без пласмана у плеј-оф Евролиге, у Хумској нису променили само играче, већ и читаву концепцију тима и филозофију по којој су бирана појачања.

Остао је Партизан без великих звезда европске кошарке и изразитих поентера раскошног нападачког талента, попут Кевина Пантера, Џејмса Нанелија и Зека Ледеја, али је саставио ратнички тим, физички и дефанзивно импозантан, гладан успеха на највећој кошаркашкој сцени и жељан доказивања у дресу једног од најславнијих клубова Старог континента.

Већ на припремним утакмицама, од којих су црно-бели изгубили само једну (од Ефеса у Атини), назирала се позитивна енергија међу играчима и искра у очима која је минуле сезоне ретко варничила.

Чекајући почетак Евролиге, црно-бели су успешно стартовали у регионалној АБА лиги. У првом колу су убедљиво победили чачански Борац пред више од 18.000 људи у "Београдској арени", а потом су у недељу пребродили неугодно гостовање у Суботици и савладали инспирисану екипу Спартака.

Са екипом пут Виторије нису кренули Ајзеа Мајк, још увек неспреман након повреде, и Двејн Вашингтон, који је добио одобрење клуба и тренера Обрадовића да отпутује за Сједињене Државе након што је ненадано постао део НБА трејда од којег ће црно-бели лепо зарадити.

"Са великим амбицијама улазимо у прву евролигашку утакмицу. Имали смо припремне мечеве са тимовима који су евролигаши. Оно што бих ја волео да видим на тој утакмици јесте да наставимо да играмо са истим начином на који смо то већ радили. Са истом жељом и са енергијом коју смо имали у свим утакмицама које смо до сад одиграли. Мислим да је то најбитније од свега", рекао је Жељко Обрадовић дан уочи дуела у Шпанији.

Пабло се вратио кући

Ни близу као Партизан, али и Басконија је у односу на прошлу сезону претрпела значајне промене. За почетак, Пабло се вратио кући. Тако је гласила најважнија вест овог лета у Виторији. После само годину дана у минхенском Бајерну, што му је био први ангажман ван домовине, Пабло Ласо се крајем јуна "из приватних разлога" разишао са Баварцима, да би само неколико сати касније Басконија озваничила трогодишњи уговор са својим бившим играчем.

Ласо је на клупи тима из родне Виторије наследио црногорског тренера и некадашњег шефа стручног штаба Црвене звезде Душка Ивановића, који је раскрстио са Басконијом по завршетку сезоне у којој су бордо-плави стигли до четвртфинала Евролиге, док су у шпанском првенству остали без пласмана у плеј-оф, први пут у последњих 30 година.

Историјски неуспешна сезона условила је бројне и значајне промене, не само на клупи. Басконија се захвалила на сарадњи Крису Чиози, Џордану Тиодору, Мајку Коцару, Данију Дијезу и Мету Костелу.

Примамљивије понуде београдских вечитих ривала прихватили су нови плејмејкер Црвене звезде Коди Милер-Мекинтајер, најпријатније изненађење и најбољи асистент минуле евролигашке сезоне, и Вања Маринковић, који се вечерас као капитен Партизана враћа у Баскију.

Ипак, није из Виторије отишло баш све што вреди. Још у мају је Басконија новим петогодишњим уговором "закључала" најбољег стрелца Евролиге Маркуса Хауарда, а успела је да задржи и харизматичног Чиму Монекеа и Литванца Тадаса Седекерскиса. Боју дреса нису мењали ни Сандер РајестеНикос Рогкавопулос и Калифа Диоп.

Познат по развоју младих играча, Ласо је првом тиму прикључио и двојицу талентованих "клинаца" - руског бека Павела Савкова (2002) и Сенегалца Усмана Ндиајеа (2004). Обојица су као тинејџери стигли у Виторију, али су стицали искуство и користили минуте на позајмицама у другим клубовима.

Знатно искусније новајлије на бековским позицијама, од којих се очекује инстант допринос и квалитет, су Американци Камар Болдвин и Трент Форест, као и доскорашњи плејмејкер Партизана Огњен Јарамаз и Француз Тимоти Луваву, придошлица из Асвела и некадашњи играч Меге, који је након Београда имао незанемарљив стаж у НБА лиги.

Јарамаз и Луваву су добро упознати са чарима Евролиге, а за Болдвина и Фореста биће то потпуно неистражен предео.

Годину дана млађи Форест дошао је право из Сједињених Држава, где је студирао на Флорида стејт универзитету и играо епизодне улоге у Јути и Атланти, док је Болдвин на време одустао од НБА лиге и упознао се са европском кошарком у Турк Телекому, Гетингему и Тренту, за који је минуле сезоне у Еврокупу просечно бележио 15,2 поена, 4,2 асистенције и три скока по мечу.

Једино појачање под кошем Басконија је пронашла у Монаку, одакле је покупила снажног Донта Хола, који је своје прве три европске године провео у Кнежевини.

Нови тренер и нови тим Басконије нису се прославили на дебију у недељу, пошто су у првом колу шпанске АЦБ лиге поражени на гостовању од Тенерифа. Као лидер се наметнуо Чима Монеке са 20 постигнутих поена и шест скокова. Луваву је убацио 18, а Тадас Седекерскис 12 поена.

У Виторији увек драма

Откако се Партизан пре две јесени вратио у Евролигу, црно-бели су одиграли четири утакмице против Басконије и све четири су припале домаћину. Партизан је добио две у Београду, а Басконија две у Виторији.

Оба дуела у Баскији била су изузетно узбудљива и на крају трауматична по Партизан. У октобру 2022, тада у другом колу Евролиге, тим Жељка Обрадовића био један паметан фаул далеко од тријумфа, али је пропустио да га направи и допустио Маркусу Хауарду да уз свук сирене убаци тројку која је меч увела у продужетак. Наставио је Американац да решета мрежицу и у додатних пет минута. Зауставио се тек на 33 постигнута поена и био најзаслужнији за славље свог тима - 103:96.

И претходне сезоне Партизан је у раној фази Евролиге морао у Виторију - у шестом колу. Поново је победа била у џепу и поново су је црно-бели јефтиним пропустом поклонили противнику. Требало је само да заграде Чиму Монекеа после промашаја Мекинтајер у последњим секундама, али су му приуштили скок у нападу и два слободна бацања. Погодио је сталожени Монеке оба и "украо" победу црно-белима - 84:83.

Пред београдском публиком у "Арени" није било тако драматично, мада се у марту ове године Басконија држала све док Пи-Џеј Доужер двадесетак секунди пре последњег звука сирене није запечатио тријумф Партизана. У јануару 2023. црно-бели су били убедљиви - 83:65.

Евролига, прво коло:

Четвртак:
Алба - Панатинаикос 18.45
Монако - Олимпија Милано 19.00
Жалгирис - Барселона 19.00
Басконија - Партизан 20.30
Бајерн Минхен - Реал Мадрид 20.45
Макаби - Асвел 21.00

Петак:
Фенербахче - Олимпијакос 19.30
Париз - Црвена звезда 21.00
Виртус Болоња - Ефес 21.00

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи